MAKATKA

niedziela, 26 stycznia 2025

Sernik babuni z wiśniami

Doskonały, puszysty sernik z wiśniami, o pomarańczowym smaku na ciasteczkowym spodzie, polany białą czekoladą. Szykownie się prezentuje, idealnie pasuje na wszelkiego rodzaju imprezy!

Składniki:

spód sernika:

  • 220 g herbatników

  • 80 g roztopionego masła

ciasto:

  • 1 kg sera z wiaderka

  • 6 jajek M

  • 180 g cukru

  • 16 g cukru wanilinowego

  • 150 ml kremówki 30%

  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru

  • kilka kropelek aromatu pomarańczowego

  • 3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej

  • 2 szklanki wiśni drylowanych z kompotu

  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

polewa:

  • 1 czekolada biała

  • 2 -3 łyżki mleka

  • 1 łyżeczka masła

  • 4 kostki czekolady mlecznej

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Ważne!

Robimy spód do ciasta.

Blaszkę kwadratową 24 cm lub prostokątną 28x18 cm lub tortownicę 24-26 cm średnicy wykładamy papierem do pieczenia na spodzie i na rancie. Rant robimy trochę wyższy niż ma tortownica. Sernik lubi mocno wyrosnąć.

Mielimy w malakserze lub maszynce do mięsa herbatniki. Dodajemy do nich roztopione, przestudzone masło. Mieszamy i wysypujemy do formy. Lekko ubijamy i wyrównujemy. Odkładamy blaszkę do lodówki.




Wiśnie dobrze osączamy z płynu i mieszamy z łyżką skrobi.

Piekarnik nagrzewamy do 170 °C (góra-dół bez termoobiegu). Na dół piekarnika wstawiamy blaszkę z wodą. Ciasto ustawimy na drugiej półce od dołu.

Robimy sernik.

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na pianę sztywną.

Do żółtek wsypujemy cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy mikserem na jasną, puszystą masę.

Ser, kremówkę, budynie, aromat pomarańczowy przekładamy do dużej miski. Łączymy mikserem krótko, tylko do połączenia składników. Dodajemy do sera masę jajeczną, miksujemy. Na koniec wtłaczamy do masy serowej delikatnie łopatką silikonową pianę z białek. Dodajemy skórkę pomarańczową.



Tak przygotowane ciasto wylewamy do formy i posypujemy wiśniami. Wkładamy sernik do piekarnika. Pieczemy go w 170 °C 30 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 °C i pieczemy jeszcze godzinę.



Po tym czasie wyłączamy piekarnik. Studzimy ciasto godzinę przy uchylonych drzwiczkach . Następnie przekładamy sernik do lodówki na całą noc.



Następnego dnia polewamy sernik polewą z białej czekolady i przyozdabiamy według uznania. Składniki polewy roztapiamy w kąpieli wodnej i lekko przestudzoną polewę wylewamy na sernik. Czekoladę mleczną przekładamy do woreczka foliowego, zawiązujemy woreczek i roztapiamy czekoladę w gorącej wodzie. Odcinamy narożnik woreczka, piszemy na białej polewie dowolny wzorek.




Piękny babciny sernik z wiśniami gotowy!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz