Sałatka z młodych liści z fetą
Prosta sałatka z młodych liści szpinaku i botwiny, pomidorów, ogórków i cebuli dymki polana prostym sosem winegret. Można podać ją do obiadu i do kolacji.
Składniki:
- mix młodych liści szpinaku, botwiny - 75 g
- 10-12 pomidorków koktajlowych
- 3-4 młode cebule dymki ze szczypiorem
- 2 ogórki gruntowe
- 200 g sera typu feta
sos winegret:
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki oliwy lub oleju słonecznikowego
- sok z 1/2 cytryny
- łyżeczka cukru
- łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Najpierw robimy sos do sałatki.
Do słoiczka typu twist wlewamy oliwę, sok z cytryny oraz wsypujemy przyprawy. Czosnek miażdżymy i również wrzucamy do słoiczka. Następnie zakręcamy słoik i dokładnie potrząsamy nim, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Tak przygotowany sos do sałatki odkładamy na bok.
Mix listków wykładamy do miski. Pomidorki przekrawamy na pół, cebulę dymkę kroimy drobno, obrane ogórki w plasterki. Dodajemy do młodych listków.
Tuż przed wydaniem na stół polewamy warzywa sosem, mieszamy. Na wierzchu układamy pokruszony ser feta.
Sałatka z młodych liści z fetą i sosem winegret gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz