MAKATKA

czwartek, 2 stycznia 2025

Kołacz na Trzech Króli


Dzień Trzech króli, czyli 6 stycznia nazywano w dawnej Polsce szczodrym, pewnie od bogatych darów Trzech Króli dla narodzonego Jezusa. Z tej okazji pieczono szczodraki- placki drożdżowe wytrawne, nadziewane mięsem, kapustą lub grzybami. W XVIII w przyszedł do nas z Francji zwyczaj pieczenia placka migdałowego zwanego gorenflot ( od imienia XVI- wiecznego mnicha, który ten placek wymyślił). My upieczemy kołacz trochę polski i trochę francuski czyli drożdżowy z rodzynkami i aromatem migdałowym. Oczywiście w środek ciasta włożymy jednego migdała dla króla migdałowego!

Składniki:
  • 500 g mąki tortowej
  • 7 g suchych drożdży
  • 3-4 łyżki cukru
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła roztopionego
  • 3 jajka rozmiar M
  • 1/2 szklanki rodzynek sparzonych wrzątkiem
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • 1 migdał
Sposób wykonania:

Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę, 2 jajka całe i jedno białko (żółtko odkładamy). Dodajemy cukier, ciepłe mleko i szczyptę soli, zapach migdałowy oraz suche drożdże. Mieszamy całość łyżką, następnie wyrabiamy ciasto ręką. Ciasto jest rzadkie, więc bijemy je otwartą dłonią i unosimy. Tak pracujemy z ciastem, aż będzie trochę odchodziło od dłoni. 




Teraz dodajemy odsączone z wrzątku i przestudzone rodzynki oraz roztopione, ale nie gorące masło. Wyrabiamy jeszcze chwilę i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia-obficie posypane mąką i przykryte ściereczką.

Wyrośnięte ciasto wykładamy bezpośrednio na okrągłą blaszkę o średnicy 20 cm, wyłożoną papierem do pieczenia na spodzie i po bokach lub wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Wyrównujemy ręką zwilżoną wodą, wduszamy migdała i smarujemy wierzch kołacza żółtkiem rozkłóconym z odrobiną mleka. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na 15 minut.




 W tym czasie rozgrzewamy piekarnik. Wstawiamy ciasto do rozgrzanego do 200 °C piekarnika na 40 minut.




Kołacz na Trzech Króli gotowy!



Dlaczego jeden migdał wkładamy do ciasta? Otóż osoba, która trafiła na kawałek kołacza z migdałem zostawała królem dnia. Jej przywilejem i obowiązkiem jednocześnie było wyprawienie jednego balu karnawałowego. Według przysłowia panna:" która dostała migdała, dostanie i Michała", czyli szybko wyjdzie za mąż. Polowanie na migdała było w XVIII I XIX w bardzo popularną zabawą w polskich domach. Święto Trzech Króli obchodzono uroczyście i wesoło, w końcu 6 stycznia zaczynał się KARNAWAŁ!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz