To zupa
o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumianym kolorze, idealna dla
miłośników kaczki. Do rosołu z kaczki najlepsze są puszyste,
delikatne w smaku kluseczki francuskie, ale można go podać z
makaronem lub z małymi pierożkami nadziewanymi mięsem drobiowym.
Składniki:
- porcja
rosołowa z kaczki (szyja, skrzydła, korpus bez piersi), dużo
kości, skóry, tłuszczu z kaczki-
- to daje
najlepszy smak
- 2 udka
z kurczaka
- włoszczyzna:
por średni, cebula duża, trzy duże marchewki, seler średni,
korzeń pietruszki
- 4
liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, 10 ziaren pieprzu
- 3
podgrzybki suszone
- pęczek
pietruszki zielonej
- 3
gałązki lubczyku lub maggi do smaku, sól, pieprz mielony i cukier
(czubata łyżeczka)
Sposób
przygotowania:
Do
dużego garnka (5 litrów) wlewamy 3l wody zimnej, wkładamy porcję
rosołową z kaczki i udka kurczaka, doprowadzamy całość do
wrzenia, Gotujemy na wolniutkim ogniu (rosół ma tylko pyrkać),
zbieramy szumowiny. Po godzinie dodajemy obraną i pokrojoną na
części włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w
ziarenkach, grzybki, cebulę w całości i w łupinie, lubczyk,
solimy rosół (1 łyżka soli) i dodajemy 1 czubatą łyżeczkę
cukru. Teraz gotujemy zupę na małym ogniu ok. 2 godziny, aż
zacznie wydobywać się z garnka piękny aromat rosołu. na koniec
doprawiamy ostatecznie do smaku solą, pieprzem i ewentualnie maggi.
Posiekaną zieloną pietruszką posypujemy rosół już na talerzu!
Rosół przecedzamy i gotowe.
Kluski
francuskie.
Przepis
z podręcznika „Jak gotować” Marii Disslowej.
- 3 dkg
mąki
- 2 dkg
masła
- 1 jajko
- szczypta
soli
„Utrzeć
na pianę masło, wbić żółtko, zmieszać z masłem, dodać
szczyptę (…) soli. Ubić na pianę białko i zmieszać i zmieszać
lekko sypiąc jednocześnie mąkę. Kłaść łyżką podłużne,
cienkie kluseczki na przecedzony i gotujący się w rondlu rosół,
maczając za każdym razem łyżkę w rosole. Przykryć pokrywą,
gotować 5 minut i zaraz podawać, póki kluski są pełne i
pulchne.”
Według
tego przepisu kluseczki francuskie do rosołu, zup mlecznych i
czerniny robiła nasza babcia Zosia. My potroiłyśmy składniki i
gotowałyśmy kluseczki w osobnym garnku, w osolonym wrzątku. Kluski
są przepyszne, lekkie, puszyste i bardzo maślane.
Nasze
rady dotyczące gotowania rosołu:
Garnka z
gotującym wywarem nie powinno się przykrywać pokrywką, rosół
będzie klarowny,
Nie
wszyscy szumują rosół, szumowiny i tak opadną na dno garnka, a
zupa nie mętnieje od szumowin, wystarczy dać jej ” odpocząć”
15 min po ugotowaniu. Tak robiły nasze babcie, odstawiając gotowy
rosół na brzeg kuchni. Rosół nabierał ” mocy ” i pięknie
się klarował,
Cukier
można dodać do rosołu, ale też nie trzeba. W naszym domu dodawało
się cukier (pomimo dużej ilości marchewki, która daje słodycz
zupie) do rosołu z kaczki, a także do wszelkich kwaśnych zup,
takich jak pomidorowa, ogórkowa czy kapuśniak.