niedziela, 29 grudnia 2024

Bajaderki karnawałowe

Pyszne kulki mocno czekoladowe, które swoją tradycję wywodzą z XX – lecia międzywojennego. Mówi się, że bajaderka to ciastko, które przyjmie wszystko, a robione jest z okrawków ciast pozostałych po pieczeniu. Ciasteczka są przepyszne i bardzo łatwe w wykonaniu.

Składniki:

  • 30 dkg ciasta (resztki biszkoptu, babki, ciastek np. petit beurre lub biszkopcików)
  • 150 ml mleka
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 50 g czekolady roztopionej w kąpieli wodnej
  • 2 czubate łyżki dowolnego dżemu
  • 2 garści posiekanych orzechów dowolnych
  • zapach (rum, aromat pomarańczowy, waniliowy, migdałowy)
  • kolorowa posypka
  • małe papilotki

Sposób wykonania:

Bierzemy dużą miskę, wrzucamy do niej pokruszone resztki ciasta i pozostałe składniki. Mieszamy wszystko rękami, ciasto ma być trochę luźne, ale ma się ładnie kulać w dłoniach. Gotowe kulki obtaczamy w kolorowej posypce, przekładamy do papilotek i układamy na talerzu. Odkładamy bajaderki do lodówki na co najmniej dwie godziny, aby stężały.

Pyszne karnawałowe bajaderki gotowe!



Nasza rada:

Jeśli ciasto jest zbyt luźne i nie chce się dobrze kulać, można dodać trochę bułki tartej.

Z tej porcji składników wychodzi 20 – 25 bajaderek o średnicy 3 – 4 cm.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz