Tort urodzinowy dla dziewczynki
Prosty torcik urodzinowy pomarańczowy
dla małej dziewczynki. Delikatny i aromatyczny. Najważniejsze, że
bardzo smakuje dzieciom, co już miałyśmy okazję kilka razy
sprawdzić!
Składniki:
biszkopt:
- 4 jajka M
- 120 g cukru
- 8 g cukru wanilinowego
- 20 g skrobi kukurydzianej
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- 60 ml soku z pomarańczy
- 40 ml oleju bezzapachowego
- kilka kropel aromatu pomarańczowego
- 260 g mąki
- 7 g proszku do pieczenia
krem do tortu:
- 50 dkg sera mascarpone
- 300 ml kremówki 30%
- 1 śmietan-fix
- 5-6 łyżek cukru pudru
- 8 g cukru wanilinowego
- pół łyżeczki aromatu
pomarańczowego
- barwnik różowy (opcjonalnie)
- ozdobne do posypania tortu
Sposób wykonania:
Biszkopt:
Wszystkie składniki w temperaturze
pokojowej.
Tortownica 20 lub 22 cm średnicy
wyłożona na dnie papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzany do 160 °C
(góra-dół bez termoobiegu).
Mąkę i proszek do pieczenia odważamy
i przesiewamy do miski. Odkładamy na bok.
Pomarańczę wyparzamy i ocieramy ze
skórki (bez białego miąższu). Dodajemy do skórki sok z
pomarańczy, aromat i olej. Odkładamy na bok.
Do misy miksera wbijamy całe jajka,
dajemy szczyptę soli. Zaczynamy ubijać mikserem na najwyższych
obrotach. Wsypujemy skrobię oraz cukry. Ubijamy całość 10-12
minut. Masa ma się napuszyć, zbieleć i potroić objętość.
Skrobia ma za zadanie ustabilizować masę, aby trzymała formę.
Biszkopt będzie puszysty i wilgotny. Na koniec wlewamy mokre
składniki, krótko mieszamy mikserem. Odkładamy mikser i mąkę z
proszkiem dodajemy do masy jajecznej stopniowo. Wtłaczamy ją
delikatnie łyżką lub łopatką silikonową. Gotowe ciasto
przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika już nagrzanego.
Pieczemy biszkopt 35-40 minut (do suchego patyczka). W większej
tortownicy upiecze się biszkopt bez górki, w mniejszej będzie
wyższy, ale trochę się wybrzuszy. Biszkopt jest mocno wilgotny i
do kremu z mascarpone nie trzeba go nawilżać. Nadaje się od razu
do przekrawania na blaty, nie musimy go schładzać w lodówce przed
przekrawaniem.
Krem:
Ta ilość kremu wystarcza
do przełożenia tortu o średnicy 20 cm. Wszystkie składniki kremu
muszą być doskonale schłodzone (najlepiej kremówkę i ser trzymać
w lodówce całą noc) inaczej krem nam się nie ubije na sztywno.
Możemy dla pewności dodać jedną porcję śmietan-fix-u do tej
ilości składników, ale nie jest to konieczne.
Do misy miksera (może być
ręczny lub planetarny) wlewamy kremówkę, wsypujemy cukry oraz
dokładamy ser mascarpone. Ubijamy krem najpierw na najniższych
obrotach, a gdy zaczyna już trochę gęstnieć zwiększamy obroty do
maksimum i ubijamy do momentu, aż masa będzie sztywna, tj. około
4-5minut. Planetarny mikser ubije krem trochę szybciej. Należy
uważać, aby nie „przebić” kremu na masło, co może się nam
zdarzyć, gdy za długo będziemy go ubijać. Na koniec dodajemy
aromat i mieszamy całość łyżką lub łopatką silikonową. Krem
jest od razu gotowy do użycia. Po przełożeniu kremem ciasta
wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby masa się ustabilizowała.
Składamy tort:
Przestudzony biszkopt
przekrawam na pół. Jeśli wypiekła nam się „czapeczka”,
ścinamy ją. Możemy wykorzystać resztki biszkoptu do zrobienia
bajaderek.
Układamy dolny biszkopt
na paterze i wykładamy na niego 1/2 kremu. Przykrywamy drugą połową
biszkoptu. Obkładamy tort kremem, zostawiamy trochę kremu do
przyozdobienia go.
My dodałyśmy do
dołożonego kremu odrobinę barwnika i boki tortu ozdobiłyśmy
różowymi rozetkami.
Tak przygotowany tort
wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Tuż przed
podaniem na stół posypujemy tort gotową posypką.
Prosty tort urodzinowy dla
dziewczynki gotowy!