MAKATKA

środa, 28 sierpnia 2024

Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe

Co można wyczarować z dyni? Pyszne ciasto o doskonałym smaku i pięknym kolorze. Jesienią najlepsze do kawy!

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki dyni hokkaido startej na drobnych oczkach (300 g)
  • 3 jajka M
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego (125 ml)
  • 1 niepełna szklanka cukru (180 g)
  • 1 cukier wanilinowy (8 g)
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej (320 g)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny +skórka otarta z cytryny
  • szczypta soli

Lukier:

  • 4-6 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób wykonania:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 °C (góra-dół bez termoobiegu).

Formę okrągłą 20 cm wykładamy papierem do pieczenia na dnie.

Dynię obieramy ze skórki. Pozbawiamy pestek. Na małych oczkach tarki do warzyw ścieramy 2 szklanki miąższu dyni. Nadmiar soku z dyni odsączamy i wylewamy, ale nie wyciskamy startej dyni, bo ciasto będzie suche.



Do miski wbijamy jajka i dodajemy oba cukry oraz szczyptę soli. Miksujemy na najwyższych obrotach miksera do momentu, aż masa się napuszy i podwoi objętość (około 5 minut).



Następnie dodajemy olej i mąkę wymieszaną z sodą. Całość chwilkę miksujemy na średnich obrotach . Teraz do ciasta dodajemy startą i odsączoną dynię, cynamon, sok i skórkę z cytryny. Wszystko mieszamy dokładnie łyżką.

Ciasto przekładamy do tortownicy i wyrównujemy. 



Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 50-55 minut (do suchego patyczka).



Przestudzone ciasto polewamy lukrem ukręconym z soku z cytryny i cukru pudru.

Ciasto dyniowe idealne do kawy gotowe!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz