MAKATKA

czwartek, 30 stycznia 2025

Krupnik

Nasza ulubiona zupa. Jedna z najpopularniejszych zup w kuchni polskiej. Szczególnie zimą lubimy ją przyrządzać ponieważ jest treściwa i sycąca.

Składniki:
  • 1 nóżka z kurczaka
  • 2 średnie marchewki
  • 1/2 małego pora
  • 1/2 selera
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 3/4 szklanki drobnej kaszy wiejskiej
  • 3 duże ziemniaki
  • 2-3 liście laurowe
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • pieprz, sól, maggi
  • 2 łyżki masła
Sposób przyrządzenia:

Obraną i umytą włoszczyznę oraz nogę z kurczaka wrzucamy do garnka i zalewamy zimna wodą (2- 2,5l). Gotujemy wywar około 1 godziny. W trakcie gotowania lekko solimy wywar.



Następnie przecedzamy wywar do drugiego garnka, mięso obieramy z kości i rozdrabniamy, marchewkę i seler trzemy na tarce o grubych oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Mięso, warzywa i kaszę wrzucamy na gotujący się wywar na ok. 15 min - do miękkich ziemniaków i kaszy. Wyłączamy ogień, wrzucamy masło. Doprawiamy zupę maggi i pieprzem do smaku i posypujemy obficie posiekaną natką.



Krupnik gotowy!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz