MAKATKA

czwartek, 2 stycznia 2025

Makaron z pieczarkami

Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaśnej śmietany.

Składniki:

  • 30-40 dkg makaronu spaghetti
  • 10-15 dkg sera typu parmezan drobno startego
  • 50 dkg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • garść natki pietruszki
  • 1 łyżka maggi
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta curry
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego
  • czubata łyżka masła

Sposób wykonania:

Pieczarki kroimy w grubą kostkę, cebulę w drobną kosteczkę. Na dużej, głębokiej patelni podgrzewamy olej i obsmażamy na gorącym tłuszczu cebulę do zeszklenia. Dorzucamy pokrojone pieczarki i smażymy całość , aż wyparuje 3/4 płynu (grzyby lekko solimy w trakcie smażenia).



 Dodajemy śmietanę, maggi i pieprz. Mieszamy całość do połączenia składników i wyłączamy ogień.



Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ugotowany wrzucamy do sosu. Ewentualnie podlewamy sos odrobiną wody z makaronu. Łączymy makaron z sosem pieczarkowym, posypujemy posiekaną natką i serem.

Makaron z pieczarkami gotowy!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz