Jeśli mamy ajerkoniak w lodówce zróbmy wyśmienite ciasto na herbatnikach, z kremem budyniowym wzbogaconym o ten likier. Ciasto jest proste i nie wymaga pieczenia, a smakuje rewelacyjnie. My robimy często ajerkoniak, można powiedzieć, że jest to nasza wielkanocna tradycja. Potem wykorzystujemy go do różnych wypieków-tortów, babek, mazurków, ale „adwokat” zawsze cieszy się największym powodzeniem wśród gości!
Składniki:
Masa
budyniowa
- 700 ml mleka
- 8 g cukru wanilinowego
-
180 g cukru
- 3 żółtka
- 30 g mąki pszennej
- 80 g mąki
ziemniaczanej
- 250 g miękkiego masła
- 200 ml
adwokata
Dodatkowo
- herbatniki kakaowe, około
30-35 sztuk
- kakao i cukier puder do oprószenia ciasta
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
400 ml mleka wstawiamy na umiarkowany ogień w garnku o grubym dnie. Resztę mleka miksujemy z cukrem, żółtkami, cukrem waniliowym, mąką i skrobią. Gotową masę wlewamy do gorącego mleka, energicznie mieszamy, aby nie porobiły się grudki. Od momentu zagotowania masy trzymamy ją jeszcze na ogniu minutę, aby zgęstniała. Przelewamy do miski i przykrywamy „w kontakt” folią spożywczą, aby nie zrobił się na powierzchni budyniu kożuch. Odstawiamy do wystudzenia do temperatury pokojowej.
Masło i masa budyniowa oraz adwokat powinny mieć podobną temperaturę, wówczas krem się nie zwarzy.
Masło rozbijamy na puch mikserem, powinno zbieleć. Nie przerywamy ucierania i dodajemy partiami budyń, krótko mieszając, tylko do połączenia obu mas. Następnie cienką stróżką wlewamy adwokata. W opisie podajemy 200 ml, ale jeśli adwokat jest rzadki należy dodać go mniej. Masa ma być gęsta. Budyń powinien być również dość gęsty, nie lejący.
Teraz blaszkę o wymiarach 22x22 wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą i na dnie układamy pierwszą warstwę herbatników, a na nich krem (krem dzielimy na trzy części, przy czym ostatniej ma być najmniej), ponownie warstwę ciastek i krem i ostatnią warstwę herbatników przykrywamy cieńszą warstwą kremu.
Wkładamy adwokata do lodówki na kilka godzin, aby krem stężał.
Przed podaniem na stół oprószamy wierzch ciasta cukrem pudrem i kakao.
Ciasto adwokat gotowe!
Nasza rada:
Do ciasta wykorzystałyśmy nasz domowy ajerkoniak z przepisu:
https://rajchelewa.blogspot.com/2024/03/ajerkoniak-domowy-czyli-likier-jajeczny.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz