MAKATKA

czwartek, 15 sierpnia 2024

Bitki wieprzowe z cebulą

Bitki wieprzowe z cebulą

Bitki z szynki wieprzowej z ziemniakami i surówką to nasz ulubiony obiad z dzieciństwa. Kruche i chude mięso z podsmażoną cebulą i zapach rozchodzący się po całym domu. Z głodu aż ściskało w żołądku, nie trzeba było namawiać do jedzenia takiego obiadku!

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa z szynki wieprzowej
  • 3-4 cebule
  • mąka do oprószenia bitek
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
  • sok z 1 cytryny
Sposób przyrządzenia:

Mięso porcjujemy na kotlety o grubości 1,5 cm, następnie rozbijamy je wałkiem lub tłuczkiem do mięsa, ale stroną z paskami, nie kratką! Skrapiamy kotlety cytryną, aby skruszały i odkładamy na 15-20 minut.



Cebulę kroimy w niezbyt cienkie półkrążki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i 1 łyżkę masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę, solimy ją i wlewamy sos sojowy. Dusimy cebulę do przyrumienienia.

Na drugiej patelni rozgrzewamy resztę tłuszczu.



Oprószamy bitki solą i pieprzem, obtaczamy w mące i dajemy na patelnię. Obsmażamy na rumiano z obu stron i usmażone bitki przekładamy na patelnię z cebulą. Po usmażeniu wszystkich bitek i przełożeniu ich do cebuli, przykrywamy całość pokrywą, podgrzewamy chwilę.

Bitki z rumianą cebulą gotowe!

Podajemy bitki z ziemniakami lub frytkami oraz ulubioną surówką.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz