MAKATKA

wtorek, 13 sierpnia 2024

Kotleciki mielone w sosie beszamelowym

Kotleciki mielone w sosie beszamelowym

Zgrabne , małe kotlety mielone z szynki, w sosie beszamelowym, lekko kwaśnym, cytrynowym to nasza propozycja na szybki, skromny i wyborny posiłek. Do nich jakaś surówka i trochę ziemniaków-tradycyjny, domowy obiad gotowy!

Składniki:

kotlety:

  • 1/2 kg mięsa mielonego z szynki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy i czerwona papryka do smaku
  • 1/2 szklanki bułki tartej do obtaczania kotletów
  • 2 łyżki smalcu do smażenia (opcjonalnie olej rzepakowy lub masło klarowane)

sos:

  • 1 duża cebula
  • 2 szklanki wody lub rosołu
  • 1 łyżka maggi
  • sól i pieprz do smaku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 czubata łyżka mąki
  • sok z połowy cytryny
  • szczypta pieprzu ziołowego

Sposób wykonania:

Mięso mielone przekładamy do miski i dodajemy do niego jajko, bułkę tartą, przyprawy. Wyrabiamy dobrze masę. Formujemy małe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej. 



Na dużej, głębokiej patelni podgrzewamy smalec lub olej i obsmażamy na gorącym tłuszczu kotlety na rumiano, z obu stron. Gotowe kotlety zdejmujemy na chwilę z patelni.



Na tłuszcz, na którym je smażyliśmy wrzucamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Smażymy ją do zeszklenia. Do zeszklonej cebuli dodajemy masło. Do roztopionego masła wsypujemy mąkę, energicznie mieszamy i podgrzewamy chwilę. Następnie wlewamy wodę lub rosół i dobrze rozprowadzamy płyn w zasmażce, aby nie było grudek. Jeśli sos bardzo gęstnieje dodajemy do niego jeszcze odrobinę wody. Beszamel ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Gotujemy go ok. 2 minuty stale mieszając i wyłączamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym oraz maggi. Dolewamy sok z cytryny. Beszamel gotowy.



Do tak przygotowanego sosu wkładamy kotleciki, podgrzewamy je w beszamelu i na koniec posypujemy danie posiekaną natką pietruszki.

Kotleciki mielone w sosie beszamelowym gotowe!

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz