Składniki:
- 1,2 kg schabu
- 1 średnia cebula
- 3 garści mieszanki suszonych śliwek, daktyli, fig i moreli
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka papryki czerwonej
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżka tymianku
- 3-4 łyżki masła
- 1 łyżka ketchupu
Sposób wykonania:
Schab myjemy, dobrze osuszamy i kroimy na roladę (my rozkrawałyśmy mięso „na spiralę”, ale można też metodą „na książkę”). Rozkrojony płat mięsa przykrywamy folią i rozbijamy lekko tłuczkiem do mięsa.
Posypujemy rozbite mięso z wewnętrznej strony solą, pieprzem, papryką, pieprzem ziołowym i tymiankiem. Zwijamy roladę, wkładamy do woreczka nylonowego i odkładamy do lodówki na kilka godzin.
Tuż przed pieczeniem wyjmujemy roladę z lodówki i rozwijamy.
Na patelni podsmażamy do zeszklenia na dwóch łyżkach masła cebulę pokrojoną w kostkę. Dorzucamy do niej owoce lekko rozdrobnione. Solimy i oprószamy całość pieprzem. Chwilę dusimy, tak żeby owoce nam się nie rozpadły a załapały przyprawy i masełko.
Farsz lekko studzimy i nakładamy na roladę.
Następnie roladę zwijamy dosyć ciasno. Układamy ją na papierze do pieczenia. Dajemy na wierzch 2 łyżki masła i zawijamy szczelnie w papier. Owijamy dalej roladę w folię spożywczą, układamy na blaszce do pieczenia.
Tak przygotowaną roladę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 °C. Pieczemy ją godzinę. Następnie lekko odchylamy rozciętą folię i papier, aby rolada się przyrumieniła, smarujemy ją ketchupem i pieczemy w 160 °C jeszcze 30-40 minut.
Upieczoną roladę podajemy na ciepło do obiadu lub studzimy i kroimy w plastry jak wędlinę.
Rolada schabowa z suszonymi owocami gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz