piątek, 30 sierpnia 2024

Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem

Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem

Proste i szybkie ciasto do upieczenia a jakie smaczne!!!

Składniki:

ciasto:

  • 2 czubate szklanki mąki pszennej typ 500 lub tortowej
  • 200 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli

budyń:

  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 6 łyżek cukru
  • 800 ml mleka
  • czubata łyżka masła

dodatkowo:

  • 30-40 dkg śliwek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób wykonania:

Ciasto:

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól i krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło trzemy na tarce z dużymi oczkami, maczając co jakiś czas w mące. Krótko wyrabiamy, aż powstanie ciasto jak kruszonka. Dodajemy żółtka, śmietanę, cukier puder i cukier wanilinowy. Zagniatamy rękami ciasto tylko do połączenia składników. Kruchego ciasta nie wyrabiamy długo. Masło, jajka i śmietana powinny być zimne, z lodówki. Gotowe ciasto dzielimy na 3/4 i 1/4, wkładamy do woreczków i dajemy większą część do lodówki na pół godziny, mniejszą do zamrażarki również na pół godziny.



Schłodzone ciasto wałkujemy (większą część ciasta) podsypując mąką, przekładamy na blaszkę okrągłą 28 cm lub na blaszkę o wymiarach 28x18 cm, robimy brzeg i nakłuwamy widelcem.



Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i podpiekamy 15 minut.

Budyń:

W tym czasie gotujemy budyń.

500 ml mleka wlewamy do garnka o grubym dnie i wstawiamy na ogień. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie i cukier . Wlewamy pomału, stale mieszając na gotujące się mleko. Doprowadzamy budyń do wrzenia i zgęstnienia. Na koniec dodajemy masło, rozpuszczamy je w gorącym budyniu.

Śliwki przekrawamy na pół i pozbawiamy pestek.

Pieczemy ciasto:

Wyjmujemy podpieczone ciasto z piekarnika, wylewamy na nie gorący budyń.



Układamy na nim śliwki, które posypujemy obficie cynamonem.



Na wierzch ścieramy na tarce (grubych oczkach) ciasto z zamrażarki.



Wstawiamy tak przygotowane ciasto do piekarnika na 35 minut.



Wyjmujemy ciasto po upieczeniu i lekko przestudzone posypujemy cukrem pudrem.

Ciasto kruche z budyniem i śliwkami gotowe!



Nasze rady:

Ciasto możemy zrobić dużo wcześnie i przechowywać w zamrażarce.

Zamiast śliwek możemy dać inne owoce, najlepiej świeże, sezonowe.

Do ciasta możemy dać również inny budyń, np. śmietankowy, malinowy lub czekoladowy.

 

środa, 28 sierpnia 2024

Makaron z kurkami w śmietanie

Makaron z kurkami w śmietanie

Kurki to wyjątkowo smaczne grzyby, delikatne o lekko pieprzowej nucie, doskonale komponują się z różnymi dodatkami: kluskami, makaronami, mięsem czy ziemniakami. Dzisiaj proponujemy proste danie, czyli makaron z kurkami i kawałkami kurczaka w śmietance. Gęsta, kremowa potrawa bardzo łatwa do przyrządzenia.

Składniki:

  • 200 g kurek
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 200 ml kremówki 30%
  • 1 czubata łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 200 g makaronu kokardki
  • 2-3 łyżki startego sera typu parmezan

Sposób przyrządzenia:

Najpierw dokładnie oczyszczamy kurki. Najlepiej zrobić  to bez użycia wody, usuwając zabrudzenia tylko pędzelkiem i nożykiem, ale jest to sposób bardzo pracochłonny i niezbyt dokładny. Jeśli grzyby są mocno zabrudzone, polecamy szybko wypłukać je pod bieżącą wodą lub zastosować trik z posolonym wrzątkiem. Wystarczy grzyby nim zalać i szybko odcedzić, następnie przelać zimną wodą i pozostawić chwilę na sicie.

Mniejsze grzyby zostawiamy w całości, większe rozdzielamy na pół.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej i masło. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, odrobinę solimy i doprowadzamy do zeszklenia.

Na zeszkloną cebulę dajemy pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę i podsmażamy na rumiano. Na koniec wrzucamy kurki i dusimy je 10-15 minut do zredukowania soku, który grzyby puściły. Następnie przyprawiamy je solą i pieprzem.

Wlewamy kremówkę. Podgrzewamy całość 5 minut, aż śmietanka trochę się zredukuje i zagęści potrawę.

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Gotowy dodajemy do sosu i wykładamy na talerze.

Na koniec posypujemy danie serem i posiekaną natką.

Makaron z kurkami i piersią z kurczaka w śmietanie gotowy!




Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe

Co można wyczarować z dyni? Pyszne ciasto o doskonałym smaku i pięknym kolorze. Jesienią najlepsze do kawy!

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki dyni hokkaido startej na drobnych oczkach (300 g)
  • 3 jajka M
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego (125 ml)
  • 1 niepełna szklanka cukru (180 g)
  • 1 cukier wanilinowy (8 g)
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej (320 g)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny +skórka otarta z cytryny
  • szczypta soli

Lukier:

  • 4-6 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób wykonania:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 °C (góra-dół bez termoobiegu).

Formę okrągłą 20 cm wykładamy papierem do pieczenia na dnie.

Dynię obieramy ze skórki. Pozbawiamy pestek. Na małych oczkach tarki do warzyw ścieramy 2 szklanki miąższu dyni. Nadmiar soku z dyni odsączamy i wylewamy, ale nie wyciskamy startej dyni, bo ciasto będzie suche.



Do miski wbijamy jajka i dodajemy oba cukry oraz szczyptę soli. Miksujemy na najwyższych obrotach miksera do momentu, aż masa się napuszy i podwoi objętość (około 5 minut).



Następnie dodajemy olej i mąkę wymieszaną z sodą. Całość chwilkę miksujemy na średnich obrotach . Teraz do ciasta dodajemy startą i odsączoną dynię, cynamon, sok i skórkę z cytryny. Wszystko mieszamy dokładnie łyżką.

Ciasto przekładamy do tortownicy i wyrównujemy. 



Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 50-55 minut (do suchego patyczka).



Przestudzone ciasto polewamy lukrem ukręconym z soku z cytryny i cukru pudru.

Ciasto dyniowe idealne do kawy gotowe!

 

Kompot z jabłek na zimę

Kompot z jabłek na zimę

Prosty przepis na kompot z jabłek do słoików. Potrzebujemy tyko jabłka, cukier i cytryny. Użyłyśmy starą odmianę wczesnych jabłek o nazwie RÓŻANKA WIRGIŃSKA (z ogrodu sąsiadki). Jabłka są kruche, delikatne i bardzo słodkie.

Składniki:

  • 4 kg jabłek
  • 3 l wody
  • 3 szklanki cukru
  • 2 cytryny

8 litrowych słoików

Sposób wykonania:


Jabłka dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Przekrawamy je na ćwiartki, usuwamy z nich gniazda nasienne. Następnie kroimy na cząstki. Słoiki, w których będziemy przechowywać kompoty, myjemy i wyparzamy wrzątkiem.  Równomiernie i ciasno rozkładamy pokrojone jabłka do przygotowanych szkieł.

Gotujemy syrop. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy do niej cukier i pokrojone w cząstki cytryny. Doprowadzamy syrop do wrzenia. Gotujemy go 5 minut. Zalewamy jabłka w słoikach syropem. Zostawiamy 2 cm wolnej przestrzeni. Zakręcamy słoiki.

Pasteryzujemy kompoty. Na dnie dużego, głębokiego garnka umieszczamy bawełnianą ściereczkę. Stawiamy na niej słoiki, tak żeby się ze sobą nie stykały. Zalewamy je wodą do 2/3 wysokości. Doprowadzamy wodę do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy słoiki 15-20 minut.  Wyjmujemy kompoty z garnka, ustawiamy na ściereczce do góry dnem, przykrywamy ręcznikiem. Wystudzone słoiki odkładamy do spiżarni.



Nasza rada:

Cytryny dodajemy do syropu ponieważ jabłka nie ciemnieją i podbija walory smakowe kompotu.

Cukru można dodać do syropu mniej lub więcej. Wszystko zależy od gatunku jabłek-jedne są bardzo kwaśne, inne słodkawe. Sami zadecydujmy jaki kompot lubimy najbardziej.



 



wtorek, 27 sierpnia 2024

Placuszki serowo-dyniowe

Placuszki serowo-dyniowe

Puszyste, słodkie placuszki z sera z wiaderka, który został nam po pieczeniu sernika i pulpy dyniowej. Doskonały pomysł na śniadanie lub podwieczorek.  Smakują posypane cukrem pudrem, ale można je wzbogacić dodając ulubione owoce lub polewając miodem .


Składniki:
(na ok. 12 sztuk)
  • 125 g sera z wiaderka lub twarogu dobrze rozgniecionego
  • 120 g pulpy dyniowej
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko L
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do miski przekładamy ser i pulpę dyniową. 




Dodajemy przesianą mąkę, jajko, szczyptę soli i cukier puder. Całość dokładnie mieszamy łyżką (ciasto jest dosyć gęste).Na patelni rozgrzewamy olej. Przy pomocy dwóch łyżek wykładamy ciasto na patelnię, formujemy zgrabne placuszki i smażymy po kilka minut z obu stron na złoty kolor.
 Smażymy placuszki na średnim ogniu, ponieważ są dosyć grube i muszą dosmażyć się w środku.
 Po usmażeniu możemy placuszki przełożyć na ręcznik papierowy, by odsączyć z nich nadmiar tłuszczu. 
Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane miodem, albo z ulubionymi owocami. 

Placuszki serowo-dyniowe gotowe!
Nasza rada:
Prosty przepis na pulpę z dyni hokkaido podajemy na naszym blogu



 

Pulpa z dyni hokkaido

Pulpa z dyni hokkaido

Prosta w wykonaniu pulpa z dyni hokkaido może stanowić bazę do ciast, ciasteczek, klusek, a także racuszków. Można tym samym sposobem zrobić pulpę z innych gatunków dyni, ale ta z hokkaido jest według nas najlepsza i to z dwóch powodów. Po pierwsze ma piękny, intensywny pomarańczowy kolor. Po drugie ma lekko orzechowy posmak. Jest po prostu pyszna.

Składniki:

  • 1 dynia hokkaido ok.1,3 kg
  • 1 czubata łyżka masła

Sposób wykonania:

Dynię myjemy i obieramy ze skórki. Najlepiej zrobić to obieraczką do warzyw. Przekrawamy na cztery części, wydrążamy pestki. Zostawiamy tylko twardy miąższ, który kroimy w kostkę (im drobniejsza, tym szybciej się upruży). Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy dynię. 



Przykrywamy patelnię pokrywką, dusimy dynię do miękkości, od czasu do czasu mieszamy. Kiedy kawałki dyni rozpadają się pod naciskiem łyżki, znaczy że dynia jest miękka i można ją rozbić blenderem na pulpę .

Pulpa z dyni hokkaido gotowa!

 

Kurki z boczkiem

Kurki z boczkiem

Kurki to wyjątkowo smaczne grzyby, delikatne o lekko pieprzowej nucie, doskonale komponują się z różnymi dodatkami: kluskami, makaronami, mięsem czy ziemniakami. Dzisiaj proponujemy proste danie, czyli kurki z boczkiem. Przepyszna przekąska bardzo łatwa do przyrządzenia. Takie danie można podać z chlebem lub jako dodatek do mięsa.

Składniki:

  • 200 g kurek
  • 1 duża cebula
  • 20 dkg boczku wędzonego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 czubata łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przyrządzenia:

Najpierw dokładnie oczyszczamy kurki. Najlepiej zrobić  to bez użycia wody, usuwając zabrudzenia tylko pędzelkiem i nożykiem, ale jest to sposób bardzo pracochłonny i niezbyt dokładny. Jeśli grzyby są mocno zabrudzone, polecamy szybko wypłukać je pod bieżącą wodą lub zastosować trik z posolonym wrzątkiem. Wystarczy grzyby nim zalać i szybko odcedzić, następnie przelać zimną wodą i pozostawić chwilę na sicie.

Mniejsze grzyby zostawiamy w całości, większe rozdzielamy na pół.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej i masło. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na rumiano. Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i doprowadzamy ją do zeszklenia.



Na zeszkloną cebulę dajemy ząbek czosnku oraz kurki i dusimy je 10-15 minut do zredukowania soku, który grzyby puściły. Następnie przyprawiamy je solą i pieprzem.



Proste danie -kurki z boczkiem gotowe!

 

niedziela, 25 sierpnia 2024

Kurki w śmietanie

Kurki w śmietanie

Kurki to wyjątkowo smaczne grzyby, delikatne o lekko pieprzowej nucie, doskonale komponują się z różnymi dodatkami: kluskami, makaronami, mięsem czy ziemniakami. Dzisiaj proponujemy proste danie, czyli kurki w śmietance. Gęsta, kremowa potrawa bardzo łatwa do przyrządzenia. Takie danie można podać z chlebem, kopytkami albo z polędwiczką drobiową.

Składniki:

  • 200 g kurek
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 200 ml kremówki 30%
  • 1 czubata łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przyrządzenia:

Najpierw dokładnie oczyszczamy kurki. Najlepiej zrobić  to bez użycia wody, usuwając zabrudzenia tylko pędzelkiem i nożykiem, ale jest to sposób bardzo pracochłonny i niezbyt dokładny. Jeśli grzyby są mocno zabrudzone, polecamy szybko wypłukać je pod bieżącą wodą lub zastosować trik z posolonym wrzątkiem. Wystarczy grzyby nim zalać i szybko odcedzić, następnie przelać zimną wodą i pozostawić chwilę na sicie.

Mniejsze grzyby zostawiamy w całości, większe rozdzielamy na pół.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej i masło. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, odrobinę solimy i doprowadzamy do zeszklenia.

Na zeszkloną cebulę dajemy kurki i dusimy je 10-15 minut do zredukowania soku, który grzyby puściły. Następnie przyprawiamy je solą i pieprzem.



Wlewamy kremówkę. Podgrzewamy kurki 5 minut, aż śmietanka trochę się zredukuje i zagęści potrawę.



Na koniec posypujemy danie natką.

Kurki w śmietanie gotowe!

 


Ciasto czekoladowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasto czekoladowe ze śliwkami i kruszonką

Proste ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką, pachnące cynamonem gotowe w godzinę.

Składniki:


ciasto:
  • 2 jajka M
  • 80 g cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 60 ml oleju bezzapachowego
  • 60 ml mleka
  • 150 g mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
kruszonka:
  • 100 g mąki
  • 60 g cukru
  • 60 g masła
dodatkowo:
  • 30 dkg śliwek 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru pudru
Sposób wykonania:

Formę okrągłą 18 lub 20 cm wykładamy papierem do pieczenia na dnie i po bokach. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 175 °C (góra-dół bez termoobiegu).

Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.

Przygotowujemy kruszonkę.


Wszystkie składniki kruszonki wrzucamy do miski i łączymy rękami do konsystencji żwirku. Gotową kruszonkę wkładamy do lodówki.




Ubijamy ciasto.


Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli, cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy masę 3-4 minuty, aż zbieleje i trochę się napuszy.

Do tak ubitej masy wlewamy olej i mleko. Krótko mieszamy. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Łączymy składniki ciasta na najniższych obrotach miksera, tylko do ich wymieszania.

Przelewamy ciasto do formy. Wyrównujemy i stukamy o blat 2-3 razy.




 Układamy na nim połówki wypestkowanych śliwek (zawsze skórką na ciasto). Posypujemy obficie cynamonem.




Na wierzchu ciasta układamy kruszonkę.




Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 45-50 minut (do suchego patyczka).




Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy, wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem.

Ciasto czekoladowe ze śliwkami kruszonką gotowe!

 


Oliwa smakowa do chleba

Oliwa smakowa do chleba

Prosty przepis na „smarowidło” do chleba ale też doskonały sosik do wszelkiego rodzaju sałat. Jedzenie oliwy z chlebem to znany zwyczaj w krajach śródziemnomorskich. Dawniej było to proste, wiejskie, codzienne danie. Dzisiaj podaje się je gościom w restauracjach, jako przekąskę, którą można zjeść w oczekiwaniu na zaserwowanie głównego dania. Często podaje się chleb z oliwą do dobrego wina.

Składniki:

  • 3 słoiczki 0,3 l
  • 0,6 l oliwy z oliwek
  • 10 dkg sera feta
  • 1 papryczka chilli
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki octu ryżowego
  • sól i cukier do smaku

Sposób wykonania:

Słoiczki myjemy i wyparzamy.

Czosnek miażdżymy, papryczkę pozbawiamy nasion i drobno siekamy.

Do każdego słoiczka wlewamy po łyżeczce octu, wsypujemy po pół łyżeczki cukru, łyżeczce ziół prowansalskich i szczypcie soli.

Mieszamy. Następnie wkładamy po dwa kawałki sera typu feta. Papryczkę i czosnek rozdzielamy na trzy części i wrzucamy do każdego słoiczka. Na koniec wlewamy oliwę w takiej ilości, aby zapełnić słoiczki po brzeg. Odstawiamy oliwę do przegryzienia. Następnego dnia jest już gotowa do użycia.

Tak przyrządzoną oliwą można polewać sałatki, można ją jeść z pysznymi włoskimi chlebkami typu ciabatta lub focaccia albo z prostym, wiejskim chlebem popularnym na polskich stołach.



Takie proste jedzenie jest bardzo zdrowe. Należy tylko użyć do przyrządzenia oliwy smakowej oliwy dobrej jakości. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia będzie do tego przepisu najlepsza, ale mogą być użyte inne oleje, np. olej z pestek dyni, olej lniany. Najważniejsze, aby były to oleje z pierwszego tłoczenia.



 

sobota, 24 sierpnia 2024

Sałatka ziemniaczana w sosie curry

Sałatka ziemniaczana w sosie curry

Sałatka ziemniaczana w pikantnym sosie majonezowym z dodatkiem czosnku i przyprawy curry. Nasza propozycja na imprezową lub grillową sałatkę, prostą, błyskawiczną i bardzo smaczną.

Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki sałatkowe ugotowane
  • 1 czerwona papryka
  • 1 por (biała część)
  • 4 średniej wielkości ogórki kiszone
  • 2 łyżki posiekanego koperku

Sos curry:

  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy curry
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • 3 łyżki majonezu

Sposób wykonania:

Najpierw przygotowujemy sos.

Do miseczki przekładamy zmiażdżony czosnek, przyprawy i olej. Całość dobrze rozcieramy łyżką.



 Następnie dodajemy majonez i jogurt. Mieszamy składniki do ich połączenia i odkładamy gotowy sos do lodówki.



Kroimy sałatkę.

Ugotowane i przestudzone ziemniaki kroimy w średnią kostkę. Pora w półkrążki, ogórki i paprykę w drobniejszą kostkę. Pokrojone warzywa przekładamy do dużej miski, łączymy z sosem i posiekanym koperkiem.



Odkładamy sałatkę na chwilę do lodówki, aby się schłodziła i „przegryzła”.

Sałatka ziemniaczana w sosie curry gotowa!

 


piątek, 23 sierpnia 2024

Sernik gotowany z malinami

Sernik gotowany z malinami

To nasze ulubione ciasto, którego nie trzeba piec. Szczególnie latem warto je przyrządzać. Jest lekkie, trochę serowe, trochę budyniowe w smaku, aksamitne w konsystencji, zwieńczone owocami lata i orzeźwiającą galaretką. Niewiele pracy a efekt powalający.

Składniki:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 125 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • ok. 40 ciasteczek petit beurre kakaowych
  • 2 galaretki malinowe lub truskawkowe
  • 25 dkg malin

Sposób wykonania:

Forma 28x18 cm wyłożona na rancie folią rantową lub papierem do pieczenia.

Garnek 3-4 l o grubym dnie.

Najpierw przygotowujemy formę, wykładamy na dnie pierwszą warstwę ciastek.

Galaretki rozpuszczamy w trzech szklankach wody i odstawiamy do przestudzenia.

Jajka wbijamy do misy, dosypujemy oba cukry i mieszamy całość rózgą.

Do wysokiego naczynia wsypujemy budynie, skrobię i wlewamy mleko. Całość dobrze mieszamy, aby nie było grudek.



Do garnka wrzucamy masło, powoli roztapiamy je. Do roztopionego, ale nie gotującego się masła dorzucamy ser z wiaderka, jajka z cukrem. Mieszamy całość, aż uzyskamy gładką masę i na koniec wlewamy budynie rozprowadzone w mleku.

Masę serowo -budyniową stale mieszamy i podgrzewamy do zgęstnienia i zagotowania.

Masę trzeba mieszać cały czas ponieważ łatwo się przypala.



Połowę takiej gorącej, gęstej masy wylewamy na ciasteczka, wygładzamy ją i układamy drugą warstwę ciasteczek. Na nie wylewamy resztę masy serowej i znów układamy ciasteczka. Sernik studzimy, wkładamy do lodówki.



Na koniec układamy na wierzchu maliny i zalewamy je tężejącą galaretką. Odkładamy ciasto do lodówki do całkowitego stężenia. Najlepiej na całą noc.

Sernik gotowany z malinami gotowy!

 


czwartek, 22 sierpnia 2024

Surówka z kapusty do obiadu

Surówka z kapusty do obiadu

Prosta surówka z kapusty, jabłka, marchewki i szczypiorku. Doskonały dodatek do obiadu. Latem, kiedy kapusta jest krucha i delikatna, takie surówki obiadowe są najsmaczniejsze.

Składniki:

  • 1/4 główki kapusty
  • 1 duże jabłko
  • 1 marchew
  • 3 drobne cebule dymki ze szczypiorkiem
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 czubate łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%

Sposób wykonania:

Kapustę szatkujemy i przekładamy do miski. Przekładamy kapustę do dużej miski, solimy ją i morzymy (czyli wyciskamy w rękach, aby trochę zmiękła i puściła sok). Do tak przygotowanej kapusty wrzucamy marchewkę i jabłko starte na tarce o grubych oczkach. Całość przyprawiamy sokiem z cytryny, cukrem i pieprzem. Drobno kroimy dymkę ze szczypiorem i dobrze mieszamy surówkę. Ewentualnie dodajemy jeszcze soli do smaku. Na koniec dodajemy do surówki śmietanę. Odstawiamy surówkę na 15 minut do lodówki, aby smaki dobrze się połączyły .

Prosta surówka z kapusty do obiadu gotowa!