Placek drożdżowy ze śliwkami
Na zakończenie wakacji proponujemy
najsmaczniejsze ciasto, które zawsze będzie nam się kojarzyło z
wakacjami na wsi u babci, czyli placek drożdżowy z słodkimi,
soczystymi śliwkami i chrupiącą kruszonką. Nasza babcia Zosia
piekła najlepsze drożdżowce w całej rodzinie. Ciasta znikały z
blachy jeszcze ciepłe. Dzisiaj podajemy przepis na jeden z nich.
Składniki:
Ciasto:
- 45 dkg mąki pszennej typ550
- szklanka (250ml) mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 60 g masła
- 1 jajko
- 50 g świeżych drożdży
- 1 kg śliwek
- 1 cukier wanilinowy
- szczypta soli
Kruszonka:
- 15 dkg mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Sposób wykonania:
Do dużej miski wlewamy ciepłe mleko
(nie może być zbyt ciepłe, bo rozczyn nie ruszy), wkruszamy
drożdże, wsypujemy jedną łyżeczkę cukru i 1/2 szklanki mąki.
Dobrze całość mieszamy, aby nie było grudek, przykrywamy miskę
ściereczką i odstawiamy rozczyn w ciepłe miejsce.
Po około 15 minutach, kiedy rozczyn
podwoi objętość dodajemy do niego pozostałe ciepłe mleko, resztę
cukru, jajko, cukier wanilinowy, szczyptę soli oraz przesianą przez
sito mąkę.
Wyrabiamy początkowo ciasto drewnianą
łyżką. Następnie wyrabiamy je ręcznie, aż zacznie odchodzić od
brzegów miski.
Dodajemy na koniec roztopione i
przestudzone masło. Wtłaczamy je do ciasta. Ciasto jest bardzo
luźne, więc nie ugniatamy go mocno tyko bijemy ręką i rozciągamy.
Dobrze wyrobione ciasto odstawiamy w
ciepłe miejsce, przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Mniej
więcej na godzinę.
Kiedy ciasto podwoi objętość
przekładamy je do formy 20x30 cm (natłuszczonej masłem lub
wyłożonej papierem do pieczenia). Rozciągamy ciasto w formie
rękami zwilżanymi w mleku lub wodzie. Na wierzchu układamy połówki
śliwek pozbawionych pestek, skórką zawsze na dół. Posypujemy
kruszonką przygotowaną w następujący sposób:
Do miski przekładamy wszystkie
składniki kruszonki. Łączymy je rękami, aż powstanie żwirek.
Tak przygotowaną kruszonkę wstawiamy do lodówki na 1/2 godziny.
Placek tak przygotowany wstawiamy do
piekarnika nagrzanego do 180°C na 50-55 minut. Upieczone ciasto
wyjmujemy od razu z piekarnika i studzimy.
Nasze rady:
Wszystkie użyte składniki do ciasta
drożdżowego muszą mieć temperaturę pokojową.
Mleko użyte do rozczynu nie może być
zbyt ciepłe(odpowiednia temperatura do 30°C).
Rozczyn powinien mieć konsystencję
gęstej śmietany, wtedy ruszy odpowiednio.
Rozczyn i ciasto najlepiej rosną w
temperaturze 25-30°C. Jeśli jest w domu zimno można wstawić
ciasto do wyrastania do piekarnika nagrzanego do 30°C (bez
termoobiegu).
Długo wyrabiane ciasto będzie dobrze
napowietrzone i puszyste (wyrabiamy je do 20 minut).
Cukier w rozczynie jest obowiązkowy,
ponieważ jest pożywką dla drożdży, bez niego drożdże nie ruszą
rozczynu.