MAKATKA

sobota, 25 stycznia 2025

Pasta z awokado

Prosta wytrawna pasta, smarowidło z dojrzałego awokado, czosnku i odrobiny oleju. Wystarczy posmarować nią kawałek chleba i położyć na nią ulubiony ser lub jajko na twardo i mamy pyszną kanapkę.

Składniki:

  • 1 dojrzałe, miękkie awokado
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

Awokado przekrawamy wzdłuż na pół, pozbawiamy pestki i łyżeczką wydrążamy miąższ do miseczki. Skrapiamy je sokiem z cytryny, dodajemy pozostałe składniki (czosnek obrany i zmiażdżony). Rozgniatamy awokado widelcem, mieszamy.



Prosta pasta z awokado gotowa!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz