MAKATKA

wtorek, 27 sierpnia 2024

Placuszki serowo-dyniowe

Placuszki serowo-dyniowe

Puszyste, słodkie placuszki z sera z wiaderka, który został nam po pieczeniu sernika i pulpy dyniowej. Doskonały pomysł na śniadanie lub podwieczorek.  Smakują posypane cukrem pudrem, ale można je wzbogacić dodając ulubione owoce lub polewając miodem .


Składniki:
(na ok. 12 sztuk)
  • 125 g sera z wiaderka lub twarogu dobrze rozgniecionego
  • 120 g pulpy dyniowej
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko L
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do miski przekładamy ser i pulpę dyniową. 




Dodajemy przesianą mąkę, jajko, szczyptę soli i cukier puder. Całość dokładnie mieszamy łyżką (ciasto jest dosyć gęste).Na patelni rozgrzewamy olej. Przy pomocy dwóch łyżek wykładamy ciasto na patelnię, formujemy zgrabne placuszki i smażymy po kilka minut z obu stron na złoty kolor.
 Smażymy placuszki na średnim ogniu, ponieważ są dosyć grube i muszą dosmażyć się w środku.
 Po usmażeniu możemy placuszki przełożyć na ręcznik papierowy, by odsączyć z nich nadmiar tłuszczu. 
Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane miodem, albo z ulubionymi owocami. 

Placuszki serowo-dyniowe gotowe!
Nasza rada:
Prosty przepis na pulpę z dyni hokkaido podajemy na naszym blogu



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz