MAKATKA

sobota, 10 sierpnia 2024

Szaszłyki z karkówki

Szaszłyki z karkówki

Mamy ostatnie dni lata, warto je wykorzystać na spotkanie z przyjaciółmi i zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy szaszłyki z grilla i dobrą zabawę.

Składniki:

  • 1,2 -1,5 kg karkówki
  • 3 duże cebule
  • 25 dkg boczku wędzonego
  • 1 czerwona papryka
  • 10-12 patyczków do szaszłyków
  • 2-3 tacki aluminiowe do grilla

Marynata:

4-5 łyżek oleju rzepakowego
2 łyżki ketchupu
2 łyżeczki ostrej musztardy
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka rozmarynu
1 łyżka papryki słodkiej wędzonej
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
kilka kulek ziela angielskiego
2 ząbki czosnku

    Sposób wykonania:

Do miseczki wlewamy płynne składniki marynaty, przyprawy oraz zioła.

Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry grubości 1 cm do 1,5 cm.

Każdy plaster dzielimy na 4 kawałki. Układamy w naczyniu i zalewamy marynatą.

Następnie wmasowujemy ją w mięso. Tak przygotowane kawałki karkówki przykrywamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.



Karkówkę wyjmujemy z lodówki godzinę przed grillowaniem.

Boczek kroimy w plasterki, cebulę obieramy z łupin i kroimy w krążki, paprykę pozbawioną gniazd nasiennych w dużą kostkę.

Patyczki do szaszłyków zamaczamy w wodzie.

Na dwa patyczki nadziewamy naprzemiennie po kawałku mięsa, boczku, papryki i cebuli. Postępujemy tak do wyczerpania składników.



Tak przygotowane szaszłyki układamy na aluminiowych tackach i umieszczamy na rozgrzanym grillu, na najniższym poziomie grilla. Rumienimy szaszłyki z obu stron. Kiedy mięso przyrumieni się wystarczająco, przekładamy tacki z szaszłykami na górny poziom grilla i trzymamy tam mięso 20 minut, aż dojdzie.

Szaszłyki z karkówki grillowane gotowe!

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz