MAKATKA

niedziela, 29 grudnia 2024

Przekąska z ciasta francuskiego

Prosta przekąska z salami, oliwek i ciasta francuskiego. W karnawale takie szybkie i smaczne kąski sprawdzają się doskonale. Goście je uwielbiają.

Składniki:

  • płat ciasta francuskiego XXL
  • 12-14 małych plasterków salami
  • 150-200 g serka typu Almette, ziołowego
  • 12-14 czarnych oliwek
  • 4-5 pomidorków koktajlowych
  • kilka listków natki pietruszki
  • łyżka czarnuszki
  • 1 żółtko jajka

Sposób przyrządzenia:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 °C. Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia.

Ciasto rozwijamy i wykrawamy szklanką kółka. Połowę kółek układamy na blasze. Smarujemy je żółtkiem roztrzepanym z odrobiną wody. W pozostałych kółkach wykrawamy literatką środki. Wykrojone pierścienie układamy na kółkach. Smarujemy również żółtkiem i posypujemy czarnuszką. Środki nakłuwamy widelcem.



Tak przygotowane kąski wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut.



Gotowe wyjmujemy od razu z piekarnika.

Łyżeczką delikatnie wduszamy środki i wypełniamy je serkiem. Na serku układamy plasterek salami, oliwkę i ćwiartkę pomidorka. Przyozdabiamy przekąski listkami pietruszki.

Prosta przekąska z ciasta francuskiego z salami i oliwkami gotowa!

Nasza rada:

Z kółek wykrojonych literatką możemy zrobić chrupiące talarki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy żółtkiem i posypujemy czarnuszką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 °C na 10 minut i gotowe!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz