Kotleciki mielone w sosie beszamelowym
Zgrabne , małe kotlety mielone z szynki, w sosie beszamelowym, lekko kwaśnym, cytrynowym to nasza propozycja na szybki, skromny i wyborny posiłek. Do nich jakaś surówka i trochę ziemniaków-tradycyjny, domowy obiad gotowy!
Składniki:
kotlety:
- 1/2 kg mięsa mielonego z szynki
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz, pieprz ziołowy i czerwona papryka do smaku
- 1/2 szklanki bułki tartej do obtaczania kotletów
- 2 łyżki smalcu do smażenia (opcjonalnie olej rzepakowy lub masło klarowane)
sos:
- 1 duża cebula
- 2 szklanki wody lub rosołu
- 1 łyżka maggi
- sól i pieprz do smaku
- garść posiekanej natki pietruszki
- 1 czubata łyżka masła
- 1 czubata łyżka mąki
- sok z połowy cytryny
- szczypta pieprzu ziołowego
Sposób wykonania:
Mięso mielone przekładamy do miski i dodajemy do niego jajko, bułkę tartą, przyprawy. Wyrabiamy dobrze masę. Formujemy małe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej.
Na dużej, głębokiej patelni podgrzewamy smalec lub olej i obsmażamy na gorącym tłuszczu kotlety na rumiano, z obu stron. Gotowe kotlety zdejmujemy na chwilę z patelni.
Na tłuszcz, na którym je smażyliśmy wrzucamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Smażymy ją do zeszklenia. Do zeszklonej cebuli dodajemy masło. Do roztopionego masła wsypujemy mąkę, energicznie mieszamy i podgrzewamy chwilę. Następnie wlewamy wodę lub rosół i dobrze rozprowadzamy płyn w zasmażce, aby nie było grudek. Jeśli sos bardzo gęstnieje dodajemy do niego jeszcze odrobinę wody. Beszamel ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Gotujemy go ok. 2 minuty stale mieszając i wyłączamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym oraz maggi. Dolewamy sok z cytryny. Beszamel gotowy.
Do tak przygotowanego sosu wkładamy kotleciki, podgrzewamy je w beszamelu i na koniec posypujemy danie posiekaną natką pietruszki.
Kotleciki mielone w sosie beszamelowym gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz