sobota, 8 lutego 2025

Kotlety mielone z ketchupem

Najsmaczniejsze tradycyjne kotlety mielone z łopatki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikatne i tłuste. Kotlety wychodzą chrupiące, rumiane z wierzchu, miękkie i puszyste w środku. Dodamy do nich ketchup, który sprawi, że tradycyjne mielone nabiorą trochę nowoczesnego sznytu i będą wyjątkowo soczyste i odrobinę pikantne.

Składniki:

  • 1/2 kg zmielonej łopatki wieprzowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 bułka kajzerka
  • łyżka ziół prowansalskich
  • łyżeczka papryki czerwonej wędzonej
  • 2-3 łyżki ketchupu pikantnego
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju
  • bułka tarta do obtaczania kotletów

Sposób wykonania:

Bułkę zamaczamy w zimnej wodzie.

Mięso dajemy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy lekko odciśniętą kajzerkę, zmiażdżony czosnek, przyprawy oraz 2 łyżki ketchupu.



Masę dokładnie wyrabiamy.

Teraz formujemy kotlety. Z 1/2 kg mięsa wyjdzie nam 6-7 kotletów. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni (olej i masło). Obtaczamy w bułce tartej kotlety i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. 



Smażymy na największym ogniu, z jednej strony do przyrumienienia. Następnie odwracamy kotlety na drugą stronę i smarujemy je ketchupem, zmniejszamy ogień na średni. Smażymy kotlety pomału około 5 minut, przewracamy i smarujemy ketchupem drugą stronę kotletów. Obracamy znowu, aby przysmażyć obie strony kotletów posmarowane ketchupem.



Kotlety możemy podać z gotowanymi ziemniakami i jarzynką, np. buraczkami.



Kotlety z łopatki wieprzowej ketchupowe gotowe!

 

piątek, 7 lutego 2025

Sernik gotowany makowy

To nasze ulubione ciasto, którego nie trzeba piec. Jest lekkie, trochę serowe, trochę budyniowe w smaku, aksamitne w konsystencji, zwieńczone czekoladową polewą i orzeszkami. Niewiele pracy przy tym serniku a na pewno będzie ozdobą niejednej imprezy.

Składniki:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 125 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • ok. 45-50 ciasteczek petit beurre kakaowych
  • 1 szklanka maku mielonego (130 g)

polewa:

  • 100g czekolady mlecznej
  • łyżka masła
  • 2 łyżki mleka
  • łyżeczka kakao
  • garść posiekanych orzechów
Sposób wykonania:

Forma 28x18 cm wyłożona na rancie folią rantową lub papierem do pieczenia.

Garnek 3-4 l o grubym dnie.

Najpierw przygotowujemy formę. Wykładamy po brzegach folię rantową lub papier dopieczenia i wykładamy na dnie pierwszą warstwę ciastek.

Jajka wbijamy do misy, dosypujemy oba cukry i mieszamy całość rózgą.

Do wysokiego naczynia wsypujemy budynie, skrobię i wlewamy mleko. Całość dobrze mieszamy, aby nie było grudek.

Do garnka wrzucamy masło, powoli roztapiamy je. Do roztopionego, ale nie gotującego się masła dorzucamy ser z wiaderka, jajka z cukrem. Mieszamy całość, aż uzyskamy gładką masę i na koniec wlewamy budynie i skrobię rozprowadzone w mleku.

Masę serowo -budyniową stale mieszamy i podgrzewamy do zgęstnienia i zagotowania.

Masę trzeba mieszać cały czas ponieważ łatwo się przypala.

Połowę takiej gorącej, gęstej masy wylewamy do miski. Dosypujemy mak, dokładnie mieszamy całość. Wylewamy masę makową na ciasteczka, wygładzamy ją i układamy drugą warstwę ciasteczek. Na nie wylewamy resztę masy serowej i znów układamy ciasteczka. Sernik studzimy, wkładamy do lodówki.




Robimy polewę. Rozgrzewamy w garnuszku składniki polewy, na małym ogniu i tylko do rozpuszczenia masy czekoladowej (nie powinniśmy zagotować masy). Lekko przestudzoną polewę wykładamy na wierzch ciasta. Posypujemy ją posiekanymi orzechami.



Odkładamy ciasto do lodówki do całkowitego stężenia. Najlepiej na całą noc.



Sernik gotowany makowy gotowy!

 

niedziela, 2 lutego 2025

Tort urodzinowy dla dziewczynki

Tort urodzinowy dla dziewczynki

Prosty torcik urodzinowy pomarańczowy dla małej dziewczynki. Delikatny i aromatyczny. Najważniejsze, że bardzo smakuje dzieciom, co już miałyśmy okazję kilka razy sprawdzić!

Składniki:

biszkopt:

  • 4 jajka M
  • 120 g cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 20 g skrobi kukurydzianej
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 60 ml soku z pomarańczy
  • 40 ml oleju bezzapachowego
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego
  • 260 g mąki
  • 7 g proszku do pieczenia

krem do tortu:

  • 50 dkg sera mascarpone
  • 300 ml kremówki 30%
  • 1 śmietan-fix
  • 5-6 łyżek cukru pudru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • pół łyżeczki aromatu pomarańczowego
  • barwnik różowy (opcjonalnie)
  • ozdobne do posypania tortu

Sposób wykonania:

Biszkopt:

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.

Tortownica 20 lub 22 cm średnicy wyłożona na dnie papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzany do 160 °C (góra-dół bez termoobiegu).

Mąkę i proszek do pieczenia odważamy i przesiewamy do miski. Odkładamy na bok.

Pomarańczę wyparzamy i ocieramy ze skórki (bez białego miąższu). Dodajemy do skórki sok z pomarańczy, aromat i olej. Odkładamy na bok.

Do misy miksera wbijamy całe jajka, dajemy szczyptę soli. Zaczynamy ubijać mikserem na najwyższych obrotach. Wsypujemy skrobię oraz cukry. Ubijamy całość 10-12 minut. Masa ma się napuszyć, zbieleć i potroić objętość. Skrobia ma za zadanie ustabilizować masę, aby trzymała formę. Biszkopt będzie puszysty i wilgotny. Na koniec wlewamy mokre składniki, krótko mieszamy mikserem. Odkładamy mikser i mąkę z proszkiem dodajemy do masy jajecznej stopniowo. Wtłaczamy ją delikatnie łyżką lub łopatką silikonową. Gotowe ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika już nagrzanego. Pieczemy biszkopt 35-40 minut (do suchego patyczka). W większej tortownicy upiecze się biszkopt bez górki, w mniejszej będzie wyższy, ale trochę się wybrzuszy. Biszkopt jest mocno wilgotny i do kremu z mascarpone nie trzeba go nawilżać. Nadaje się od razu do przekrawania na blaty, nie musimy go schładzać w lodówce przed przekrawaniem.



Krem:

Ta ilość kremu wystarcza do przełożenia tortu o średnicy 20 cm. Wszystkie składniki kremu muszą być doskonale schłodzone (najlepiej kremówkę i ser trzymać w lodówce całą noc) inaczej krem nam się nie ubije na sztywno. Możemy dla pewności dodać jedną porcję śmietan-fix-u do tej ilości składników, ale nie jest to konieczne.

Do misy miksera (może być ręczny lub planetarny) wlewamy kremówkę, wsypujemy cukry oraz dokładamy ser mascarpone. Ubijamy krem najpierw na najniższych obrotach, a gdy zaczyna już trochę gęstnieć zwiększamy obroty do maksimum i ubijamy do momentu, aż masa będzie sztywna, tj. około 4-5minut. Planetarny mikser ubije krem trochę szybciej. Należy uważać, aby nie „przebić” kremu na masło, co może się nam zdarzyć, gdy za długo będziemy go ubijać. Na koniec dodajemy aromat i mieszamy całość łyżką lub łopatką silikonową. Krem jest od razu gotowy do użycia. Po przełożeniu kremem ciasta wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby masa się ustabilizowała.



Składamy tort:

Przestudzony biszkopt przekrawam na pół. Jeśli wypiekła nam się „czapeczka”, ścinamy ją. Możemy wykorzystać resztki biszkoptu do zrobienia bajaderek.

Układamy dolny biszkopt na paterze i wykładamy na niego 1/2 kremu. Przykrywamy drugą połową biszkoptu. Obkładamy tort kremem, zostawiamy trochę kremu do przyozdobienia go.

My dodałyśmy do dołożonego kremu odrobinę barwnika i boki tortu ozdobiłyśmy różowymi rozetkami.

Tak przygotowany tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Tuż przed podaniem na stół posypujemy tort gotową posypką.



Prosty tort urodzinowy dla dziewczynki gotowy!

 

Biszkopt pomarańczowy -baza do tortu

Biszkopt pomarańczowy -baza do tortu

Prosty, nieduży biszkopt bardzo aromatyczny, puszysty i wilgotny. Doskonała baza do tortów lekkich lubianych szczególnie przez dzieci.

Składniki:

  • 4 jajka M
  • 120 g cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 20 g skrobi kukurydzianej
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 60 ml soku z pomarańczy
  • 40 ml oleju bezzapachowego
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego
  • 260 g mąki
  • 7 g proszku do pieczenia

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.

Tortownica 20 lub 22 cm średnicy wyłożona na dnie papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzany do 160 °C (góra-dół bez termoobiegu).

Mąkę i proszek do pieczenia odważamy i przesiewamy do miski. Odkładamy na bok.

Pomarańczę wyparzamy i ocieramy ze skórki (bez białego miąższu). Dodajemy do skórki sok z pomarańczy, aromat i olej. Odkładamy na bok.



Do misy miksera wbijamy całe jajka, dajemy szczyptę soli. Zaczynamy ubijać mikserem na najwyższych obrotach. Wsypujemy skrobię oraz cukry. Ubijamy całość 10-12 minut. Masa ma się napuszyć, zbieleć i potroić objętość. Skrobia ma za zadanie ustabilizować masę, aby trzymała formę. Biszkopt będzie puszysty i bardzo wilgotny. Na koniec wlewamy mokre składniki, krótko mieszamy mikserem. Odkładamy mikser i mąkę z proszkiem dodajemy do masy jajecznej stopniowo. Wtłaczamy ją delikatnie łyżką lub łopatką silikonową.



 Gotowe ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika już nagrzanego. Pieczemy biszkopt 35-40 minut (do suchego patyczka).



W większej tortownicy upiecze się biszkopt bez górki, w mniejszej będzie wyższy, ale trochę się wybrzuszy.

Biszkopt jest mocno wilgotny i do kremu z mascarpone oraz bitej kremówki nie trzeba go w ogóle nawilżać.



Nadaje się od razu do przekrawania na blaty, nie musimy go schładzać w lodówce przed przekrawaniem. Ma piękną, zwartą strukturę, nie kruszy się bardzo w trakcie przekrawania na blaty. Można go przekładać również kremami budyniowymi lub maślanymi. Polecamy przy tych kremach lekko nasączyć biszkopt sokiem z pomarańczy.

 

czwartek, 30 stycznia 2025

Krupnik

Nasza ulubiona zupa. Jedna z najpopularniejszych zup w kuchni polskiej. Szczególnie zimą lubimy ją przyrządzać ponieważ jest treściwa i sycąca.

Składniki:
  • 1 nóżka z kurczaka
  • 2 średnie marchewki
  • 1/2 małego pora
  • 1/2 selera
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 3/4 szklanki drobnej kaszy wiejskiej
  • 3 duże ziemniaki
  • 2-3 liście laurowe
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • pieprz, sól, maggi
  • 2 łyżki masła
Sposób przyrządzenia:

Obraną i umytą włoszczyznę oraz nogę z kurczaka wrzucamy do garnka i zalewamy zimna wodą (2- 2,5l). Gotujemy wywar około 1 godziny. W trakcie gotowania lekko solimy wywar.



Następnie przecedzamy wywar do drugiego garnka, mięso obieramy z kości i rozdrabniamy, marchewkę i seler trzemy na tarce o grubych oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Mięso, warzywa i kaszę wrzucamy na gotujący się wywar na ok. 15 min - do miękkich ziemniaków i kaszy. Wyłączamy ogień, wrzucamy masło. Doprawiamy zupę maggi i pieprzem do smaku i posypujemy obficie posiekaną natką.



Krupnik gotowy!

 

Tort Kreolka

Biszkopt mocno czekoladowy, krem lekki, śmietankowo – serowy, w trzech smakach. Tort szykowny, kolorowy i co najważniejsze – łatwy do upieczenia. Doskonała propozycja dla wielbicieli słodkości i ozdoba każdej uroczystości.

Składniki:

Ciasto:

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.

  • 220 g mąki tortowej
  • 40 g kakao
  • 8 g proszku do pieczenia
  • 4 jajka rozmiar M
  • szczypta soli
  • 16 g cukru waniliowego
  • 160 g cukru
  • 160 ml mleka
  • 40 g oleju
  • 100 ml mleka do nasączania blatu

Krem:

  • 330 ml kremówki
  • 750 g mascarpone
  • 70 g cukru pudru
  • 8 g cukru waniliowego

Dodatki do kremu:

  • pokruszona góra biszkoptu
  • 50 g wiórków kokosowych
  • łyżka kakao
  • kilka borówek lub innych owoców do przyozdobienia góry tortu

Sposób przyrządzenia:

Pieczemy ciasto.

Suche składniki, czyli mąkę, kakao, proszek do pieczenia wsypujemy do miski i łączymy dokładnie rózgą. Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy. Mieszamy wszystko krótko, tylko do połączenia składników. Wlewamy mleko i olej, łączymy z masą. Przesiewamy do masy suche składniki, wszystko mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Przelewamy ciasto do tortownicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 °C (góra-dół bez termoobiegu)-do suchego patyczka. Ciasto wkładamy zawsze do nagrzanego piekarnika.



Upieczony biszkopt studzimy, przecinamy na 3 cienkie blaty. Górę wypukłą kruszymy na piasek, odstawiamy na bok, wykorzystamy ją do ozdobienia boków tortu. Blaty odkładamy zawinięte w folię do lodówki.



Ubijamy krem.

Kremówkę, ser, cukry wrzucamy do misy miksera i ubijamy na sztywną masę. Uważamy, aby nie przebić masy na masło. Zwykłym mikserem ubijamy krem ok. 5 minut, planetarnym 3-4 minuty.

Składamy tort.

Gotowy krem dzielimy na trzy równe części. Pierwszą łączymy z 1/3 pokruszonego biszkoptu i wykładamy na nasączony mlekiem spód, ułożony w zapiętej formie.

Drugą część kremu łączymy, za pomocą miksera z łyżką kakao. Nakładamy na drugi biszkopt, również nasączony. Wierzch wyrównujemy.

Trzecią część kremu mieszamy z wiórkami kokosowymi, nakładamy na trzeci blat, również nasączony mlekiem. Trochę kremu zostawiamy do przyozdobienia góry tortu.



Wyrównujemy ciasto, zapinamy w obręcz i odkładamy do lodówki na kilka godzin, aby tort się ustabilizował.



Ostatnim etapem w pieczeniu tortu będzie przyozdobienie go. Tutaj możemy działać według własnego uznania.
Wspaniały tort Kreolka gotowy!

 


Sałatka ekspresowa na kolację

Nasza sałatka jest z tych błyskawicznych z wykorzystaniem warzyw z rosołu lub wywaru na zupę. Dzisiaj użyłyśmy marchewki i pietruszkę, które wyjęłyśmy z zupy jarzynowej, oczywiście trochę wcześniej. Do nich dodałyśmy kilka warzyw i pyszna sałatka na kolację gotowa.

Składniki:

  • 2 nieduże marchewki z wywaru
  • 1 pietruszka z wywaru
  • 1 duże jabłko
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 papryka czerwona konserwowa
  • 1/2 puszki groszku
  • 3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Marchewki, pietruszkę, obrane jabłko, ogórki konserwowe i paprykę konserwową kroimy w kostkę. Przekładamy do miski. Przyprawiamy solą, pieprzem do smaku. Dodajemy do pokrojonych warzyw majonez, mieszamy i gotowe! Oczywiście jak każdą inną sałatkę wkładamy na kilka chwil do lodówki, aby się „przegryzła” -będzie smaczniejsza.



Sałatka ekspresowa na kolację gotowa!

 

środa, 29 stycznia 2025

Zupa jarzynowa

Zupa z kalafiorem, zielonym groszkiem, marchewką na drobiowej nóżce -bardzo delikatna i smaczna!

Składniki:

  • 1 noga z kurczaka duża
  • 1 pietruszka
  • 3 marchewki
  • 1/2 kalafiora niedużego
  • 4 duże ziemniaki
  • puszka groszku
  • czubata łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki maggi
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 200 ml kremówki 30%

Sposób wykonania:

Do dużego garnka wlewamy 2 litry zimnej wody. Dajemy nóżkę kurczaka, pietruszkę, marchewki, liście laurowe i ziele angielskie. W momencie, gdy zupa zagotuje się dodajemy płaską łyżeczkę soli. Tak przygotowany wywar gotujemy godzinkę.

Z gotującego się bulionu wyjmujemy warzywa.

Kroimy ziemniaki i marchewkę z wywaru w kostkę, rozdrabniamy kalafior na różyczki. Wrzucamy przygotowane warzywa do bulionu. Gotujemy do miękkości około 15 minut. Dorzucamy groszek z zalewą. Gotujemy jeszcze kilka minut. Wyjmujemy mięso z zupy. Przyprawiamy jarzynową pieprzem, maggi i ewentualnie jeszcze solą. Pamiętajmy, że już soliliśmy wywar. Na koniec dodajemy masło dla podbicia smaku naszej jarzynowej (tak robiła nasza babcia) i wlewamy kremówkę.



Zupa jarzynowa gotowa!

Nasze rady:

Możemy do przygotowania zupy użyć gotowy bulion.

Nasza babcia dodawała do niektórych zup zacierki, my możemy sobie ułatwić pracę i dodać garść drobnego makaronu, np. orzo, zupa będzie bardziej treściwa.

Można również do zupy dodać mięso obrane z nóżki. Zupa będzie bardzo sycąca jak danie jednogarnkowe.

 

poniedziałek, 27 stycznia 2025

Sałatka ziemniaczana na kolację

Bardzo lubimy serwować na kolację różne sałatki. Szczególnymi względami cieszą się u nas sałatki , w których główne skrzypce grają ziemniaki. Najczęściej gotujemy 2-3 ziemniaczki więcej na obiad, do nich dorzucamy kilka warzyw, polewamy majonezem i pyszna sałatka gotowa. Polecamy dzisiaj kolejną sałatkę doskonałą do zwykłej kanapki z szynką.

Składniki:

  • 4 średniej wielkości ugotowane ziemniaki
  • 4 ogórki kiszone
  • por- biała część 15 cm
  • po 1/2 papryki czerwonej i żółtej
  • pół pęczka natki pietruszki

sos do sałatki:

  • 3 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Do małej miseczki dajemy majonez, zmiażdżony czosnek, pół łyżeczki soli i odrobinę pieprzu. Całość mieszamy.

Ziemniaki kroimy w kostkę. Wrzucamy do dużej miski . Por kroimy w półplasterki (możemy go odrobinę posolić i wydusić w rękach lub przelać wrzątkiem). Paprykę i ogórki kroimy w kostkę.



 Przygotowane warzywa dorzucamy do miski, w której mamy pokrojone ziemniaki. Całość mieszamy, łączymy z sosem, posypujemy posiekaną natką i wkładamy do lodówki do schłodzenia.



Sałatka ziemniaczana na kolację gotowa!

 

niedziela, 26 stycznia 2025

Sernik babuni z wiśniami

Doskonały, puszysty sernik z wiśniami, o pomarańczowym smaku na ciasteczkowym spodzie, polany białą czekoladą. Szykownie się prezentuje, idealnie pasuje na wszelkiego rodzaju imprezy!

Składniki:

spód sernika:

  • 220 g herbatników

  • 80 g roztopionego masła

ciasto:

  • 1 kg sera z wiaderka

  • 6 jajek M

  • 180 g cukru

  • 16 g cukru wanilinowego

  • 150 ml kremówki 30%

  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru

  • kilka kropelek aromatu pomarańczowego

  • 3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej

  • 2 szklanki wiśni drylowanych z kompotu

  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

polewa:

  • 1 czekolada biała

  • 2 -3 łyżki mleka

  • 1 łyżeczka masła

  • 4 kostki czekolady mlecznej

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Ważne!

Robimy spód do ciasta.

Blaszkę kwadratową 24 cm lub prostokątną 28x18 cm lub tortownicę 24-26 cm średnicy wykładamy papierem do pieczenia na spodzie i na rancie. Rant robimy trochę wyższy niż ma tortownica. Sernik lubi mocno wyrosnąć.

Mielimy w malakserze lub maszynce do mięsa herbatniki. Dodajemy do nich roztopione, przestudzone masło. Mieszamy i wysypujemy do formy. Lekko ubijamy i wyrównujemy. Odkładamy blaszkę do lodówki.




Wiśnie dobrze osączamy z płynu i mieszamy z łyżką skrobi.

Piekarnik nagrzewamy do 170 °C (góra-dół bez termoobiegu). Na dół piekarnika wstawiamy blaszkę z wodą. Ciasto ustawimy na drugiej półce od dołu.

Robimy sernik.

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na pianę sztywną.

Do żółtek wsypujemy cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy mikserem na jasną, puszystą masę.

Ser, kremówkę, budynie, aromat pomarańczowy przekładamy do dużej miski. Łączymy mikserem krótko, tylko do połączenia składników. Dodajemy do sera masę jajeczną, miksujemy. Na koniec wtłaczamy do masy serowej delikatnie łopatką silikonową pianę z białek. Dodajemy skórkę pomarańczową.



Tak przygotowane ciasto wylewamy do formy i posypujemy wiśniami. Wkładamy sernik do piekarnika. Pieczemy go w 170 °C 30 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 °C i pieczemy jeszcze godzinę.



Po tym czasie wyłączamy piekarnik. Studzimy ciasto godzinę przy uchylonych drzwiczkach . Następnie przekładamy sernik do lodówki na całą noc.



Następnego dnia polewamy sernik polewą z białej czekolady i przyozdabiamy według uznania. Składniki polewy roztapiamy w kąpieli wodnej i lekko przestudzoną polewę wylewamy na sernik. Czekoladę mleczną przekładamy do woreczka foliowego, zawiązujemy woreczek i roztapiamy czekoladę w gorącej wodzie. Odcinamy narożnik woreczka, piszemy na białej polewie dowolny wzorek.




Piękny babciny sernik z wiśniami gotowy!

 

sobota, 25 stycznia 2025

Pasta z awokado

Prosta wytrawna pasta, smarowidło z dojrzałego awokado, czosnku i odrobiny oleju. Wystarczy posmarować nią kawałek chleba i położyć na nią ulubiony ser lub jajko na twardo i mamy pyszną kanapkę.

Składniki:

  • 1 dojrzałe, miękkie awokado
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

Awokado przekrawamy wzdłuż na pół, pozbawiamy pestki i łyżeczką wydrążamy miąższ do miseczki. Skrapiamy je sokiem z cytryny, dodajemy pozostałe składniki (czosnek obrany i zmiażdżony). Rozgniatamy awokado widelcem, mieszamy.



Prosta pasta z awokado gotowa!

 

piątek, 24 stycznia 2025

Kotlety mielone w pieczarkach duszonych na maśle

Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkach. Danie mimo opisu robiącego wrażenie długiego i skomplikowanego jest bardzo proste i szybkie do przyrządzenia. Polecamy nasze kotlety w pieczarkach dla całej rodziny na pyszny obiad!

Składniki:

  • 1/2 kg mielonego z łopatki
  • 1 czerstwa bułka
  • 2 cebule
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 jajko
  • bułka tarta do obtaczania kotletów
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 czubate łyżki masła
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka maggi
  • garść posiekanej natki pietruszki

Sposób wykonania:

Mięso mielone przekładamy do miski.

Bułkę czerstwą zamaczamy w zimnej wodzie. Kiedy już zmięknie odciskamy ją z wody i dokładamy do mięsa. Jedną cebule obieramy z łupiny, ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach prosto do mięsa. Wbijamy jajko. Przyprawiamy mięso solą (1/2 łyżeczki), pieprzem, pieprzem ziołowym, ziołami prowansalskimi. Wyrabiamy mielone rękami dokładnie. Dzięki temu kotlety będą puszyste.



Odkładamy mięso na chwilę na bok.

Obieramy drugą cebulę, kroimy ją w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i łyżkę masła podsmażamy na tłuszczu cebulę do zeszklenia.

Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plastry.

Wrzucamy grzyby na podsmażoną cebulę, lekko solimy i smażymy je do momentu, aż odparuje płyn z pieczarek.



Formujemy z mięsa mielonego kotlety, obtaczamy je w bułce tartej, smażymy na pozostałym tłuszczu na drugiej patelni. Rumienimy kotlety z obu stron na średnim ogniu.



Pieczarki przyprawiamy pieprzem i maggi. Układamy na nich podsmażone kotlety. Przykrywamy patelnię pokrywą, zmniejszamy ogień do minimum i zostawiamy kotlety w pieczarkach na pięć minut na małym ogniu. 



Przed podaniem na stół posypujemy kotlety posiekaną natką.



Kotlety mielone w pieczarkach duszonych na maśle gotowe!

 

wtorek, 21 stycznia 2025

Sałatka z pora

Prosta sałatka, którą możemy zrobić na kolację lub małą imprezę. Bardzo szybka i smaczna.

Składniki:

  • 1 por- 20 cm białej części
  • 1 puszka groszku
  • 3 ogórki konserwowe
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 2-3 płaty papryki konserwowej lub 1/2 świeżej
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 czubate łyżki majonezu

Sposób wykonania:

Por kroimy w półkrążki, przekładamy do miski, lekko solimy i wyciskamy w rękach(morzymy). Por zmięknie i trochę puści sok, nabierze łagodnego smaku. Groszek osączamy z płynu, dorzucamy do pora.

Pozostałe warzywa kroimy w drobną kostkę.



Przyprawiamy sałatkę solą i pieprzem. Dajemy do miski majonez. Mieszamy całość, posypujemy posiekaną natką i wstawiamy tak przygotowaną sałatkę do lodówki na pół godziny, do schłodzenia.



Prosta sałatka z pora gotowa!