Prosta i błyskawiczna sałatka z tortellini prosciutto, ogórkiem, kukurydzą i ananasem. Doskonała na świąteczny stół. Mały przerywnik między mięsami, wędlinami i bigosami.
Składniki:
- 250 g tortellini prosciutto
- 200g świeżego ogórka
- 6-7 plastrów ananasa z puszki lub szklanka ananasa w cząstkach
- 1 por nieduży, biała część
- mała puszka kukurydzy
- pęczek pietruszki
- 1/4 szklanki majonezu
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego lub śmietany kwaśnej 18%
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Tortellini gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Najważniejsze, aby nie rozgotować pierożków. Przestudzone przekładamy do miski. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę, niezbyt drobną. Pora kroimy w półkrążki, przelewamy wrzątkiem na sitku. Ananasa kroimy w cząstki. Pietruszkę drobno siekamy. Kukurydzę odsączamy. Wszystkie składniki łączymy z tortellini.
Majonez i jogurt wlewamy do do kubka, dodajemy zmiażdżony czosnek, sól i pieprz. Mieszamy do połączenia składników i wlewamy do miski z sałatką.
Prosta sałatka z tortellini prosciutto gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz