Ciasto idealne na święta. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyjne polskie ciasta – sernik i makowiec pięknie uperfumowane aromatem pomarańczy. Jest przepyszne i do tego szykownie prezentuje się na świątecznym stole!
Składniki:
Ciasteczkowy spód:
- 230 g ciasteczek petit beurre
- 120 g masła
- 850 g gotowej masy makowej z puszki
- 3 łyżki kaszy manny
- 2 jajka
- garść posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
- 4 jajka
- 1 kg sera z wiaderka
- 1/2 szklanki kremówki 30%
- 2 opakowania g budyniu waniliowego bez cukru
- 16 g cukru wanilinowego
- 2/3 szklanki cukru
Sposób przyrządzenia:
Ciasteczka mielimy na piasek blenderem, dodajemy ciepłe, roztopione masło, mieszamy . Blaszkę 23x30 cm wyściełamy papierem do pieczenia na spodzie i po bokach. Na bokach robimy wyższe burty na wszelki wypadek, gdyby masa serowa chciała nam bardzo mocno wyrosnąć i wyskoczyć z formy. Przekładamy masę ciasteczkową, wyrównujemy i dokładnie ubijamy. Wstawiamy formę ze spodem do lodówki na czas przygotowania masy serowej i makowej.
Piekarnik nagrzewamy do 170 °C (góra-dół bez termoobiegu).
Masa makowa: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Masę makową, żółtka, posiekane orzechy oraz skórkę kandyzowaną przekładamy do dużej miski i mieszamy. Dodajemy w trzech etapach pianę i delikatnie łączymy z makiem.
Składamy ciasto. Na spód ciasteczkowy wykładamy masę makową. Wyrównujemy ją i wylewamy na wierzch masę serową.
Do nagrzanego piekarnika na spód wstawiamy blaszkę z wodą. Nad nią na drugiej półce od dołu ustawiamy ciasto. Pieczemy seromakowiec godzinę w 170°C. Upieczone ciasto wyjmujemy ostrożnie z piekarnika i studzimy. Wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia posypujemy ciasto cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
Seromakowiec gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz