MAKATKA

środa, 14 sierpnia 2024

Sznycle drobiowe w serowej panierce

Sznycle drobiowe w serowej panierce

Delikatne kotlety z piersi kurczaka obtoczone w chrupiącej, serowej panierce. Dzięki niej kotlety są przepyszne. Podane z ziemniakami i ulubioną sałatką będą smakowały całej rodzinie.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych
  • 1/2 szklanki drobno startego żółtego, twardego sera typu parmezan
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 czubata łyżka masła
  • sól i pieprz ziołowy do smaku

Sposób wykonania:

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół wzdłuż. Tak przygotowane kotlety rozbijamy lekko tłuczkiem i oprószamy solą oraz pieprzem ziołowym lub ulubionymi przyprawami (według indywidualnych upodobań). Odkładamy kotlety na chwilę na bok.



Do talerzy dajemy osobno jajka roztrzepane z serem i bułkę tartą wymieszaną z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi.



Na patelni rozgrzewamy olej, dorzucamy do niego masło. Kotlety obtaczamy kolejno jajku z serem i bułce tartej z płatkami. Tak przygotowane sznycelki kładziemy na rozgrzany tłuszcz, obsmażamy z obu stron na rumiano. Na koniec zmniejszamy ogień pod patelnią, trzymamy kotlety jeszcze 2-3 minuty na małym ogniu, aby doszły.

Sznycle drobiowe w serowej panierce gotowe!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz