MAKATKA

niedziela, 29 grudnia 2024

Przekąska z ciasta francuskiego

Prosta przekąska z parówek i ciasta francuskiego. Do przekąski można podać ulubiony sos. W karnawale takie szybkie i smaczne kąski sprawdzają się doskonale.

Składniki:

  • 6-8 parówek najlepiej „berlinek”
  • 1/2 płata ciasta francuskiego XXL
  • 1 żółtko jajka

sos czosnkowy:

  • 2 łyżki śmietany gęstej 18%
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki papryki czerwonej ostrej
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki sosu przekładamy do miski i łączymy doskonale. Odkładamy do lodówki.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 °C. Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia.

Parówki kroimy na trzy części. Każdą z nich nacinamy na krzyż po obu końcach (nacięcie nie ma być głębokie – mniej więcej na 0,5 cm).



Ciasto rozwijamy i kroimy nożem lub radełkiem na paski 12-15 cm. Każdą parówkę zawijamy w pasek, zostawiając nacięte końcówki na wierzchu. Zlepiamy końce ciasta. Układamy kąski parówkowe na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec smarujemy ciasto żółtkiem roztrzepanym z odrobiną wody.

Tak przygotowane kąski wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut.

Gotowe wyjmujemy od razu z piekarnika.



Podajemy z sosem czosnkowym!

Nasze rady:

Do przekąski możemy podać inne sosy, np. ketchup z odrobiną ziół prowansalskich.

Przekąskę możemy przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce, upiec w trakcie przyjęcia. Najsmaczniejsze są ciepłe, chrupiące prosto z pieca.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz