czwartek, 15 sierpnia 2024

Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe

Powidła ze śliwek robimy według starego przepisu z „Uniwersalnej książki kucharskiej” autorstwa Marii Ochorowicz-Monatowej. Najlepsze powidła wychodzą oczywiście z węgierek zbieranych pod koniec września, ponieważ są bardzo słodkie i nie trzeba do nich dodawać za dużo cukru. My dzisiaj zrobimy powidła z dużych, soczystych śliwek „Herman” dojrzewających w sierpniu. Mają one wygląd węgierek, ale są ogromne. Węgierkami zajmiemy się we wrześniu.

Składniki:

  • 3 kg śliwek
  • 1/2 kg cukru
  • 2 laski cynamonu
  • 2 cytryny

4 słoiczki 0,5 litra lub 5 słoiczków 0,3 l

Sposób wykonania:

Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i wrzucamy do dużego rondla.



 Wstawiamy na ogień i zaczynamy podgrzewać. Mieszamy od czasu do czasu drewnianą łyżką. Kiedy śliwki się całkiem rozpadną ( po godzinie) odstawiamy je do przestudzenia i przecieramy przez sito o dosyć grubych oczkach.



 Rondel myjemy, wycieramy do sucha i wrzucamy do niego przetarte przez sito śliwki. Teraz będziemy wysmażać śliwki przez godzinę. 



Po tym czasie odstawimy je do przestudzenia. Następnego dnia czynność powtórzymy. Trzeciego dnia wysmażamy powidła z cynamonem, cukrem i sokiem z cytryn, również przez godzinę. Gorące powidła przekładamy do wyparzonych słoików i mocno zakręcamy. Nie trzeba ich pasteryzować. Gorące słoiki odstawiamy na ściereczkę do góry dnem, przykrywamy ręcznikiem i studzimy.

Powidła śliwkowe gotowe!

Nasze rady:

  1. Ochorowicz -Monatowa smażyła powidła w ogromnych miedzianych, pobielanych kotłach. My takich nie posiadamy, dlatego użyłyśmy brytfannę o grubym dnie i koniecznie drewnianą łyżkę lub łopatkę do mieszania powideł.

Cynamon przed włożeniem powideł do słoików należy wyłowić.

Użyłyśmy do podrasowania smaku powideł soku z cytryny. M. Monatowa dodawała skórkę z pomarańczy!

Nasze powidła były dość luźne po trzech smażeniach, dlatego smażyłyśmy je jeszcze jedną godzinę. 


 

Bitki wieprzowe z cebulą

Bitki wieprzowe z cebulą

Bitki z szynki wieprzowej z ziemniakami i surówką to nasz ulubiony obiad z dzieciństwa. Kruche i chude mięso z podsmażoną cebulą i zapach rozchodzący się po całym domu. Z głodu aż ściskało w żołądku, nie trzeba było namawiać do jedzenia takiego obiadku!

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa z szynki wieprzowej
  • 3-4 cebule
  • mąka do oprószenia bitek
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
  • sok z 1 cytryny
Sposób przyrządzenia:

Mięso porcjujemy na kotlety o grubości 1,5 cm, następnie rozbijamy je wałkiem lub tłuczkiem do mięsa, ale stroną z paskami, nie kratką! Skrapiamy kotlety cytryną, aby skruszały i odkładamy na 15-20 minut.



Cebulę kroimy w niezbyt cienkie półkrążki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i 1 łyżkę masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę, solimy ją i wlewamy sos sojowy. Dusimy cebulę do przyrumienienia.

Na drugiej patelni rozgrzewamy resztę tłuszczu.



Oprószamy bitki solą i pieprzem, obtaczamy w mące i dajemy na patelnię. Obsmażamy na rumiano z obu stron i usmażone bitki przekładamy na patelnię z cebulą. Po usmażeniu wszystkich bitek i przełożeniu ich do cebuli, przykrywamy całość pokrywą, podgrzewamy chwilę.

Bitki z rumianą cebulą gotowe!

Podajemy bitki z ziemniakami lub frytkami oraz ulubioną surówką.

 

Surówka z kapusty

Surówka z kapusty

Błyskawiczna surówka z kapusty, marchewki i cebulki, posypana obficie natką pietruszki, polana prostym sosem winegret. Doskonały dodatek do dań obiadowych lub grillowych.

Składniki:

  • 1/2 główki młodej kapusty ( 30 dkg po poszatkowaniu)
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • mały pęczek natki pietruszki

winegret:

  • 1/3 szklanki oleju (rzepakowy lub słonecznikowy)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Kapustę obieramy z wierzchnich, bardzo zielonych liści i szatkujemy drobno. Przekładamy do miski, lekko solimy i morzymy (wyciskamy rękami, aby trochę puściła sok i zmiękła). Do tak przygotowanej kapusty dodajemy startą na grubych oczkach marchew i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Na koniec posypujemy warzywa posiekaną natką pietruszki.

Teraz robimy sos do surówki.

Sok z wyciśniętej cytryny łączymy z solą (z jej ilością nie przesadzamy, bo użyliśmy już trochę soli do morzenia kapusty), cukrem i pieprzem, mieszamy do rozpuszczenia cukru i soli. Następnie wlewamy olej i całość porządnie mieszamy. Takim sosem polewamy kapustę.

Prosta i błyskawiczna surówka z kapusty gotowa!

 


środa, 14 sierpnia 2024

Sznycle drobiowe w serowej panierce

Sznycle drobiowe w serowej panierce

Delikatne kotlety z piersi kurczaka obtoczone w chrupiącej, serowej panierce. Dzięki niej kotlety są przepyszne. Podane z ziemniakami i ulubioną sałatką będą smakowały całej rodzinie.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych
  • 1/2 szklanki drobno startego żółtego, twardego sera typu parmezan
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 czubata łyżka masła
  • sól i pieprz ziołowy do smaku

Sposób wykonania:

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół wzdłuż. Tak przygotowane kotlety rozbijamy lekko tłuczkiem i oprószamy solą oraz pieprzem ziołowym lub ulubionymi przyprawami (według indywidualnych upodobań). Odkładamy kotlety na chwilę na bok.



Do talerzy dajemy osobno jajka roztrzepane z serem i bułkę tartą wymieszaną z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi.



Na patelni rozgrzewamy olej, dorzucamy do niego masło. Kotlety obtaczamy kolejno jajku z serem i bułce tartej z płatkami. Tak przygotowane sznycelki kładziemy na rozgrzany tłuszcz, obsmażamy z obu stron na rumiano. Na koniec zmniejszamy ogień pod patelnią, trzymamy kotlety jeszcze 2-3 minuty na małym ogniu, aby doszły.

Sznycle drobiowe w serowej panierce gotowe!



 

Kompot ze śliwek na zimę

Kompot ze śliwek na zimę

Babciny przepis na kompot ze śliwek na zimę, który funkcjonuje w naszej rodzinie od niepamiętnych czasów. Odtwarzamy go co roku, dajemy do niego cynamon, goździki i cukier, tak jak robiła nasza babcia. Kompot jest łagodny, słodki, pachnący a śliwki z niego doskonale nadają się do zimowych ciast.

Składniki:

  • 2 kg śliwek dojrzałych ale nie miękkich
  • 1,5 l wody
  • 2 szklanki cukru
  • 2 laski cynamonu
  • 6 goździków
  • 4 litrowe słoiki

Sposób wykonania:


Śliwki dokładnie myjemy w zimnej wodzie, odsączamy. Przekrawamy je na połówki, usuwamy z nich pestki. Słoiki, w których będziemy przechowywać kompot ze śliwek, myjemy i wyparzamy wrzątkiem.  Równomiernie i ciasno rozkładamy połówki śliwek do przygotowanych szkieł do 2/3 wysokości.



Gotujemy syrop. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy do niej cukier, cynamon i goździki. Doprowadzamy syrop do wrzenia. Gotujemy go 5 minut. Wyłączamy ogień. Wyjmujemy cynamon i goździki.



Zalewamy śliwki w słoikach gorącym syropem. Zakręcamy słoiki.

Pasteryzujemy kompoty.

Na dnie dużego, głębokiego garnka umieszczamy bawełnianą ściereczkę. Stawiamy na niej słoiki, tak żeby się ze sobą nie stykały. Zalewamy je wodą do 2/3 wysokości. Doprowadzamy wodę do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy słoiki 10 minut.  Wyjmujemy kompoty z garnka, ustawiamy na ściereczce do góry dnem, przykrywamy ręcznikiem. Wystudzone słoiki odkładamy do spiżarni. 



 

wtorek, 13 sierpnia 2024

Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami

Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami

Proste, pożywne danie z makaronem ryżowym, piersią z kurczaka i mnóstwem warzyw. Danie można jeść i na ciepło i na zimno. W obu wersjach jest smaczne.

Składniki:

  • makaron ryżowy wermiszel 200 g
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 2 średnie marchewki
  • 2 ogórki gruntowe lub 1 wężowy
  • 1 papryka czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 cebule dymki ze szczypiorem
  • 3 gałązki selera naciowego + kilka listków
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, papryka czerwona do smaku
  • czubata łyżeczka przyprawy do kebabu lub curry
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego

Sposób przyrządzenia:

Pierś z kurczaka kroimy w paseczki, solimy i przyprawiamy pieprzem, czerwoną papryką. Dobrze masujemy, odstawiamy do lodówki. 

Warzywa myjemy, obieramy i kroimy - paprykę w cienkie paski, marchewkę i ogórka (bez pestek) w julienne, albo trzemy na tarce o grubych oczkach. Ogórka przekładamy do miseczki i solimy, niech puści sok, który odlejemy, przed dodaniem go do sałatki. Dymkę razem ze szczypiorem kroimy dosyć grubo, seler naciowy w cienkie plasterki.

Makaron zalewamy wrzątkiem wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy. Przekładamy do dużej miski.

 W tym czasie rozgrzewamy na głębokiej patelni tłuszcz i smażymy na nim do lekkiego zrumienienia mięso. Następnie dorzucamy dymkę ze szczypiorem, szklimy ją i dodajemy marchew. Smażymy marchewkę do momentu, aż zmięknie, ale będzie jeszcze chrupiąca (2-3 minuty). Dorzucamy seler naciowy oraz paprykę, chwilę podsmażamy. Warzywa powinny być lekko chrupiące, nie rozgotowane. Na koniec dorzucamy czosnek pokrojony w cieniutkie plasterki. 



Przyprawiamy całość odrobiną soli (pamiętamy, że już soliliśmy kurczaka), pieprzem i czerwoną papryką. Dodajemy czubatą łyżeczkę przyprawy do kebabu lub curry oraz sos sojowy. Całość stale mieszamy. Możemy w trakcie duszenia warzyw dodać 2-3 łyżki wody. Do gotowych warzyw dorzucamy makaron, mieszamy. Na koniec dodajemy pozbawionego wody ogórka i pokrojone listki selera naciowego.

Makaron ryżowy wermiszel z kurczakiem i warzywami gotowy!



 

Kotleciki mielone w sosie beszamelowym

Kotleciki mielone w sosie beszamelowym

Zgrabne , małe kotlety mielone z szynki, w sosie beszamelowym, lekko kwaśnym, cytrynowym to nasza propozycja na szybki, skromny i wyborny posiłek. Do nich jakaś surówka i trochę ziemniaków-tradycyjny, domowy obiad gotowy!

Składniki:

kotlety:

  • 1/2 kg mięsa mielonego z szynki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy i czerwona papryka do smaku
  • 1/2 szklanki bułki tartej do obtaczania kotletów
  • 2 łyżki smalcu do smażenia (opcjonalnie olej rzepakowy lub masło klarowane)

sos:

  • 1 duża cebula
  • 2 szklanki wody lub rosołu
  • 1 łyżka maggi
  • sól i pieprz do smaku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 czubata łyżka mąki
  • sok z połowy cytryny
  • szczypta pieprzu ziołowego

Sposób wykonania:

Mięso mielone przekładamy do miski i dodajemy do niego jajko, bułkę tartą, przyprawy. Wyrabiamy dobrze masę. Formujemy małe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej. 



Na dużej, głębokiej patelni podgrzewamy smalec lub olej i obsmażamy na gorącym tłuszczu kotlety na rumiano, z obu stron. Gotowe kotlety zdejmujemy na chwilę z patelni.



Na tłuszcz, na którym je smażyliśmy wrzucamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Smażymy ją do zeszklenia. Do zeszklonej cebuli dodajemy masło. Do roztopionego masła wsypujemy mąkę, energicznie mieszamy i podgrzewamy chwilę. Następnie wlewamy wodę lub rosół i dobrze rozprowadzamy płyn w zasmażce, aby nie było grudek. Jeśli sos bardzo gęstnieje dodajemy do niego jeszcze odrobinę wody. Beszamel ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Gotujemy go ok. 2 minuty stale mieszając i wyłączamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym oraz maggi. Dolewamy sok z cytryny. Beszamel gotowy.



Do tak przygotowanego sosu wkładamy kotleciki, podgrzewamy je w beszamelu i na koniec posypujemy danie posiekaną natką pietruszki.

Kotleciki mielone w sosie beszamelowym gotowe!

 


poniedziałek, 12 sierpnia 2024

Sałatka ziemniaczana pyszna

Sałatka ziemniaczana pyszna

W sezonie letnim najsmaczniejsze sałatki zrobimy z młodych ziemniaczków z ulubionymi dodatkami. Polecamy kolejną sałatkę doskonałą do grillowanych mięs lub do prostej kanapki z szynką.

Składniki:

  • 0,5 kg małych, młodych ugotowanych ziemniaków
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 3 ogórki gruntowe
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 puszka czerwonej fasoli

sos do sałatki:

  • 2 czubate łyżki jogurtu greckiego
  • 3 czubate łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Do małej miseczki dajemy jogurt, majonez, zmiażdżony czosnek, olej, pół łyżeczki soli i odrobinę pieprzu. Całość mieszamy.

Ziemniaki kroimy na cztery (jeśli są małe, większe nieco drobniej). Wrzucamy do dużej miski.



Ogórki obrane ze skórki, cebulę i seler naciowy kroimy w kostkę. Fasolę z puszki płuczemy i odsączamy z płynu. Tak przygotowane warzywa dajemy do miski. Całość mieszamy, łączymy z sosem i wkładamy do lodówki do schłodzenia.

Sałatka ziemniaczana pyszna gotowa!

 


niedziela, 11 sierpnia 2024

Sałatka z młodych liści z fetą

Sałatka z młodych liści z fetą

Prosta sałatka z młodych liści szpinaku i botwiny, pomidorów, ogórków i cebuli dymki polana prostym sosem winegret. Można podać ją do obiadu i do kolacji.

Składniki:

  • mix młodych liści szpinaku, botwiny - 75 g
  • 10-12 pomidorków koktajlowych
  • 3-4 młode cebule dymki ze szczypiorem
  • 2 ogórki gruntowe
  • 200 g sera typu feta

sos winegret:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki oliwy lub oleju słonecznikowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Najpierw robimy sos do sałatki.

Do słoiczka typu twist wlewamy oliwę, sok z cytryny oraz wsypujemy przyprawy. Czosnek miażdżymy i również wrzucamy do słoiczka. Następnie zakręcamy słoik i dokładnie potrząsamy nim, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Tak przygotowany sos do sałatki odkładamy na bok.

Mix listków wykładamy do miski. Pomidorki przekrawamy na pół, cebulę dymkę kroimy drobno, obrane ogórki w plasterki. Dodajemy do młodych listków.

Tuż przed wydaniem na stół polewamy warzywa sosem, mieszamy. Na wierzchu układamy pokruszony ser feta.

Sałatka z młodych liści z fetą i sosem winegret gotowa! 

 


Kompot ze śliwek na zimę- przepis babci

Kompot ze śliwek na zimę- przepis babci

Babciny przepis na kompot ze śliwek na zimę, który funkcjonuje w naszej rodzinie od niepamiętnych czasów. Odtwarzamy go co roku, dajemy do niego cynamon, goździki i trochę soku z cytryny, tak jak robiła nasza babcia. Kompot jest łagodny, nie za słodki, pachnący a śliwki z niego doskonale nadają się do zimowych ciast.

Składniki:

  • 2 kg śliwek
  • 1,5 l wody
  • szklanka cukru
  • 2 laski cynamonu
  • 6 goździków
  • sok z 1 cytryny

4 litrowe słoiki

Sposób wykonania:

Śliwki dokładnie myjemy w zimnej wodzie, odsączamy. Przekrawamy je na połówki, usuwamy z nich pestki. Słoiki, w których będziemy przechowywać kompot ze śliwek, myjemy i wyparzamy wrzątkiem.  Równomiernie i ciasno rozkładamy połówki śliwek do przygotowanych szkieł.



Gotujemy syrop. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy do niej cukier, cynamon i goździki. Doprowadzamy syrop do wrzenia. Gotujemy go 5 minut. Na koniec wlewamy sok z cytryny. Wyłączamy ogień. Wyjmujemy cynamon i goździki.

Zalewamy śliwki w słoikach syropem. Zakręcamy słoiki.

Pasteryzujemy kompoty. Na dnie dużego, głębokiego garnka umieszczamy bawełnianą ściereczkę. Stawiamy na niej słoiki, tak żeby się ze sobą nie stykały. Zalewamy je wodą do 2/3 wysokości. Doprowadzamy wodę do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy słoiki 20 minut.  Wyjmujemy kompoty z garnka, ustawiamy na ściereczce do góry dnem, przykrywamy ręcznikiem. Wystudzone słoiki odkładamy do spiżarni. 



 

Sos czosnkowy curry

Sos czosnkowy curry

Domowy sos majonezowy z dodatkiem czosnku i przyprawy curry, wyrazisty i kremowy, najlepszy dodatek do wędlin, frytek, pizzy i rozmaitych sałatek.

Składniki:

  • 3 czubate łyżki gęstego, kremowego majonezu
  • 1 czubata łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżeczka curry
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu

Sposób wykonania:

Majonez i śmietanę przekładamy do miseczki. Dodajemy do nich zmiażdżony czosnek oraz przyprawę curry. Przyprawiamy sos solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie, wstawiamy do lodówki na pół godziny.

Wyśmienity sos czosnkowy curry gotowy!

 


sobota, 10 sierpnia 2024

Szaszłyki z karkówki

Szaszłyki z karkówki

Mamy ostatnie dni lata, warto je wykorzystać na spotkanie z przyjaciółmi i zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy szaszłyki z grilla i dobrą zabawę.

Składniki:

  • 1,2 -1,5 kg karkówki
  • 3 duże cebule
  • 25 dkg boczku wędzonego
  • 1 czerwona papryka
  • 10-12 patyczków do szaszłyków
  • 2-3 tacki aluminiowe do grilla

Marynata:

4-5 łyżek oleju rzepakowego
2 łyżki ketchupu
2 łyżeczki ostrej musztardy
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka rozmarynu
1 łyżka papryki słodkiej wędzonej
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
kilka kulek ziela angielskiego
2 ząbki czosnku

    Sposób wykonania:

Do miseczki wlewamy płynne składniki marynaty, przyprawy oraz zioła.

Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry grubości 1 cm do 1,5 cm.

Każdy plaster dzielimy na 4 kawałki. Układamy w naczyniu i zalewamy marynatą.

Następnie wmasowujemy ją w mięso. Tak przygotowane kawałki karkówki przykrywamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.



Karkówkę wyjmujemy z lodówki godzinę przed grillowaniem.

Boczek kroimy w plasterki, cebulę obieramy z łupin i kroimy w krążki, paprykę pozbawioną gniazd nasiennych w dużą kostkę.

Patyczki do szaszłyków zamaczamy w wodzie.

Na dwa patyczki nadziewamy naprzemiennie po kawałku mięsa, boczku, papryki i cebuli. Postępujemy tak do wyczerpania składników.



Tak przygotowane szaszłyki układamy na aluminiowych tackach i umieszczamy na rozgrzanym grillu, na najniższym poziomie grilla. Rumienimy szaszłyki z obu stron. Kiedy mięso przyrumieni się wystarczająco, przekładamy tacki z szaszłykami na górny poziom grilla i trzymamy tam mięso 20 minut, aż dojdzie.

Szaszłyki z karkówki grillowane gotowe!

 


Dżem z mirabelek

Dżem z mirabelek

W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecznego sierpnia. Warto zrobić więc z nich pyszny dżem, zwłaszcza że jest bardzo prosty i błyskawiczny.

Składniki:

  • 4 słoiczki o pojemności 25 ml lub 2 od dżemu
  • 1 kg mirabelek
  • 40 dkg cukru
  • skórka otarta z jednej cytryny

Sposób wykonania:

Mirabelki myjemy i pozbawiamy pestek -i to jest czynność najbardziej pracochłonna. Teraz będzie z górki. Mirabelki przekładamy na patelnię głęboką o grubym dnie lub do rondelka. Wsypujemy cukier i wstawiamy na ogień.



 Smażymy je około godziny. Na początku mieszamy od czasu do czasu. Po około pół godziny smażenia śliwek, masa bardzo gęstnieje, trzeba pilnować, aby nie przywarła do patelni i mieszać często. Na koniec, gdy dżem zmieni kolor na ciemny, bursztynowy, dodajemy skórkę cytrynową, lekko mieszamy.



Przekładamy dżem do wyparzonych słoiczków i mocno zakręcamy.

Tak przygotowany dżem może stać do trzech miesięcy. Jeśli planujemy go przechowywać dłużej musimy go pasteryzować (dziesięć minut od zagotowania).

Dżem z mirabelek gotowy!