Składniki:
- 1 nóżka z kurczaka
- 2 średnie marchewki
- 1/2 małego pora
- 1/2 selera
- mały pęczek natki pietruszki
- 3/4 szklanki drobnej kaszy wiejskiej
- 3 duże ziemniaki
- 2-3 liście laurowe
- 3-4 kulki ziela angielskiego
- pieprz, sól, maggi
- 2 łyżki masła
Obraną i umytą włoszczyznę oraz nogę z kurczaka wrzucamy do garnka i zalewamy zimna wodą (2- 2,5l). Gotujemy wywar około 1 godziny. W trakcie gotowania lekko solimy wywar.
Następnie przecedzamy wywar do drugiego garnka, mięso obieramy z kości i rozdrabniamy, marchewkę i seler trzemy na tarce o grubych oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Mięso, warzywa i kaszę wrzucamy na gotujący się wywar na ok. 15 min - do miękkich ziemniaków i kaszy. Wyłączamy ogień, wrzucamy masło. Doprawiamy zupę maggi i pieprzem do smaku i posypujemy obficie posiekaną natką.
Krupnik gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz