Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkach. Danie mimo opisu robiącego wrażenie długiego i skomplikowanego jest bardzo proste i szybkie do przyrządzenia. Polecamy nasze kotlety w pieczarkach dla całej rodziny na pyszny obiad!
Składniki:
- 1/2 kg mielonego z łopatki
- 1 czerstwa bułka
- 2 cebule
- 1/2 kg pieczarek
- 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 jajko
- bułka tarta do obtaczania kotletów
- sól i pieprz do smaku
- 2 czubate łyżki masła
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka maggi
- garść posiekanej natki pietruszki
Sposób wykonania:
Mięso mielone przekładamy do miski.
Bułkę czerstwą zamaczamy w zimnej wodzie. Kiedy już zmięknie odciskamy ją z wody i dokładamy do mięsa. Jedną cebule obieramy z łupiny, ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach prosto do mięsa. Wbijamy jajko. Przyprawiamy mięso solą (1/2 łyżeczki), pieprzem, pieprzem ziołowym, ziołami prowansalskimi. Wyrabiamy mielone rękami dokładnie. Dzięki temu kotlety będą puszyste.
Odkładamy mięso na chwilę na bok.
Obieramy drugą cebulę, kroimy ją w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i łyżkę masła podsmażamy na tłuszczu cebulę do zeszklenia.
Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plastry.
Wrzucamy grzyby na podsmażoną cebulę, lekko solimy i smażymy je do momentu, aż odparuje płyn z pieczarek.
Formujemy z mięsa mielonego kotlety, obtaczamy je w bułce tartej, smażymy na pozostałym tłuszczu na drugiej patelni. Rumienimy kotlety z obu stron na średnim ogniu.
Pieczarki przyprawiamy pieprzem i maggi. Układamy na nich podsmażone kotlety. Przykrywamy patelnię pokrywą, zmniejszamy ogień do minimum i zostawiamy kotlety w pieczarkach na pięć minut na małym ogniu.
Przed podaniem na stół posypujemy kotlety posiekaną natką.
Kotlety mielone w pieczarkach duszonych na maśle gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz