Sznycle drobiowe w serowej panierce
Delikatne kotlety z piersi kurczaka obtoczone w chrupiącej, serowej panierce. Dzięki niej kotlety są przepyszne. Podane z ziemniakami i ulubioną sałatką będą smakowały całej rodzinie.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 2 jajka
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 szklanka płatków kukurydzianych
- 1/2 szklanki drobno startego żółtego, twardego sera typu parmezan
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 czubata łyżka masła
- sól i pieprz ziołowy do smaku
Sposób wykonania:
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół wzdłuż. Tak przygotowane kotlety rozbijamy lekko tłuczkiem i oprószamy solą oraz pieprzem ziołowym lub ulubionymi przyprawami (według indywidualnych upodobań). Odkładamy kotlety na chwilę na bok.
Do talerzy dajemy osobno jajka roztrzepane z serem i bułkę tartą wymieszaną z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi.
Na patelni rozgrzewamy olej, dorzucamy do niego masło. Kotlety obtaczamy kolejno jajku z serem i bułce tartej z płatkami. Tak przygotowane sznycelki kładziemy na rozgrzany tłuszcz, obsmażamy z obu stron na rumiano. Na koniec zmniejszamy ogień pod patelnią, trzymamy kotlety jeszcze 2-3 minuty na małym ogniu, aby doszły.
Sznycle drobiowe w serowej panierce gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz