Bitki wieprzowe z cebulą
Bitki z szynki wieprzowej z ziemniakami i surówką to nasz ulubiony obiad z dzieciństwa. Kruche i chude mięso z podsmażoną cebulą i zapach rozchodzący się po całym domu. Z głodu aż ściskało w żołądku, nie trzeba było namawiać do jedzenia takiego obiadku!
Składniki:
- 1/2 kg mięsa z szynki wieprzowej
- 3-4 cebule
- mąka do oprószenia bitek
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
- sok z 1 cytryny
Mięso porcjujemy na kotlety o grubości 1,5 cm, następnie rozbijamy je wałkiem lub tłuczkiem do mięsa, ale stroną z paskami, nie kratką! Skrapiamy kotlety cytryną, aby skruszały i odkładamy na 15-20 minut.
Cebulę kroimy w niezbyt cienkie półkrążki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i 1 łyżkę masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę, solimy ją i wlewamy sos sojowy. Dusimy cebulę do przyrumienienia.
Na drugiej patelni rozgrzewamy resztę tłuszczu.
Oprószamy bitki solą i pieprzem, obtaczamy w mące i dajemy na patelnię. Obsmażamy na rumiano z obu stron i usmażone bitki przekładamy na patelnię z cebulą. Po usmażeniu wszystkich bitek i przełożeniu ich do cebuli, przykrywamy całość pokrywą, podgrzewamy chwilę.
Bitki z rumianą cebulą gotowe!
Podajemy bitki z ziemniakami lub frytkami oraz ulubioną surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz