Najsmaczniejsze tradycyjne kotlety mielone z łopatki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikatne i tłuste. Kotlety wychodzą chrupiące, rumiane z wierzchu, miękkie i puszyste w środku. Dodamy do nich ketchup, który sprawi, że tradycyjne mielone nabiorą trochę nowoczesnego sznytu i będą wyjątkowo soczyste i odrobinę pikantne.
Składniki:
- 1/2 kg zmielonej łopatki wieprzowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 bułka kajzerka
- łyżka ziół prowansalskich
- łyżeczka papryki czerwonej wędzonej
- 2-3 łyżki ketchupu pikantnego
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki oleju
- bułka tarta do obtaczania kotletów
Sposób wykonania:
Bułkę zamaczamy w zimnej wodzie.
Mięso dajemy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy lekko odciśniętą kajzerkę, zmiażdżony czosnek, przyprawy oraz 2 łyżki ketchupu.
Masę dokładnie wyrabiamy.
Teraz formujemy kotlety. Z 1/2 kg mięsa wyjdzie nam 6-7 kotletów. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni (olej i masło). Obtaczamy w bułce tartej kotlety i kładziemy na rozgrzany tłuszcz.
Smażymy na największym ogniu, z jednej strony do przyrumienienia. Następnie odwracamy kotlety na drugą stronę i smarujemy je ketchupem, zmniejszamy ogień na średni. Smażymy kotlety pomału około 5 minut, przewracamy i smarujemy ketchupem drugą stronę kotletów. Obracamy znowu, aby przysmażyć obie strony kotletów posmarowane ketchupem.
Kotlety możemy podać z gotowanymi ziemniakami i jarzynką, np. buraczkami.
Kotlety z łopatki wieprzowej ketchupowe gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz