czwartek, 16 maja 2024

Ciasto szpinakowe z musem truskawkowym

Ciasto szpinakowe z musem truskawkowym

Wyśmienite w smaku, kolorowe ciasto szpinakowe „uperfumowane” limonką, z warstwą kremu budyniowo-serowego i musu truskawkowego. Brzmi bardzo skomplikowanie lecz tak naprawdę ciasto bardzo łatwe do upieczenia.

Składniki:

ciasto:

  • 200 g szpinaku świeżego lub 400 g mrożonego
  • 150 ml oleju bezzapachowego ( rzepakowy lub słonecznikowy)
  • skórka i sok z jednej limonki
  • 4 jajka średniej wielkości
  • 220 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 300 g mąki
  • 8 g proszku do pieczenia

krem budyniowo-serowy:

  • 200 g masła 82%
  • 2 budynie bez cukru waniliowe lub śmietankowe
  • 0,6 l mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 250 g serka mascarpone

mus truskawkowy:

  • 1 galaretka truskawkowa
  • 250 ml wrzątku
  • 300 g truskawek
  • plus 6-8 truskawek do przyozdobienia ciasta

Sposób wykonania:

Ciasto:

Szpinak, olej i skórkę z limonki blendujemy dobrze na jednolitą masę( jeśli używamy szpinak mrożony, należy go uprzednio rozmrozić i dobrze odsączyć z płynu). Tak przygotowaną masę odkładamy na bok i przystępujemy do ubicia jaj. Całe jaja wybijamy do misy , dodajemy szczyptę soli, cukier waniliowy i zaczynamy ubijać mikserem. W trakcie ubijania masy jajecznej dodajemy partiami cukier. Ubijamy całość ok 3 min, nie dłużej. Uzyskamy jasną masę jajeczną, do której wlewamy zblendowany szpinak z olejem i sokiem z limonki. Krótko mieszamy do połączenia składników. Do zielonej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i również krótko miksujemy ( tylko do połączenia składników).



 Przelewamy ciasto do formy 28x18 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 °C ok. 35 min (do suchego patyczka). 



Kiedy tylko ciasto przestygnie, wyjmujemy je z formy i dajemy mu ostygnąć do temperatury pokojowej, następnie ścinamy górę ciasta lekko wypukłą i kruszymy ręcznie do miseczki, najlepiej bez skórki, czyli sam zielony miąższ, który posłuży nam do przyozdobienia ciasta. Spód wkładamy z powrotem do blaszki i zapinamy rant.

Krem budyniowy:

Do rondelka o grubym dnie wlewamy mleko (1/2 szklanki mleka odlewamy do miseczki) i wstawiamy na umiarkowany ogień . Resztę mleka łączymy z budyniami i cukrem. Dobrze mieszamy. Wrzące mleko zestawiamy z ognia, wlewamy do niego masę budyniową, mieszamy i wstawiamy ponownie na ogień. Stale mieszamy do zagotowania budyniu. W trakcie gotowania mogą powstawać grudki, nie przejmujemy się tym, jeśli będziemy energicznie mieszać, masa na koniec zrobi się gładka. W momencie, gdy na powierzchni budyniu powstaną pierwsze „wulkany” zestawiamy go z ognia i przelewamy do miski. Przykrywamy folią spożywczą „w kontakt”, aby nie tworzył się na powierzchni kożuch i odstawiamy do przestygnięcia do temperatury pokojowej. Masło również ma mieć temperaturę pokojową. 



Jest to ważne, ponieważ krem nam w trakcie łączenia obu mas się nie zwarzy, gdy jego składniki będą miały podobną temperaturę! Teraz do misy miksera wrzucamy masło i rozbijamy je na puch. Następnie w 3-4 etapach dorzucamy masę budyniową. Mieszamy ją tylko do połączenia składników, nie za długo. Na koniec dodajemy serek mascarpone i również krótko mieszamy.

Mus truskawkowy:

Galaretkę truskawkową zalewamy wrzątkiem, mieszamy. Truskawki miksujemy na pulpę i łączymy z galaretką. Odstawiamy do przestygnięcia.

Składamy ciasto:

Na szpinakowy spód dajemy 3/4 kremu budyniowego, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Następnie na warstwę kremu wylewamy mus truskawkowy i odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Na koniec tniemy ciasto na kawałki, na każdym robimy rozetki z odłożonego kremu, po czym posypujemy ciasto pokruszonym miąższem i przyozdabiamy połówkami truskawek.

Ciasto szpinakowo-truskawkowe gotowe!






                        


Nóżki z kurczaka pieczone

Nóżki z kurczaka pieczone

Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kurczak delikatny i soczysty. Pyszna propozycja na skromny obiad.

Składniki:

  • 4 nóżki z kurczaka -700 g
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  • 1 łyżka majeranku suszonego
  • 1 łyżka tymianku suszonego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 5-6 łyżek oleju rzepakowego

Sposób wykonania:

Udka dokładnie myjemy, osuszamy, następie nacieramy mieszanką oleju ze wszystkimi przyprawami. Tak zamarynowane mięso odkładamy na godzinę.  



    Rozgrzewamy piekarnik do 180 °C. Przekładamy udka do naczynia żaroodpornego lub brytfanki i pieczemy pod przykryciem godzinę. Następnie zdejmujemy pokrywę i trzymamy mięso jeszcze 1/2 godziny w piekarniku, aż się przyrumieni. Podajemy udka z ulubionymi dodatkami.

    Nóżki z kurczaka pieczone gotowe!



 

Sałata lodowa w śmietanie

Sałata lodowa w śmietanie

Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przyprawiamy tradycyjnie na słodko, lekko zakwaszamy ją cytryną. Sałatę wybrałyśmy chrupiącą -lodową i młodą, wiosenną, chociaż dawniej, nasze babcie używały sałatę masłową, delikatniejszą i miękką.

Składniki:

  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 200 ml kwaśnej, gęstej śmietany 18%
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób wykonania:

Sałatę lodową umytą i osuszoną, rwiemy na mniejsze kawałki i dajemy do miski.



Śmietanę doprawiamy solą, cukrem i sokiem z cytryny. Łączymy składniki sosu i polewamy nim sałatę. Delikatnie całość mieszamy.

Od razu po przygotowaniu podajemy na stół.

Sałata lodowa w śmietanie gotowa!



 

Sałatka z młodej sałaty lodowej

Sałatka z młodej sałaty lodowej

Młoda sałata lodowa jest niezwykle krucha, chrupiąca, delikatna i pełna smaku. Pojawia się w naszych ogrodach już w maju i czerwcu. Możemy ją kupić na straganie lub wychodować we własnym ogródku. Sałatka z niej jest przepyszna. Sałata lodowa kupowana zimą w sklepach to nie to samo warzywo, raczej z nazwy przypomina młodą, świeżą sałatę lodową.

Składniki:

  • 4-5 liści sałaty lodowej
  • 1/2 żółtej papryki
  • 2-3 ogórki średniej wielkości
  • 1 duży pomidor
  • pół pęczka drobnego szczypiorku
  • kilka listków lubczyku

Sos:

  • 2 łyżki majonezy
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Sposób przygotowania:

Sałatę myjemy i osuszamy. Rwiemy na mniejsze cząstki, przekładamy do miski.



Obraną i oczyszczoną z nasion i białego miąższu paprykę kroimy w paseczki.

Ogórki obrane ze skórki w półplasterki.

Pomidora kroimy w cząstki.

Szczypior i lubczyk drobno siekamy.

Wszystkie warzywa przekładamy do sałaty, mieszamy.

Składniki sosu dajemy do szklanki i dokładnie rozbijamy rózgą. Sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem na stół.

Sałatka z młodej sałaty lodowej gotowa!

 


środa, 15 maja 2024

Pulpety w sosie koperkowym

Pulpety w sosie koperkowym

Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je podawać z różnymi dodatkami-ryżem, kluskami czy ziemniakami. Danie proste i smaczne!

Składniki:

  • 1/2 kg zmielonej szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 bułka kajzerka zamoczona w zimnej wodzie
  • łyżeczka papryki czerwonej w proszku
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 szklanki wody
  • 1 gałązka lubczyku
  • 2 łyżki mąki
  • 150 ml gęstej śmietany 18%
  • pęczek posiekanego koperku

Sposób wykonania:

Bułkę zamaczamy w zimnej wodzie.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na rumiano na łyżce masła i odstawiamy do przestygnięcia.

Koperek drobno siekamy.

Mięso dajemy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy lekko odciśniętą kajzerkę, cebulę, połowę posiekanego koperku i przyprawy.

Masę dokładnie wyrabiamy. Dobrze wyrobione pulpety będą smaczniejsze.



Teraz formujemy nieduże pulpeciki. Z tej porcji mięsa wyjdzie nam około 15 niedużych pulpetów. Gotowe pulpety wrzucamy na wrzącą wodę, do której dodajemy lubczyk. Gotujemy pulpety na małym ogniu około 15 minut (pod przykryciem). 



Po tym czasie doprawiamy sos odrobiną pieprzu i szczyptą soli. Mąkę łączymy z niewielką ilością wody i śmietaną. Jeśli śmietana jest kwaśna, należy ją zahartować. Zagęszczamy sos i wyłączamy ogień. Teraz dodajemy do pulpetów resztę koperku.

Pulpety w sosie koperkowym gotowe! 



 

Surówka z młodej kapusty

Surówka z młodej kapusty

Prosta surówka z młodej kapusty i jabłka z dodatkiem szczypiorku i koperku. Doskonały dodatek do obiadu. Latem, kiedy kapusta jest krucha i delikatna, takie surówki są najsmaczniejsze.

Składniki:

  • 1/4 główki młodej kapusty
  • 1 duże jabłko
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • garść koperku
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Kapustę szatkujemy i przekładamy do miski. Następnie solimy ją i morzymy (czyli wyciskamy w rękach, aby trochę zmiękła i puściła sok). Do tak przygotowanej kapusty wrzucamy pokrojony drobno szczypiorek, jabłko starte na tarce o grubych oczkach i posiekany koperek. 

Całość przyprawiamy sokiem z cytryny, cukrem i pieprzem. Wlewamy olej i dobrze mieszamy surówkę. Ewentualnie dodajemy jeszcze soli do smaku. Odstawiamy surówkę na 15 minut, aby smaki połączyły się dobrze.

Prosta surówka z młodej kapusty gotowa!  

 


wtorek, 14 maja 2024

Kotlety mielone z mizerią i młodymi ziemniakami

Kotlety mielone z mizerią i młodymi ziemniakami

Ulubiony obiad wiosenny- prosty i smaczny. Najważniejsze, że błyskawicznie się go przyrządza!

Składniki:

  • 1-1,5 kg młodych ziemniaków
  • pęczek koperku
  • 1/2 kg mielonego z łopatki lub szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 bułka kajzerka
  • szklanka mleka
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej w proszku
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju
  • bułka tarta do obtaczania kotletów
  • 5-6 ogórków świeżych, niedużych
  • szklanka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:

Gotujemy ziemniaki.

 Ziemniaki dokładnie szorujemy, myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, solimy i gotujemy do miękkości( ok 15-20 minut od zagotowania). 

Smażymy kotlety.

 Bułkę zamaczamy w zimnym mleku. Cebulę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na rumiano na łyżce masła i odstawiamy do przestygnięcia. Mięso dajemy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy lekko odciśniętą kajzerkę, cebulę i przyprawy. Masę dokładnie wyrabiamy (ok. 5 min). Dobrze wyrobione kotlety będą smaczniejsze. Teraz formujemy kotlety. Z 1/2 kg mięsa wyjdzie nam 6-7 kotletów. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni (olej i masło). Obtaczamy w bułce tartej kotlety i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na największym ogniu, z jednej strony do przyrumienienia. Następnie odwracamy kotlety na drugą stronę, zmniejszamy ogień na średni. Kiedy kotlety zarumienią się z drugiej strony, przykrywamy patelnię pokrywką i trzymamy pod przykryciem ok 5 minut. Dzięki temu zabiegowi kotlety będą pulchne i soczyste w środku.

 Przygotowujemy mizerię. 

Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w niezbyt cienkie plasterki. Przekładamy do miseczki, solimy i odstawiamy na kilka minut, aby puściły wodę. Śmietanę przyprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, pieprzem i solą. Dorzucamy do niej koperek, dokładnie mieszamy. Następnie odcedzamy ogórki z nadmiaru wody i łączymy ze śmietaną. Ziemniaki odcedzamy, posypujemy koperkiem. Obiad wykładamy na talerze. 

Smacznego!



 

Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana

Sałatka z młodych ziemniaków i szczypiorku, polana sosem majonezowo-jogurtowym z odrobiną czosnku i ziół prowansalskich. Prosta, błyskawiczna i bardzo smaczna. Idealny dodatek do kolacji.

Składniki:

  • 60-70 dkg kg drobnych młodych ziemniaków
  • szklanka szczypiorku

sos:

  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki gęstej śmietany 18% lub gęstego jogurtu
  • łyżeczka czosnku granulowanego lub 2 ząbki świeżego
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:

Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości ( do 15 min od zagotowania). Odcedzamy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 15 minut, aby doszły. Będą miękkie i nie będą się rozpadały. Następnie obieramy je z łupinek, ale nie musimy. Wybór należy do nas. Kroimy je w cienkie plasterki. Do tak przygotowanych ziemniaków dodajemy szczypiorek.

W osobnej miseczce przygotowujemy sos. Majonez łączymy z jogurtem, dodajemy sok z cytryny, zmiażdżony czosnek, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy całość i przelewamy do miski z ziemniakami. Delikatnie łączymy sos z ziemniakami i szczypiorkiem. Tak przygotowaną sałatkę odkładamy do lodówki na 1/2 godziny, aby smaki się przegryzły.

Prosta sałatka ziemniaczana do kolacji gotowa!



 

Kotlety mielone z szynki smażone na wędzonej słoninie

Kotlety mielone z szynki smażone na wędzonej słoninie

Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikatne i tłuste. Kotlety wychodzą chrupiące, rumiane z wierzchu, miękkie i soczyste w środku. Usmażone na smalcu i wędzonej słoninie smakują jak prawdziwy wiejski przysmak, którym raczyły nas nasze babcie.

Składniki:

  • 1/2 kg zmielonej szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1 bułka kajzerka
  • szklanka mleka
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej wędzonej
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki smalcu
  • 10 dkg słoniny wędzonej

  • bułka tarta do obtaczania kotletów

Sposób wykonania:

Bułkę zamaczamy w zimnym mleku.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na rumiano na łyżce masła i odstawiamy do przestygnięcia.

Mięso dajemy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy lekko odciśniętą kajzerkę, cebulę, zmiażdżony czosnek i przyprawy.

Masę dokładnie wyrabiamy (ok. 5 min). Dobrze wyrobione kotlety będą smaczniejsze.



Teraz formujemy kotlety. Z 1/2 kg mięsa wyjdzie nam 6-7 dużych kotletów. Rozgrzewamy smalec na patelni i wrzucamy na niego pokrojoną w cienkie płatki słoninę wędzoną. Obtaczamy w bułce tartej kotlety i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na największym ogniu, z jednej strony do przyrumienienia. Następnie odwracamy kotlety na drugą stronę, zmniejszamy ogień.



Kotlety mielone z szynki smażone na wędzonej słoninie gotowe!



Nasze rady:

Bułkę zawsze zamaczamy w zimnym mleku lub wodzie. Polecamy zwłaszcza mleko, które sprawi, że kotlety będą wilgotne, soczyste w środku i nie będą się rozpadały.

Cebulkę polecamy podsmażyć przed dodaniem do mięsa, odda cały swój aromat kotletom, będą dużo smaczniejsze.

 

poniedziałek, 13 maja 2024

Kotlety mielone z cebulą smażoną

Kotlety mielone z cebulą smażoną

Kotlety mielone z dużą ilością smażonej cebuli przyprawionej odrobiną octu balsamicznego to świetna propozycja dla miłośników mięsa. Proste, smaczne danie.

Składniki:

  • 1/2 kg mielonego z łopatki lub szynki wieprzowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej w proszku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki oleju
  • bułka tarta do obtaczania kotletów
  • 3-4 cebule
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego

Sposób wykonania:

Mięso dajemy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy 2 łyżki bułki tartej, rozgnieciony ząbek czosnku i przyprawy. Masę dokładnie wyrabiamy. Następnie formujemy kotlety- z 1/2 kg mięsa wyjdzie nam 6-7 kotletów. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni (2 łyżki oleju i 1 łyżkę masła). 
Obtaczamy kotlety w bułce tartej i kładziemy na rozgrzany tłuszcz.
 Smażymy na największym ogniu, z jednej strony do przyrumienienia. Następnie odwracamy kotlety na drugą stronę, zmniejszamy ogień na średni. Kiedy kotlety zarumienią się z drugiej strony, zdejmujemy je na talerz, przykrywamy, aby nie ostygły. 
Na patelnię dokładamy resztę oleju i masła. Cebulę kroimy w piórka, posypujemy solą obficie i morzymy (wyciskamy rękoma, aby cebul puściła sok). 




Tak przygotowaną cebulę wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, posypujemy szczyptą pieprzu i czerwonej papryki. Obsmażamy cebulę na rumiano. Na koniec dodajemy łyżeczkę octu balsamicznego i dokładamy do cebuli kotlety. Przykrywamy patelnię pokrywką, dusimy chwilę całość 2-3 minuty.

Kotlety mielone w cebuli gotowe!


 

Surówka do schabowego

Surówka do schabowego

Zestaw obiadowy, który bardzo lubimy to schabowy z ziemniakami i mizerią. Proponujemy surówkę, która smakiem bardzo przypomina mizerię, jest chrupiąca i ekspresowa do zrobienia. Idealna do kotleta.

Składniki:

  • 1/2 główki niedużej kapusty pekińskiej
  • 1 średni ogórek wężowy
  • 1 pęczek koperku

sos:

  • 2 łyżki majonezu
  • 3-4 łyżki śmietany gęstej, kwaśnej 18%
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:

Kapustę pekińską szatkujemy drobno, lekko solimy i wyciskamy w rękach, aby trochę zmiękła.

Ogórka obieramy ze skórki, trzemy na tarce o grubych oczkach. Dokładamy do kapusty. Koperek drobno siekamy i dorzucamy do reszty warzyw.



Majonez, śmietanę, cukier i sok z cytryny mieszamy w osobnej miseczce. Dodajemy do surówki. Przyprawiamy ją solą i pieprzem do smaku. Dokładnie mieszamy sos z warzywami.

Surówka doskonała do schabowego gotowa!



 

Szybka sałatka z trzech składników

Szybka sałatka z trzech składników

Prosta i błyskawiczna sałatka z trzech składników połączonych majonezem. Najlepsza do kanapki z wędliną. Prawdę mówiąc zrobiłyśmy ją z tego co nam zostało w lodówce po majówce i na pewno jeszcze nie raz zagości na naszym stole. Sałatka okazała się bardzo smaczna.

Składniki:

  • 1 puszka groszku 400g
  • 200 g sera żółtego w plasterkach (np. Carski)
  • 3 ogórki konserwowe średniej wielkości
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Ser i ogórki kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski razem z dobrze odsączonym z płynu groszkiem.



Dodajemy majonez i przyprawy do smaku. Dokładnie mieszamy. Umieszczamy w lodówce do schłodzenia.



Szybka sałatka z trzech składników gotowa!



 

niedziela, 12 maja 2024

Karkówka z grilla

Karkówka z grilla

Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.

Składniki:

  • 1,3 kg karkówki (osiem plastrów)
  • 8 łyżek oleju rzepakowego
  • 3/4 szklanki ciepłej, przegotowanej wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 1 czubata łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 czubata łyżeczka papryki czerwonej wędzonej
  • 1 czubata łyżeczka rozmarynu
  • 1 czubata łyżeczka tymianku
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej lub rosyjskiej
  • 8 -10 kulek ziela angielskiego

Sposób przyrządzenia:

Marynujemy karkówkę:

Karkówkę należy pokroić w plastry grubości około 2 cm i lekko rozbić tłuczkiem lub pięścią.

Jednak według nas najlepsza karkówka, czyli najbardziej krucha jest wtedy, gdy ma poprzecinane włókna. My poprosiłyśmy panią w sklepie, aby przepuściła trzykrotnie każdy kotlet przez maszynkę do nakłuwania mięsa. Ten zabieg w zupełności wystarczy, aby nadać odpowiedniej kruchości grillowanej karkówce. Można posłużyć się ręcznym nakłuwaczem domowym.

Tak przygotowaną karkówkę odkładamy na bok i przygotowujemy marynatę.

Do dużej, szklanej miski wlewamy olej, dodajemy do niego zmiażdżony czosnek i wszystkie przyprawy oraz zioła. Jeśli mamy świeży tymianek i rozmaryn musimy go trochę przesiekać. Suszony lekko rozetrzeć w rękach. Dajemy na koniec musztardę i letnią wodę. Mieszamy całość dokładnie.

Karkówkę zanurzamy w marynacie, każdy plaster maczamy z obu stron i układamy w misce. Przykrywamy miskę folią spożywczą szczelnie i wkładamy do lodówki.



Karkówkę można zamarynować kilka godzin przed grillowaniem, ale najlepiej kiedy poleży w marynacie całą noc. Będzie krucha i aromatyczna.

Grillujemy karkówkę:

    Wyjmujemy kotlety z marynaty, układamy na rozgrzanym ruszcie i grillujemy przez około 5-6 minut z każdej strony. Podczas pieczenia smarujemy karkówkę marynatą. Grillujemy mięso na dużym ogniu, na koniec odkładamy je na bok rusztu, gdzie jest mniejszy ogień, na 10-15 minut, aby doszło. Po tym czasie zdejmujemy karkówkę z rusztu.

    Karkówka z grilla gotowa!