Klasyczną sałatkę gyros układamy w misce warstwowo. Do niej zrobimy rewelacyjny sos czosnkowy i kawałki kurczaka pieczonego w aromatycznych przyprawach. Sałatka doskonała na kolację świąteczną.
Składniki:
warzywa
- 1/2 główki kapusty pekińskiej
- mała puszka groszku (200 g)
- 1/2 papryki czerwonej i zielonej
- 3 ogórki konserwowe
- 1 duża cebula
- szklanka pomidorków koktajlowych
sos
- 3 łyżki majonezu
- 2-3 łyżki gęstego jogurtu lub śmietany, gęstej 18%
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 2 ząbki czosnku zmiażdżone
- sól, pieprz do smaku
- dodatkowo
- duża pierś z kurczaka
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka przyprawy gyros
- 1 łyżeczka papryki czerwonej
- 2-3 łyżki oleju
- 1 łyżka sosu sojowego
Sposób przygotowania:
Do miseczki dajemy składniki sosu i łączymy je dokładnie. Odkładamy do lodówki.
Następnie smażymy pierś z kurczaka. Marynujemy ją w oleju i przyprawach 2-3 godziny ( możemy zamarynować mięso dzień wcześniej) Gotową pierś wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Podsmażamy na rumiano z obu stron. Podlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy pod przykryciem, na małym ogniu 20-25 minut. Wykładamy usmażoną pierś razem z wytworzonym sosem na talerz do przestudzenia. Następnie kroimy ją w drobną kostkę i wykładamy na spód miski. Polewamy sosem z pieczenia. Na kurczaku układamy warstwę papryki czerwonej i zielonej pokrojonej w cienkie paski. Lekko solimy paprykę. Na papryce układamy cebulę pokrojoną w piórka, posoloną i delikatnie zmorzoną. Osączamy z płynu groszek. Układamy go na papryce i polewamy 2-3 łyżkami sosu majonezowego. Na groszku kładziemy przekrojone na połówki pomidorki. Również solimy je szczyptą soli. Na pomidorkach układamy ogórki konserwowe pokrojone w kostkę. Polewamy je 2 łyżkami sosu majonezowego.
Kapustę pekińską kroimy w grubsze paski lub kostkę. Układamy na wierzchu sałatki.
Polewamy sałatkę pozostałym sosem majonezowym.
Warstwowa sałatka gyros gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz