MAKATKA

środa, 29 stycznia 2025

Zupa jarzynowa

Zupa z kalafiorem, zielonym groszkiem, marchewką na drobiowej nóżce -bardzo delikatna i smaczna!

Składniki:

  • 1 noga z kurczaka duża
  • 1 pietruszka
  • 3 marchewki
  • 1/2 kalafiora niedużego
  • 4 duże ziemniaki
  • puszka groszku
  • czubata łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki maggi
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 200 ml kremówki 30%

Sposób wykonania:

Do dużego garnka wlewamy 2 litry zimnej wody. Dajemy nóżkę kurczaka, pietruszkę, marchewki, liście laurowe i ziele angielskie. W momencie, gdy zupa zagotuje się dodajemy płaską łyżeczkę soli. Tak przygotowany wywar gotujemy godzinkę.

Z gotującego się bulionu wyjmujemy warzywa.

Kroimy ziemniaki i marchewkę z wywaru w kostkę, rozdrabniamy kalafior na różyczki. Wrzucamy przygotowane warzywa do bulionu. Gotujemy do miękkości około 15 minut. Dorzucamy groszek z zalewą. Gotujemy jeszcze kilka minut. Wyjmujemy mięso z zupy. Przyprawiamy jarzynową pieprzem, maggi i ewentualnie jeszcze solą. Pamiętajmy, że już soliliśmy wywar. Na koniec dodajemy masło dla podbicia smaku naszej jarzynowej (tak robiła nasza babcia) i wlewamy kremówkę.



Zupa jarzynowa gotowa!

Nasze rady:

Możemy do przygotowania zupy użyć gotowy bulion.

Nasza babcia dodawała do niektórych zup zacierki, my możemy sobie ułatwić pracę i dodać garść drobnego makaronu, np. orzo, zupa będzie bardziej treściwa.

Można również do zupy dodać mięso obrane z nóżki. Zupa będzie bardzo sycąca jak danie jednogarnkowe.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz