MAKATKA

poniedziałek, 30 grudnia 2024

Sałatka gyros

Klasyczną sałatkę gyros układamy w misce warstwowo. Do niej zrobimy rewelacyjny sos czosnkowy i kawałki kurczaka pieczonego w aromatycznych przyprawach. Sałatka doskonała na kolację świąteczną.

Składniki:

warzywa

  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
  • mała puszka groszku (200 g)
  • 1/2 papryki czerwonej i zielonej
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 duża cebula
  • szklanka pomidorków koktajlowych

sos

  • 3 łyżki majonezu
  • 2-3 łyżki gęstego jogurtu lub śmietany, gęstej 18%
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 2 ząbki czosnku zmiażdżone
  • sól, pieprz do smaku
  • dodatkowo
  • duża pierś z kurczaka
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego

Sposób przygotowania:

Do miseczki dajemy składniki sosu i łączymy je dokładnie. Odkładamy do lodówki.

Następnie smażymy pierś z kurczaka. Marynujemy ją w oleju i przyprawach 2-3 godziny ( możemy zamarynować mięso dzień wcześniej) Gotową pierś wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Podsmażamy na rumiano z obu stron. Podlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy pod przykryciem, na małym ogniu 20-25 minut. Wykładamy usmażoną pierś razem z wytworzonym sosem na talerz do przestudzenia. Następnie kroimy ją w drobną kostkę i wykładamy na spód miski. Polewamy sosem z pieczenia. Na kurczaku układamy warstwę papryki czerwonej i zielonej pokrojonej w cienkie paski. Lekko solimy paprykę. Na papryce układamy cebulę pokrojoną w piórka, posoloną i delikatnie zmorzoną. Osączamy z płynu groszek. Układamy go na papryce i polewamy 2-3 łyżkami sosu majonezowego. Na groszku kładziemy przekrojone na połówki pomidorki. Również solimy je szczyptą soli. Na pomidorkach układamy ogórki konserwowe pokrojone w kostkę. Polewamy je 2 łyżkami sosu majonezowego.

Kapustę pekińską kroimy w grubsze paski lub kostkę. Układamy na wierzchu sałatki.

Polewamy sałatkę pozostałym sosem majonezowym.

Warstwowa sałatka gyros gotowa!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz