Krem budyniowy z dodatkiem nutelli, którym przekładałyśmy tort orzechowy Giotto. Prosty i doskonały w smaku. Można nim ozdabiać różne ciasta, również babeczki.
Składniki:
- 500 ml mleka 3,5%
- 4 żółtka
- 50 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 100 g nutelli
- 100 g cukru
- 8 g cukru wanilinowego
- 250 g masła 82%
Sposób wykonania:
Wstawiamy 400 ml mleka i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy na chwilę z ognia.
Żółtka łączymy doskonale z cukrami, 100 ml mleka i skrobią. Wlewamy do gorącego mleka, mieszamy i wstawiamy na ogień. Gotujemy budyń do zgęstnienia. Zdejmujemy z ognia i rozpuszczamy w nim nutellę. Przelewamy go do miski. Przykrywamy folią spożywczą w kontakt, aby nie tworzył się kożuch. Odstawiamy do przestudzenia do temperatury pokojowej. Miękkie masło, również w temperaturze pokojowej rozbijamy na puch mikserem i w kilku etapach dodajemy do niego masę budyniową. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników.
Krem budyniowy z nutellą gotowy!
Oto tort Giotto z kremem z nutelli:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz