MAKATKA

czwartek, 2 stycznia 2025

Sałatka z buraczków ekstra

Sałatka z buraczków na wyjątkowe okazje. Jest wyborna i do tego prezentuje się doskonale. Można ją podać do różnych mięs pieczonych, smażonych czy gotowanych. Sałatka z buraczków ekstra jest uniwersalna.

Składniki:

  • 2 średnie buraki
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • mała puszka kukurydzy
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • łyżka soku z cytryny lub octu ryżowego
  • czubata łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Buraki umyte, w łupinach zalewamy w rondelku wodą i gotujemy pod przykryciem 45-55 minut licząc od zagotowania (możemy użyć gotowe buraki ze słoika, np. z domowej spiżarni). Następnie wylewamy z nich wodę gorącą i zalewamy je zimną wodą. Odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie kroimy w kostkę pozostałe warzywa. Kukurydzę osączamy z zalewy. Przekładamy do miski.



Przestudzone buraki obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do nich pozostałe warzywa oraz przyprawy. Mieszamy całość, odstawiamy do lodówki do schłodzenia.



Sałatka z buraczków ekstra gotowa!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz