Sałatka z buraczków na wyjątkowe okazje. Jest wyborna i do tego prezentuje się doskonale. Można ją podać do różnych mięs pieczonych, smażonych czy gotowanych. Sałatka z buraczków ekstra jest uniwersalna.
Składniki:
- 2 średnie buraki
- 3 ogórki kiszone
- 1 cebula
- mała puszka kukurydzy
- 3 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- łyżka soku z cytryny lub octu ryżowego
- czubata łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Buraki umyte, w łupinach zalewamy w rondelku wodą i gotujemy pod przykryciem 45-55 minut licząc od zagotowania (możemy użyć gotowe buraki ze słoika, np. z domowej spiżarni). Następnie wylewamy z nich wodę gorącą i zalewamy je zimną wodą. Odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie kroimy w kostkę pozostałe warzywa. Kukurydzę osączamy z zalewy. Przekładamy do miski.
Przestudzone buraki obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do nich pozostałe warzywa oraz przyprawy. Mieszamy całość, odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Sałatka z buraczków ekstra gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz