MAKATKA

sobota, 28 grudnia 2024

Seromakowiec

Ciasto idealne na święta. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyjne polskie ciasta – sernik i makowiec pięknie uperfumowane aromatem pomarańczy. Jest przepyszne i do tego szykownie prezentuje się na świątecznym stole!


Składniki:

Ciasteczkowy spód:
  • 230 g ciasteczek petit beurre
  • 120 g masła
Warstwa makowa:
  • 850 g gotowej masy makowej z puszki
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 2 jajka
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
Warstwa serowa:
  • 4 jajka
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 1/2 szklanki kremówki 30%
  • 2 opakowania g budyniu waniliowego bez cukru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 2/3 szklanki cukru

Sposób przyrządzenia:

Ciasteczka mielimy na piasek blenderem, dodajemy ciepłe, roztopione masło, mieszamy . Blaszkę 23x30 cm wyściełamy papierem do pieczenia na spodzie i po bokach. Na bokach robimy wyższe burty na wszelki wypadek, gdyby masa serowa chciała nam bardzo mocno wyrosnąć i wyskoczyć z formy. Przekładamy masę ciasteczkową, wyrównujemy i dokładnie ubijamy. Wstawiamy formę ze spodem do lodówki na czas przygotowania masy serowej i makowej.




Piekarnik nagrzewamy do 170 °C (góra-dół bez termoobiegu).

Masa makowa: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Masę makową, żółtka, posiekane orzechy oraz skórkę kandyzowaną przekładamy do dużej miski i mieszamy. Dodajemy w trzech etapach pianę i delikatnie łączymy z makiem.


Masa serowa: Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej! Do misy miksera wbijamy całe jajka, dosypujemy cukier wanilinowy i cukier. Ubijamy masę jajeczną 6-8 minut, aż się napuszy doskonale,czyli potroi objętość i zbieleje. Do tak ubitej masy jajecznej dodajemy ser po 2 łyżki i pomału miksujemy do połączenia składników. Tak samo postępujemy z kremówką i na koniec z budyniami.


Składamy ciasto. Na spód ciasteczkowy wykładamy masę makową. Wyrównujemy ją i wylewamy na wierzch masę serową.



Do nagrzanego piekarnika na spód wstawiamy blaszkę z wodą. Nad nią na drugiej półce od dołu ustawiamy ciasto. Pieczemy seromakowiec godzinę w 170°C. Upieczone ciasto wyjmujemy ostrożnie z piekarnika i studzimy. Wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia posypujemy ciasto cukrem pudrem lub polewamy lukrem.




Seromakowiec gotowy! 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz