piątek, 24 maja 2024

Pierogi z truskawkami

Pierogi z truskawkami

W sezonie truskawkowym pierogi nadziewane świeżymi, słodkimi truskawkami i polane gęstą śmietaną to danie obowiązkowe! Największą radość sprawimy oczywiście dzieciom, które uwielbiają takie rarytasy.

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka wrzątku
  • 2 łyżki oleju lub roztopionego masła
  • 1 łyżeczka soli

Farsz:

1/2 kg truskawek
4 łyżki cukru
dodatkowo:
szklanka gęstej śmietany 18%

Sposób przyrządzenia:

Ciasto.

Do wrzątku dodajemy sól, dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Następnie do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy olej. Mieszamy wszystko i pomału wlewamy wrzątek. Kiedy składniki wstępnie się połączą zaczynamy ciasto wyrabiać ręcznie do momentu, aż będzie odchodziło od ręki i będzie gładkie. Oprószamy ciasto mąką, zostawiamy w misce przykryte ściereczką na ok. 1/2 godziny, aby ” odpoczęło”.

Farsz.

Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i kroimy na ćwiartki. Zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na bok.

Lepimy i gotujemy pierogi.

Wałkujemy ciasto na grubość ok. 2 mm i wykrawamy kółka szklanką lub wykrawaczką 6- 7 cm. Nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Ulepione pierogi przykrywamy ściereczką, aby nie wysychały. Wstawiamy duży garnek wody, do którego wsypujemy czubatą łyżeczkę soli. Kiedy woda zagotuje się wrzucamy pierogi partiami i doprowadzamy do wrzenia, delikatnie mieszając drewnianą łyżką, aby nie pokaleczyć pierożków. Po wypłynięciu pierożków na wierzch zmniejszamy ogień, gotujemy je jeszcze ok. 1-2 min na wolnym ogniu. Ugotowane pierożki odcedzamy, rozkładamy na talerze i polewamy śmietaną.



Słodkie pierogi z truskawkami gotowe!



 

Surówka z pekińskiej

Surówka z pekińskiej

Prosta surówka do obiadu ze świeżych warzyw polanych oliwą i sokiem z cytryny.

Składniki:

  • 1/2 małej główki kapusty pekińskiej
  • 2 średnie pomidory
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 nieduża cebula
  • 2 ogórki gruntowe
  • kilka listków oregano(opcjonalnie)
  • 2 łyżki sezamu lub lnu jasnego lub słonecznika

sos do surówki:

  • 1/3 szklanki oliwy lub oleju słonecznikowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Najpierw robimy sos do sałatki.

Do kubeczka dajemy oliwę, sok z cytryny oraz wsypujemy przyprawy. Dobrze wszystko mieszamy. Tak przygotowany sos do sałatki wkładamy do lodówki.



Kapustę pekińską szatkujemy i przekładamy do miski. Solimy lekko i trochę wyciskamy w rękach, aby zmiękła. Pomidory kroimy w dużą kostkę, Paprykę w nieco drobniejszą, obranego ogórka w plasterki, cebulę w piórka. Warzywa przekładamy do dużej miski, mieszamy, polewamy sosem i posypujemy sezamem tuż przed wydaniem na stół.

Surówka z kapusty pekińskiej gotowa!  

 

czwartek, 23 maja 2024

Tort truskawkowy

Tort truskawkowy

Tort na bazie biszkoptu mocno czekoladowego, wilgotnego przełożonego delikatnym kremem z mascarpone i oczywiście słodkich, dojrzałych truskawek. Ciasto proste, ale wyśmienite. W sezonie truskawkowym obowiązkowe!

Składniki:

biszkopt:

składniki na formę 24-26 cm:

  • 4 jaja M
  • szczypta soli
  • 250 g cukru
  • 240 ml mleka
  • 120 ml oleju bezzapachowego
  • 300 g mąki
  • 80 g bardzo ciemnego kakao
  • 6 g sody oczyszczonej
  • 1płaska łyżka octu spirytusowego
  • 200 ml wrzącej wody

    krem:

  • 400 ml kremówki 36%
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 750 g mascarpone
  • 1 śmietan-fix
  • 1 kg świeżych truskawek
  • Sposób wykonania:

    Biszkopt:

    Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.

    Forma średnicy 24-26 cm wyścielona na dnie papierem do pieczenia.

    Piekarnik rozgrzany do temperatury 160 °C (góra-dół bez termoobiegu).

    Jajka wbijamy do misy miksera, dodajemy do nich szczyptę soli i cały cukier. Ubijamy mikserem krótko, tylko do połączenia składników. Wlewamy mleko i olej, miksujemy. Na tym etapie cukier się rozpuści, uzyskamy gładką, rzadką masę.

    Teraz łączymy mąkę z kakao, mieszamy i przesiewamy przez sitko wprost do masy jajecznej. Dosypujemy sodę, również przesianą przez sitko. Całość miksujemy do połączenia składników bez długiego ubijania (biszkopt ma być po upieczeniu zwarty i wilgotny). Na tym etapie wlewamy do ciasta ocet, szybko mieszamy i na koniec wlewamy cały wrzątek, również krótko miksujemy. Ciasto jest rzadkie. Takie ma być.



    Wkładamy gotowe ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35-45 minut (do suchego patyczka).

    Upieczony biszkopt wyjmujemy z formy zaraz po przestygnięciu. Możemy go od razu kroić na blaty. Jeśli chcemy cieńsze blaty kroimy biszkopt na trzy części.



    Truskawki myjemy , odkładamy 6-8 do przyozdobienia tortu, resztę kroimy na ćwiartki.

    Przystępujemy do ubicia kremu.

    Ta ilość kremu wystarcza do przełożenia tortu o średnicy 26 cm. Wszystkie składniki kremu muszą być doskonale schłodzone (najlepiej kremówkę i ser trzymać w lodówce całą noc) inaczej krem nam się nie ubije na sztywno. Możemy dla pewności dodać śmietan-fix do tej ilości składników, ale nie jest to konieczne.

    Do misy miksera (może być ręczny lub planetarny) wlewamy kremówkę, wsypujemy cukry oraz dokładamy ser mascarpone. Ubijamy krem najpierw na najniższych obrotach, a gdy zaczyna już trochę gęstnieć zwiększamy obroty do maksimum i ubijamy do momentu, aż masa będzie sztywna, tj. około 4-5 minut. Planetarny mikser ubije krem trochę szybciej. Należy uważać, aby nie „przebić” kremu na masło, co może się nam zdarzyć, gdy za długo będziemy go ubijać. Na koniec mieszamy całość łyżką lub łopatką silikonową. Krem jest od razu gotowy do użycia.



    Przystępujemy do składania tortu.

    Odkładamy do worka cukierniczego z końcówką M1 lub inną ulubioną 4 łyżki kremu i do osobnej miseczki dwie łyżki na posmarowanie wierzchu tortu. Resztę dzielimy na pół.

    Układamy na paterze dolny blat, zapinamy obręcz tortownicy, nakładamy na niego połowę kremu i wciskamy w niego połowę truskawek.



    Tak samo postępujemy z drugim blatem. Przykrywamy tort trzecim blatem i smarujemy wierzch dwiema odłożonymi łyżkami kremu. Odkładamy tort do lodówki razem z kremem w worku cukierniczym na trzy godziny.



    Po tym czasie wyjmujemy tort, rozpinamy obręcz, robimy rozetki na górze tortu, przyozdabiamy je połówkami odłożonych truskawek.



    Tort truskawkowy gotowy!

 


Krem z sera mascarpone

Krem z sera mascarpone

Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać ciasta, torty oraz ozdabiać je pięknie. Krem jest gęsty, stabilny i bardzo łatwy do zrobienia. Smakuje doskonale, szczególnie w połączeniu z owocami.

Składniki:

  • 400 ml kremówki 36%
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 2 łyżki czubate cukru pudru
  • 750 g mascarpone
  • 1 śmietan-fix
  • kremówka i ser mocno schłodzone

Sposób wykonania:

Ta ilość kremu wystarcza do przełożenia tortu o średnicy 24-26 cm. Wszystkie składniki kremu muszą być doskonale schłodzone (najlepiej kremówkę i ser trzymać w lodówce całą noc) inaczej krem nam się nie ubije na sztywno. Możemy dla pewności dodać jeden śmietan-fix do tej ilości składników, ale nie jest to konieczne.

Do misy miksera (może być ręczny lub planetarny) wlewamy kremówkę, wsypujemy cukry oraz dokładamy ser mascarpone. Ubijamy krem najpierw na najniższych obrotach, a gdy zaczyna już trochę gęstnieć zwiększamy obroty do maksimum i ubijamy do momentu, aż masa będzie sztywna, tj. około 4-5 minut. Planetarny mikser ubije krem trochę szybciej. Należy uważać, aby nie „przebić” kremu na masło, co może się nam zdarzyć, gdy za długo będziemy go ubijać. Na koniec mieszamy całość łyżką lub łopatką silikonową.



 Krem jest od razu gotowy do użycia. Po przełożeniu kremem ciasta wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby masa się ustabilizowała.

Krem ze śmietaną kremową i mascarpone to jeden z najłatwiejszych kremów do zrobienia, a do tego jest wyśmienity, szczególnie w połączeniu z owocami i biszkoptem!



 

Biszkopt mocno czekoladowy na wrzątku

Biszkopt mocno czekoladowy na wrzątku

Doskonała baza do tortów i ciast z kremami. Biszkopt jest wilgotny, nie trzeba go nasączać. Jest też bardzo czekoladowy w smaku. Świetnie współgra smakowo z kremami maślanymi, budyniowymi czy śmietanowymi. Bardzo uniwersalny i łatwy do upieczenia.

Składniki:

  • 4 jaja M
  • szczypta soli
  • 250 g cukru
  • 240 ml mleka
  • 120 ml oleju bezzapachowego
  • 300 g mąki
  • 80 g bardzo ciemnego kakao
  • 6 g sody oczyszczonej
  • 1płaska łyżka octu spirytusowego lub ryżowego
  • 200 ml wrzącej wody

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.

Forma średnicy 24-26 cm wyścielona na dnie papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzany do temperatury 150 °C (góra-dół bez termoobiegu).

Jajka wbijamy do misy miksera, dodajemy do nich szczyptę soli i cały cukier. Ubijamy mikserem krótko, tylko do połączenia składników. Wlewamy mleko i olej, miksujemy. Na tym etapie cukier się rozpuści, uzyskamy gładką, rzadką masę.

Teraz łączymy mąkę z kakao, mieszamy i przesiewamy przez sitko wprost do masy jajecznej. Dosypujemy sodę, również przesianą przez sitko. Całość miksujemy do połączenia składników bez długiego ubijania (biszkopt ma być po upieczeniu zwarty i wilgotny). Na tym etapie wlewamy do ciasta ocet, szybko mieszamy i na koniec wlewamy cały wrzątek, również krótko miksujemy. Ciasto jest rzadkie. Takie ma być.



Wkładamy gotowe ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35-45 minut (do suchego patyczka).

Upieczony biszkopt wyjmujemy z formy zaraz po przestygnięciu. Przekładamy do góry spodem na kratkę kuchenną, aż całkiem przestygnie.



 Możemy go od razu kroić na blaty. Blaty są elastyczne, mają zwartą strukturę. Torty z tym biszkoptem są przepyszne. Ciasto smakuje jak murzynek.

 


Bajaderki chałwowe

Bajaderki chałwowe

Ciasteczka są przepyszne. Zgodnie z zasadą, że nic się nie może zmarnować wykorzystałyśmy do nich resztki biszkoptu pozostałego po pieczeniu tortu. Z dodatkiem orzeszków ziemnych i chałwy wyszły doskonałe bajaderki.

Składniki:

  • 30 dkg resztek ciasta lub 30 dkg ciastek maślanych czy biszkoptów
  • 100 ml mleka przegotowanego i ostudzonego
  • 1 łyżka kakao do ciast nie czekoladowych
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 200 g chałwy waniliowej
  • 4 łyżki orzeszków ziemnych grubo zmielonych lub posiekanych
  • 3/4 szklanki orzechów ziemnych posiekanych do obtaczania bajaderek
  • około 20 papilotek

Sposób przyrządzenia:

Do dużej miski wrzucamy pokruszone resztki ciasta i pozostałe składniki. Mieszamy wszystko rękami, ciasto ma być trochę luźne, ale ma się ładnie kulać w dłoniach.



 Jeśli ciasto jest zbyt luźne możemy dodać do niego trochę bułki tartej, jeżeli za twarde odrobinę mleka. Gotowe kulki obtaczamy w posiekanych orzeszkach, przekładamy do papilotek i układamy na talerzu. Odkładamy bajaderki do lodówki na co najmniej dwie godziny, aby stężały.



Pyszne chałwowe bajaderki gotowe!

 


Turecki chlebek z patelni -bazlama

 


Turecki chlebek z patelni -bazlama

Bazlama to proste chlebki pieczone na patelni. Ciasto wyrabia się szybko, ponieważ spulchnia się je proszkiem do pieczenia. Pomija się długi proces wyrastania, jak przy chlebkach drożdżowych. Bazlama jest puszysta i miękka, można ją jeść jako samodzielne danie lub w towarzystwie kotletów, sałatek, serów i zimnych sosów. Jest nieco grubsza od podpłomyków, w smaku podobna do pity.

Składniki:

na 4 bazlamy 20 centymetrowe

  • 3 szklanki mąki typ500
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki jogurtu lub kwaśnej śmietany
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • łyżka posiekanej pietruszki
Sposób wykonania:

Dwie i pół szklanki mąki przesiewamy do miski, Wrzucamy do niej resztę składników i wyrabiamy ciasto. Ciasto jest dość luźne!



Wyrabiamy je tylko do połączenia składników. Formujemy kulę, posypujemy ją odrobiną mąki i przykrywamy ściereczką, aby nie obsychała.



 Rozgrzewamy patelnię z pokrywką na średnim ogniu. Ciasto dzielimy na 4 części i formujemy kule, które po kolei wałkujemy na niezbyt cienkie placki, podsypując obficie mąką.




 Kolejno kładziemy je na suchej, gorącej patelni, przykrywamy pokrywką i pieczemy z obu stron. Upieczone chlebki smarujemy z jednej strony roztopionym masłem z pietruszką.

Bazlamy gotowe!





Kofta kebab z bazlamą

Kofta kebab z bazlamą

Kofta to po prostu kotlet-w Turcji bardzo popularne danie. Robią ich około 300 rodzajów, z różnych mięs, po za oczywiście wieprzowymi, które z kolei my Polacy uwielbiamy.

Najbardziej popularne są kofty wołowe, baranie i jagnięce, często przyrządzane na grillu.

My zrobimy kofty wołowe na patelni grillowej. Podamy je z pysznymi sosami orientalnymi i chlebkiem tureckim bazlama pieczonym na patelni. Będzie wspaniała turecka uczta!

Składniki na kofty:

  • 500 g mięsa wołowego mielonego
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej, najlepiej wędzonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 3-4 łyżki oleju
  • 10 patyczków do szaszłyków

Składniki na sosy:

sos czosnkowy:

  • 2 łyżeczki gęstego jogurtu
  • 3 łyżeczki majonezu
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

sos jogurtowy:

  • 4 łyżeczki gęstego jogurtu
  • szczypta soli
  • szczypta papryki ostrej mielonej
  • łyżeczka posiekanej pietruszki

Sposób przyrządzenia:

Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie, nie będą się paliły na patelni.



Paprykę, cebulę i natkę kroimy drobno i trochę siekamy, wrzucamy do miski z mięsem, wsypujemy przyprawy oraz 2 łyżki oleju. Masę mięsną dobrze wyrabiamy, tak aby była zwarta. Formujemy 5 wałeczków, które nawlekamy na dwa patyczki każdy i formujemy kofty. Maczamy dłonie w wodzie, aby lepiej nam się formowały. Kofty mają być płaskie. Układamy je na talerzu i wkładamy do lodówki. W tym czasie zrobimy ciasto na bazlamę i sosy.



Przepis na chlebek balzama prezentujemy w dziale pieczywa.


Składniki sosów łączymy ze sobą, mieszamy i przekładamy do miseczek, wkładamy na chwilę do lodówki.

Na patelni grillowej rozgrzewamy 2 łyżki oleju i układamy kofty, smażymy z obu stron do przyrumienienia. Gotowe kofty wykładamy na talerze na balzamach. Obok kładziemy sosy i ulubioną sałatkę. Proponujemy sałatkę w stylu śródziemnomorskim.



Kofta kebab z balzamą gotowa!



Przepis wydaje się długi i skomplikowany, ale tak naprawdę kotlety przygotowuje się około 15 minut i smaży 10-15 minut. W tym czasie smaży się chlebki, na które ciasto wyrabia się 10 minut. Sałatka też nie wymaga dużo wysiłku i czasu, a mamy pyszny obiad, trochę inny niż zawsze.

 

środa, 22 maja 2024

Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Zwykły chleb pszenny na suchych drożdżach z dodatkiem płatków owsianych. Pieczywo delikatne, bez polepszaczy, proste do upieczenia.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki płatków owsianych górskich
  • 400 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

dodatkowo:

  • 1 żółtko do posmarowania wierzchu chleba + płatki do posypania chleba

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki ciasta w temperaturze pokojowej.

Keksówka 25x12 cm wyłożona papierem do pieczenia.

Robimy rozczyn.

Do dużej miski wlewamy 100 ml ciepłej wody ( temp. do 30 °C), wsypujemy drożdże, cukier i dwie łyżki mąki. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, aby rozczyn trochę ruszył.



Do rozczynu dodajemy pozostałe składniki: 300 ml wody, mąkę, sól, olej i płatki owsiane (mąkę przesiewamy przez sitko). Łączymy je najpierw łyżką, potem wyrabiamy ciasto ręcznie do momentu, aż zacznie odchodzić od rąk, przekładamy na blat i wyrabiamy jeszcze trochę podsypując mąką niezbyt obficie. Dobrze wyrobione ciasto posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.



Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat posypany mąką i "przebijamy", czyli chwilę wyrabiamy. Formujemy wałek wielkości foremki, przekładamy go do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem i posypanej mąką. Przykrywamy ściereczką, odkładamy do ponownego wyrośnięcia na 20-30 minut. Ciasto ma wyrosnąć do brzegów foremki.



 Wyrośnięty chleb nacinamy na środku dosyć głęboko, smarujemy żółtkiem rozbełtanym z łyżką wody i posypujemy odrobiną płatków owsianych. Chleb będzie po upieczeniu miał chrupiącą i lśniącą skórkę. Wstawiamy go do piekarnika nagrzanego do 200 °C na 45 minut.



Chleb pszenny z płatkami owsianymi gotowy!



Nasze rady:

Wszystkie użyte do ciasta składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Woda do rozczynu nie może być zbyt ciepła (odpowiednia temp. do 30 °C).

Rozczyn i ciasto idealnie wyrośnie w temp. 25-30 °C.

Cukier w rozczynie jest obowiązkowy, bo jest pożywką dla drożdży, bez niego nie wyrosną. Ciasto nie może stać w przeciągu, jeśli nie mamy odpowiedniego miejsca możemy je umieścić na czas wyrastania w piekarniku nagrzanym do 30 °C. 

 

Kotlety z kurczaka w chrupiącej panierce

Kotlety z kurczaka w chrupiącej panierce

Delikatne kotleciki z piersi kurczaka w panierce z bułki tartej i płatków kukurydzianych. Kotlety wychodzą chrupiące, rumiane z wierzchu, miękkie i soczyste w środku

Składniki:

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 3/4 szklanki płatków kukurydzianych
  • sól, pieprz, czerwona papryka do smaku
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła

Sposób przyrządzenia:

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w poprzek na paski dwu-centymetrowe. Każdy pasek rozbijamy lekko dłonią i oprószamy przyprawami. W jednej miseczce roztrzepujemy jajka, lekko je solimy. W drugiej mieszamy bułkę tartą z rozgniecionymi w rękach płatkami. 



Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kotlety maczamy w jajku, obtaczamy w panierce. Smażymy na największym ogniu, z jednej strony do przyrumienienia. Następnie odwracamy kotlety na drugą stronę, zmniejszamy ogień na średni. Kiedy kotlety zarumienią się z drugiej strony, przykrywamy patelnię pokrywką i trzymamy pod przykryciem 2-3 minuty. Dzięki temu zabiegowi kotlety będą pulchne i soczyste w środku.

Delikatne kotlety z piersi kurczaka w kukurydzianej panierce gotowe!



 

Szybka sałatka z sałaty rzymskiej

Szybka sałatka z sałaty rzymskiej

Sałatka z sałaty rzymskiej z warzywami polana ziołowo-musztardowym sosem winegret. Doskonały dodatek do dań obiadowych lub kolacji.

Składniki:

  • 2 główki sałaty rzymskiej
  • szklanka pomidorków koktajlowych
  • 1 papryka-kolor dowolny
  • 1 cebula czerwona
  • 2 ogórki gruntowe

sos:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki oliwy lub oleju słonecznikowego
  • łyżeczka musztardy stołowej
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Najpierw robimy sos do sałatki.

Do słoiczka typu twist dajemy oliwę, musztardę, ocet balsamiczny oraz wsypujemy przyprawy. Czosnek miażdżymy i również wrzucamy do słoiczka. Następnie zakręcamy słoik i dokładnie potrząsamy nim, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Tak przygotowany sos do sałatki wkładamy do lodówki.

Sałatę rzymską rozdrabniamy i przekładamy do miski. Pomidorki przekrawamy na pół, paprykę kroimy w paseczki, cebulę w piórka, ogórki razem ze skórką w plasterki. Warzywa polewamy sosem i mieszamy tuż przed wydaniem na stół.

Szybka sałatka z sałaty rzymskiej gotowa!  

 


wtorek, 21 maja 2024

Dżem truskawkowy

Dżem truskawkowy

Domowy dżem truskawkowy lubią i dzieci, i dorośli. Nie ma chyba lepszego dodatku do słodkich bułek, naleśników, racuszków i ciast Dżem truskawkowy smakuje szczególnie zimą, gdy wspominamy minione lato. A jeszcze lepiej, gdy jest to dżem domowej roboty.


Składniki:

  • 2,5 kg truskawek
  • 1,5 kg cukru
  • 1 cytryna
  • 1 żelfix 2:1

Sposób wykonania:

Owoce myjemy i oczyszczamy z szypułek. Następnie kroimy na ćwiartki większe truskawki, na połówki mniejsze owoce. Wrzucamy pokrojone truskawki do garnka pięciolitrowego z grubym dnem, dodajemy cukier oraz sok z cytryny. 


Wstawiamy na ogień i gotujemy około 20 minut (licząc od zagotowania). Od czasu do czasu mieszamy.



 W tym czasie przygotowujemy 2 litrowe słoiki i 4-5 półlitrowych lub 7-8 mniejszych (od dżemu). Słoiki i nakrętki myjemy i wyparzamy. Kiedy truskawki będą gotowe, odlewamy przez sitko do drugiego garnka syrop, który wytworzyły gotowane owoce. Syrop podgrzewamy, przelewamy do litrowych słoików. Zamykamy i odwracamy do góry dnem. Mamy gratisowo 2 litry pysznego soku truskawkowego do spiżarni.

Dżem gotujemy dalej jeszcze około 15 minut, dodając do niego uprzednio żelfix 2:1. Gorący dżem przekładamy do słoiczków, mocno zakręcamy i tak, jak sok odwracamy do góry dnem do czasu, aż wystygną.

Dżem truskawkowy własnej roboty gotowy!

Nasze rady:

Zastosowanie żelfixu znacznie skraca czas przygotowywania dżemu. Dzięki temu owoce nie rozpadają się całkowicie i dżem jest smaczniejszy.

 Dodatek cytryny podnosi walory smakowe dżemu oraz utrwala piękny kolor.