Szaszłyki z karkówki
Mamy ostatnie dni lata, warto je wykorzystać na spotkanie z przyjaciółmi i zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy szaszłyki z grilla i dobrą zabawę.
Składniki:
- 1,2 -1,5 kg karkówki
- 3 duże cebule
- 25 dkg boczku wędzonego
- 1 czerwona papryka
- 10-12 patyczków do szaszłyków
- 2-3 tacki aluminiowe do grilla
Marynata:
4-5 łyżek oleju rzepakowego2 łyżki ketchupu
2 łyżeczki ostrej musztardy
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka rozmarynu
1 łyżka papryki słodkiej wędzonej
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
kilka kulek ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
Sposób wykonania:
Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry grubości 1 cm do 1,5 cm.
Każdy plaster dzielimy na 4 kawałki. Układamy w naczyniu i zalewamy marynatą.
Następnie wmasowujemy ją w mięso. Tak przygotowane kawałki karkówki przykrywamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Karkówkę wyjmujemy z lodówki godzinę przed grillowaniem.
Boczek kroimy w plasterki, cebulę obieramy z łupin i kroimy w krążki, paprykę pozbawioną gniazd nasiennych w dużą kostkę.
Patyczki do szaszłyków zamaczamy w wodzie.
Na dwa patyczki nadziewamy naprzemiennie po kawałku mięsa, boczku, papryki i cebuli. Postępujemy tak do wyczerpania składników.
Tak przygotowane szaszłyki układamy na aluminiowych tackach i umieszczamy na rozgrzanym grillu, na najniższym poziomie grilla. Rumienimy szaszłyki z obu stron. Kiedy mięso przyrumieni się wystarczająco, przekładamy tacki z szaszłykami na górny poziom grilla i trzymamy tam mięso 20 minut, aż dojdzie.
Szaszłyki z karkówki grillowane gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz