MAKATKA

sobota, 8 lutego 2025

Kotlety mielone z ketchupem

Najsmaczniejsze tradycyjne kotlety mielone z łopatki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikatne i tłuste. Kotlety wychodzą chrupiące, rumiane z wierzchu, miękkie i puszyste w środku. Dodamy do nich ketchup, który sprawi, że tradycyjne mielone nabiorą trochę nowoczesnego sznytu i będą wyjątkowo soczyste i odrobinę pikantne.

Składniki:

  • 1/2 kg zmielonej łopatki wieprzowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 bułka kajzerka
  • łyżka ziół prowansalskich
  • łyżeczka papryki czerwonej wędzonej
  • 2-3 łyżki ketchupu pikantnego
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju
  • bułka tarta do obtaczania kotletów

Sposób wykonania:

Bułkę zamaczamy w zimnej wodzie.

Mięso dajemy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy lekko odciśniętą kajzerkę, zmiażdżony czosnek, przyprawy oraz 2 łyżki ketchupu.



Masę dokładnie wyrabiamy.

Teraz formujemy kotlety. Z 1/2 kg mięsa wyjdzie nam 6-7 kotletów. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni (olej i masło). Obtaczamy w bułce tartej kotlety i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. 



Smażymy na największym ogniu, z jednej strony do przyrumienienia. Następnie odwracamy kotlety na drugą stronę i smarujemy je ketchupem, zmniejszamy ogień na średni. Smażymy kotlety pomału około 5 minut, przewracamy i smarujemy ketchupem drugą stronę kotletów. Obracamy znowu, aby przysmażyć obie strony kotletów posmarowane ketchupem.



Kotlety możemy podać z gotowanymi ziemniakami i jarzynką, np. buraczkami.



Kotlety z łopatki wieprzowej ketchupowe gotowe!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz