Pulpa z dyni hokkaido
Prosta w wykonaniu pulpa z dyni hokkaido może stanowić bazę do ciast, ciasteczek, klusek, a także racuszków. Można tym samym sposobem zrobić pulpę z innych gatunków dyni, ale ta z hokkaido jest według nas najlepsza i to z dwóch powodów. Po pierwsze ma piękny, intensywny pomarańczowy kolor. Po drugie ma lekko orzechowy posmak. Jest po prostu pyszna.
Składniki:
- 1 dynia hokkaido ok.1,3 kg
- 1 czubata łyżka masła
Sposób wykonania:
Dynię myjemy i obieramy ze skórki. Najlepiej zrobić to obieraczką do warzyw. Przekrawamy na cztery części, wydrążamy pestki. Zostawiamy tylko twardy miąższ, który kroimy w kostkę (im drobniejsza, tym szybciej się upruży). Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy dynię.
Przykrywamy patelnię pokrywką, dusimy dynię do miękkości, od czasu do czasu mieszamy. Kiedy kawałki dyni rozpadają się pod naciskiem łyżki, znaczy że dynia jest miękka i można ją rozbić blenderem na pulpę .
Pulpa z dyni hokkaido gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz