MAKATKA

czwartek, 30 stycznia 2025

Tort Kreolka

Biszkopt mocno czekoladowy, krem lekki, śmietankowo – serowy, w trzech smakach. Tort szykowny, kolorowy i co najważniejsze – łatwy do upieczenia. Doskonała propozycja dla wielbicieli słodkości i ozdoba każdej uroczystości.

Składniki:

Ciasto:

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.

  • 220 g mąki tortowej
  • 40 g kakao
  • 8 g proszku do pieczenia
  • 4 jajka rozmiar M
  • szczypta soli
  • 16 g cukru waniliowego
  • 160 g cukru
  • 160 ml mleka
  • 40 g oleju
  • 100 ml mleka do nasączania blatu

Krem:

  • 330 ml kremówki
  • 750 g mascarpone
  • 70 g cukru pudru
  • 8 g cukru waniliowego

Dodatki do kremu:

  • pokruszona góra biszkoptu
  • 50 g wiórków kokosowych
  • łyżka kakao
  • kilka borówek lub innych owoców do przyozdobienia góry tortu

Sposób przyrządzenia:

Pieczemy ciasto.

Suche składniki, czyli mąkę, kakao, proszek do pieczenia wsypujemy do miski i łączymy dokładnie rózgą. Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy. Mieszamy wszystko krótko, tylko do połączenia składników. Wlewamy mleko i olej, łączymy z masą. Przesiewamy do masy suche składniki, wszystko mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Przelewamy ciasto do tortownicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 °C (góra-dół bez termoobiegu)-do suchego patyczka. Ciasto wkładamy zawsze do nagrzanego piekarnika.



Upieczony biszkopt studzimy, przecinamy na 3 cienkie blaty. Górę wypukłą kruszymy na piasek, odstawiamy na bok, wykorzystamy ją do ozdobienia boków tortu. Blaty odkładamy zawinięte w folię do lodówki.



Ubijamy krem.

Kremówkę, ser, cukry wrzucamy do misy miksera i ubijamy na sztywną masę. Uważamy, aby nie przebić masy na masło. Zwykłym mikserem ubijamy krem ok. 5 minut, planetarnym 3-4 minuty.

Składamy tort.

Gotowy krem dzielimy na trzy równe części. Pierwszą łączymy z 1/3 pokruszonego biszkoptu i wykładamy na nasączony mlekiem spód, ułożony w zapiętej formie.

Drugą część kremu łączymy, za pomocą miksera z łyżką kakao. Nakładamy na drugi biszkopt, również nasączony. Wierzch wyrównujemy.

Trzecią część kremu mieszamy z wiórkami kokosowymi, nakładamy na trzeci blat, również nasączony mlekiem. Trochę kremu zostawiamy do przyozdobienia góry tortu.



Wyrównujemy ciasto, zapinamy w obręcz i odkładamy do lodówki na kilka godzin, aby tort się ustabilizował.



Ostatnim etapem w pieczeniu tortu będzie przyozdobienie go. Tutaj możemy działać według własnego uznania.
Wspaniały tort Kreolka gotowy!

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz