Ciasto dyniowe
Co można wyczarować z dyni? Pyszne ciasto o doskonałym smaku i pięknym kolorze. Jesienią najlepsze do kawy!
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki dyni hokkaido startej na drobnych oczkach (300 g)
- 3 jajka M
- 1/2 szklanki oleju roślinnego (125 ml)
- 1 niepełna szklanka cukru (180 g)
- 1 cukier wanilinowy (8 g)
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej (320 g)
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki soku z cytryny +skórka otarta z cytryny
- szczypta soli
Lukier:
- 4-6 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
Sposób wykonania:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 °C (góra-dół bez termoobiegu).
Formę okrągłą 20 cm wykładamy papierem do pieczenia na dnie.
Dynię obieramy ze skórki. Pozbawiamy pestek. Na małych oczkach tarki do warzyw ścieramy 2 szklanki miąższu dyni. Nadmiar soku z dyni odsączamy i wylewamy, ale nie wyciskamy startej dyni, bo ciasto będzie suche.
Do miski wbijamy jajka i dodajemy oba cukry oraz szczyptę soli. Miksujemy na najwyższych obrotach miksera do momentu, aż masa się napuszy i podwoi objętość (około 5 minut).
Następnie dodajemy olej i mąkę wymieszaną z sodą. Całość chwilkę miksujemy na średnich obrotach . Teraz do ciasta dodajemy startą i odsączoną dynię, cynamon, sok i skórkę z cytryny. Wszystko mieszamy dokładnie łyżką.
Ciasto przekładamy do tortownicy i wyrównujemy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 50-55 minut (do suchego patyczka).
Przestudzone ciasto polewamy lukrem ukręconym z soku z cytryny i cukru pudru.
Ciasto dyniowe idealne do kawy gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz