MAKATKA

środa, 28 sierpnia 2024

Kompot z jabłek na zimę

Kompot z jabłek na zimę

Prosty przepis na kompot z jabłek do słoików. Potrzebujemy tyko jabłka, cukier i cytryny. Użyłyśmy starą odmianę wczesnych jabłek o nazwie RÓŻANKA WIRGIŃSKA (z ogrodu sąsiadki). Jabłka są kruche, delikatne i bardzo słodkie.

Składniki:

  • 4 kg jabłek
  • 3 l wody
  • 3 szklanki cukru
  • 2 cytryny

8 litrowych słoików

Sposób wykonania:


Jabłka dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Przekrawamy je na ćwiartki, usuwamy z nich gniazda nasienne. Następnie kroimy na cząstki. Słoiki, w których będziemy przechowywać kompoty, myjemy i wyparzamy wrzątkiem.  Równomiernie i ciasno rozkładamy pokrojone jabłka do przygotowanych szkieł.

Gotujemy syrop. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy do niej cukier i pokrojone w cząstki cytryny. Doprowadzamy syrop do wrzenia. Gotujemy go 5 minut. Zalewamy jabłka w słoikach syropem. Zostawiamy 2 cm wolnej przestrzeni. Zakręcamy słoiki.

Pasteryzujemy kompoty. Na dnie dużego, głębokiego garnka umieszczamy bawełnianą ściereczkę. Stawiamy na niej słoiki, tak żeby się ze sobą nie stykały. Zalewamy je wodą do 2/3 wysokości. Doprowadzamy wodę do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy słoiki 15-20 minut.  Wyjmujemy kompoty z garnka, ustawiamy na ściereczce do góry dnem, przykrywamy ręcznikiem. Wystudzone słoiki odkładamy do spiżarni.



Nasza rada:

Cytryny dodajemy do syropu ponieważ jabłka nie ciemnieją i podbija walory smakowe kompotu.

Cukru można dodać do syropu mniej lub więcej. Wszystko zależy od gatunku jabłek-jedne są bardzo kwaśne, inne słodkawe. Sami zadecydujmy jaki kompot lubimy najbardziej.



 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz