Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaśnej śmietany.
Składniki:
- 30-40 dkg makaronu spaghetti
- 10-15 dkg sera typu parmezan drobno startego
- 50 dkg pieczarek
- 1 duża cebula
- garść natki pietruszki
- 1 łyżka maggi
- sól i pieprz do smaku
- szczypta curry
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego
- czubata łyżka masła
Sposób wykonania:
Pieczarki kroimy w grubą kostkę, cebulę w drobną kosteczkę. Na dużej, głębokiej patelni podgrzewamy olej i obsmażamy na gorącym tłuszczu cebulę do zeszklenia. Dorzucamy pokrojone pieczarki i smażymy całość , aż wyparuje 3/4 płynu (grzyby lekko solimy w trakcie smażenia).
Dodajemy śmietanę, maggi i pieprz. Mieszamy całość do połączenia składników i wyłączamy ogień.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ugotowany wrzucamy do sosu. Ewentualnie podlewamy sos odrobiną wody z makaronu. Łączymy makaron z sosem pieczarkowym, posypujemy posiekaną natką i serem.
Makaron z pieczarkami gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz