Prosta przekąska z salami, oliwek i ciasta francuskiego. W karnawale takie szybkie i smaczne kąski sprawdzają się doskonale. Goście je uwielbiają.
Składniki:
- płat ciasta francuskiego XXL
- 12-14 małych plasterków salami
- 150-200 g serka typu Almette, ziołowego
- 12-14 czarnych oliwek
- 4-5 pomidorków koktajlowych
- kilka listków natki pietruszki
- łyżka czarnuszki
- 1 żółtko jajka
Sposób przyrządzenia:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 °C. Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto rozwijamy i wykrawamy szklanką kółka. Połowę kółek układamy na blasze. Smarujemy je żółtkiem roztrzepanym z odrobiną wody. W pozostałych kółkach wykrawamy literatką środki. Wykrojone pierścienie układamy na kółkach. Smarujemy również żółtkiem i posypujemy czarnuszką. Środki nakłuwamy widelcem.
Tak przygotowane kąski wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut.
Gotowe wyjmujemy od razu z piekarnika.
Łyżeczką delikatnie wduszamy środki i wypełniamy je serkiem. Na serku układamy plasterek salami, oliwkę i ćwiartkę pomidorka. Przyozdabiamy przekąski listkami pietruszki.
Prosta przekąska z ciasta francuskiego z salami i oliwkami gotowa!
Nasza rada:
Z kółek wykrojonych literatką możemy zrobić chrupiące talarki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy żółtkiem i posypujemy czarnuszką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 °C na 10 minut i gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz