MAKATKA

sobota, 28 grudnia 2024

Rolada schabowa z suszonymi owocami


Rolada nadziewana suszonymi figami, daktylami i morelami. Możemy ją potraktować jako danie obiadowe lub po przestudzeniu jako wędlinę. Nadzienie jest przepyszne, nadaje mięsu odpowiednią wilgoć i wspaniały smak. Polecamy ją na świąteczny lub sylwestrowy stół.

Składniki:

  • 1,2 kg schabu
  • 1 średnia cebula
  • 3 garści mieszanki suszonych śliwek, daktyli, fig i moreli
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka papryki czerwonej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka tymianku
  • 3-4 łyżki masła
  • 1 łyżka ketchupu

Sposób wykonania:

Schab myjemy, dobrze osuszamy i kroimy na roladę (my rozkrawałyśmy mięso „na spiralę”, ale można też metodą „na książkę”). Rozkrojony płat mięsa przykrywamy folią i rozbijamy lekko tłuczkiem do mięsa.



Posypujemy rozbite mięso z wewnętrznej strony solą, pieprzem, papryką, pieprzem ziołowym i tymiankiem. Zwijamy roladę, wkładamy do woreczka nylonowego i odkładamy do lodówki na kilka godzin.




Tuż przed pieczeniem wyjmujemy roladę z lodówki i rozwijamy.

Na patelni podsmażamy do zeszklenia na dwóch łyżkach masła cebulę pokrojoną w kostkę. Dorzucamy do niej owoce lekko rozdrobnione. Solimy i oprószamy całość pieprzem. Chwilę dusimy, tak żeby owoce nam się nie rozpadły a załapały przyprawy i masełko.



Farsz lekko studzimy i nakładamy na roladę. 



Następnie roladę zwijamy dosyć ciasno. Układamy ją na papierze do pieczenia. Dajemy na wierzch 2 łyżki masła i zawijamy szczelnie w papier. Owijamy dalej roladę w folię spożywczą, układamy na blaszce do pieczenia.




Tak przygotowaną roladę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 °C. Pieczemy ją godzinę. Następnie lekko odchylamy rozciętą folię i papier, aby rolada się przyrumieniła, smarujemy ją ketchupem i pieczemy w 160 °C jeszcze 30-40 minut.



Upieczoną roladę podajemy na ciepło do obiadu lub studzimy i kroimy w plastry jak wędlinę.



Rolada schabowa z suszonymi owocami gotowa!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz