Placuszki serowo-dyniowe
Puszyste, słodkie placuszki z sera z wiaderka, który został nam po pieczeniu sernika i pulpy dyniowej. Doskonały pomysł na śniadanie lub podwieczorek. Smakują posypane cukrem pudrem, ale można je wzbogacić dodając ulubione owoce lub polewając miodem .
Składniki:
(na ok. 12 sztuk)
- 125 g sera z wiaderka lub twarogu dobrze rozgniecionego
- 120 g pulpy dyniowej
- 4 czubate łyżki mąki pszennej
- 1 jajko L
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski przekładamy ser i pulpę dyniową.
Dodajemy przesianą mąkę, jajko, szczyptę soli i cukier puder. Całość dokładnie mieszamy łyżką (ciasto jest dosyć gęste).Na patelni rozgrzewamy olej. Przy pomocy dwóch łyżek wykładamy ciasto na patelnię, formujemy zgrabne placuszki i smażymy po kilka minut z obu stron na złoty kolor.
Smażymy placuszki na średnim ogniu, ponieważ są dosyć grube i muszą dosmażyć się w środku.
Po usmażeniu możemy placuszki przełożyć na ręcznik papierowy, by odsączyć z nich nadmiar tłuszczu.
Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane miodem, albo z ulubionymi owocami.
Placuszki serowo-dyniowe gotowe!
Placuszki serowo-dyniowe gotowe!
Nasza rada:
Prosty przepis na pulpę z dyni hokkaido podajemy na naszym blogu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz