Zupa z kalafiorem, zielonym groszkiem, marchewką na drobiowej nóżce -bardzo delikatna i smaczna!
Składniki:
- 1 noga z kurczaka duża
- 1 pietruszka
- 3 marchewki
- 1/2 kalafiora niedużego
- 4 duże ziemniaki
- puszka groszku
- czubata łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki maggi
- 2-3 liście laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego
- 200 ml kremówki 30%
Sposób wykonania:
Do dużego garnka wlewamy 2 litry zimnej wody. Dajemy nóżkę kurczaka, pietruszkę, marchewki, liście laurowe i ziele angielskie. W momencie, gdy zupa zagotuje się dodajemy płaską łyżeczkę soli. Tak przygotowany wywar gotujemy godzinkę.
Z gotującego się bulionu wyjmujemy warzywa.
Kroimy ziemniaki i marchewkę z wywaru w kostkę, rozdrabniamy kalafior na różyczki. Wrzucamy przygotowane warzywa do bulionu. Gotujemy do miękkości około 15 minut. Dorzucamy groszek z zalewą. Gotujemy jeszcze kilka minut. Wyjmujemy mięso z zupy. Przyprawiamy jarzynową pieprzem, maggi i ewentualnie jeszcze solą. Pamiętajmy, że już soliliśmy wywar. Na koniec dodajemy masło dla podbicia smaku naszej jarzynowej (tak robiła nasza babcia) i wlewamy kremówkę.
Zupa jarzynowa gotowa!
Nasze rady:
Możemy do przygotowania zupy użyć gotowy bulion.
Nasza babcia dodawała do niektórych zup zacierki, my możemy sobie ułatwić pracę i dodać garść drobnego makaronu, np. orzo, zupa będzie bardziej treściwa.
Można również do zupy dodać mięso obrane z nóżki. Zupa będzie bardzo sycąca jak danie jednogarnkowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz