MAKATKA

piątek, 24 stycznia 2025

Kotlety mielone w pieczarkach duszonych na maśle

Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkach. Danie mimo opisu robiącego wrażenie długiego i skomplikowanego jest bardzo proste i szybkie do przyrządzenia. Polecamy nasze kotlety w pieczarkach dla całej rodziny na pyszny obiad!

Składniki:

  • 1/2 kg mielonego z łopatki
  • 1 czerstwa bułka
  • 2 cebule
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 jajko
  • bułka tarta do obtaczania kotletów
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 czubate łyżki masła
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka maggi
  • garść posiekanej natki pietruszki

Sposób wykonania:

Mięso mielone przekładamy do miski.

Bułkę czerstwą zamaczamy w zimnej wodzie. Kiedy już zmięknie odciskamy ją z wody i dokładamy do mięsa. Jedną cebule obieramy z łupiny, ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach prosto do mięsa. Wbijamy jajko. Przyprawiamy mięso solą (1/2 łyżeczki), pieprzem, pieprzem ziołowym, ziołami prowansalskimi. Wyrabiamy mielone rękami dokładnie. Dzięki temu kotlety będą puszyste.



Odkładamy mięso na chwilę na bok.

Obieramy drugą cebulę, kroimy ją w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i łyżkę masła podsmażamy na tłuszczu cebulę do zeszklenia.

Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plastry.

Wrzucamy grzyby na podsmażoną cebulę, lekko solimy i smażymy je do momentu, aż odparuje płyn z pieczarek.



Formujemy z mięsa mielonego kotlety, obtaczamy je w bułce tartej, smażymy na pozostałym tłuszczu na drugiej patelni. Rumienimy kotlety z obu stron na średnim ogniu.



Pieczarki przyprawiamy pieprzem i maggi. Układamy na nich podsmażone kotlety. Przykrywamy patelnię pokrywą, zmniejszamy ogień do minimum i zostawiamy kotlety w pieczarkach na pięć minut na małym ogniu. 



Przed podaniem na stół posypujemy kotlety posiekaną natką.



Kotlety mielone w pieczarkach duszonych na maśle gotowe!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz