Biszkopt mocno czekoladowy, krem lekki, śmietankowo – serowy, w trzech smakach. Tort szykowny, kolorowy i co najważniejsze – łatwy do upieczenia. Doskonała propozycja dla wielbicieli słodkości i ozdoba każdej uroczystości.
Składniki:
Ciasto:
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
- 220 g mąki tortowej
- 40 g kakao
- 8 g proszku do pieczenia
- 4 jajka rozmiar M
- szczypta soli
- 16 g cukru waniliowego
- 160 g cukru
- 160 ml mleka
- 40 g oleju
- 100 ml mleka do nasączania blatu
Krem:
- 330 ml kremówki
- 750 g mascarpone
- 70 g cukru pudru
- 8 g cukru waniliowego
Dodatki do kremu:
- pokruszona góra biszkoptu
- 50 g wiórków kokosowych
- łyżka kakao
- kilka borówek lub innych owoców do przyozdobienia góry tortu
Sposób przyrządzenia:
Pieczemy ciasto.
Suche składniki, czyli mąkę, kakao, proszek do pieczenia wsypujemy do miski i łączymy dokładnie rózgą. Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy. Mieszamy wszystko krótko, tylko do połączenia składników. Wlewamy mleko i olej, łączymy z masą. Przesiewamy do masy suche składniki, wszystko mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Przelewamy ciasto do tortownicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 °C (góra-dół bez termoobiegu)-do suchego patyczka. Ciasto wkładamy zawsze do nagrzanego piekarnika.
Upieczony biszkopt studzimy, przecinamy na 3 cienkie blaty. Górę wypukłą kruszymy na piasek, odstawiamy na bok, wykorzystamy ją do ozdobienia boków tortu. Blaty odkładamy zawinięte w folię do lodówki.
Ubijamy krem.
Kremówkę, ser, cukry wrzucamy do misy miksera i ubijamy na sztywną masę. Uważamy, aby nie przebić masy na masło. Zwykłym mikserem ubijamy krem ok. 5 minut, planetarnym 3-4 minuty.
Składamy tort.
Gotowy krem dzielimy na trzy równe części. Pierwszą łączymy z 1/3 pokruszonego biszkoptu i wykładamy na nasączony mlekiem spód, ułożony w zapiętej formie.
Drugą część kremu łączymy, za pomocą miksera z łyżką kakao. Nakładamy na drugi biszkopt, również nasączony. Wierzch wyrównujemy.
Trzecią część kremu mieszamy z wiórkami kokosowymi, nakładamy na trzeci blat, również nasączony mlekiem. Trochę kremu zostawiamy do przyozdobienia góry tortu.
Wyrównujemy ciasto, zapinamy w obręcz i odkładamy do lodówki na kilka godzin, aby tort się ustabilizował.
Ostatnim
etapem w pieczeniu tortu będzie przyozdobienie go. Tutaj możemy
działać według własnego uznania.
Wspaniały tort Kreolka gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz