Pierogi bieszczadzkie z ziemniakami
Pierogi
z ziemniakami i boczkiem, polane smażoną śmietaną to rarytas, z
którym spotkałyśmy się po raz pierwszy w Bieszczadach, w małej
wsi Klimkówka. To piękna wieś, gdzie mieszały się przez wieki
różne kultury i tradycje - polska, ukraińska i łemkowska. Efektem
tej mieszanki są wspaniałe potrawy, między innymi te pyszne
pierogi okraszone, kwaskową, wysmażoną na złocisto dobrą,
wiejską śmietaną.
Składniki:
ciasto:
porcja
na 40-50 pierogów
- 3
szklanki mąki typ 450 lub 500
- szklanka
wrzątku
- 2
łyżki miękkiego lub roztopionego masła
- łyżeczka
soli
farsz:
- 1,5
kg ziemniaków
- 20
dkg tłustego boczku
- 20
dkg kiełbasy wędzonej np. śląska lub chłopska
- 1
cebula
- sól
i pieprz do smaku
okrasa:
Sposób
wykonania:
Ciasto:
Do
wrzątku dodajemy sól, dokładnie mieszamy, aż sól się rozpuści.
Następnie do dużej miski przesiewamy mąkę i wlewamy roztopione
masło. Mieszamy wszystko i pomału wlewamy wrzątek. Mieszamy dalej,
kiedy składniki wstępnie się połączą zaczynamy ciasto wyrabiać
ręcznie do momentu, aż będzie odchodziło od ręki i będzie
gładkie. Oprószamy ciasto mąką, zostawiamy w misce przykryte
ściereczką na ok. 1/2 godziny, aby ” odpoczęło”.
Farsz:
Ugotowane
w mundurkach ziemniaki obieramy i jeszcze ciepłe mielimy w maszynce
do mięsa. Na patelni wytapiamy boczek, dodajemy do niego kiełbasę
i cebulę. Wszystko pokrojone w drobną kostkę.
Zmielone ziemniaki łączymy z całym dobrem z patelni, przyprawiamy solą i pieprzem.
Okrasa:
Śmietanę
wlewamy na patelnię i smażymy ją na małym ogniu, stale mieszając,
ponieważ ma tendencje do przywierania, zwłaszcza w końcowym etapie
podsmażania, kiedy zmienia kolor z białego na złocisty. Wysmażanie
śmietany trwa około 15-20 minut. Na koniec możemy ją lekko
posolić.
Lepimy i
gotujemy pierogi:
Ciasto
dzielimy na dwie części. Jedną odkładamy pod przykrycie, drugą
wałkujemy cienko (ok 2 mm) i szklanką wyciskamy kółka. Na środek
każdego kółka nakładamy czubatą łyżeczkę farszu. Składamy
krążek na pół i zlepiamy dokładnie brzegi uważając, aby
nadzienie nie wchodziło w zlepiany brzeg, bo pierogi będą się
rozklejać podczas gotowania. Pierogi ulepione układamy na blacie
podsypanym mąką i przykrywamy ściereczką, aby nie obsychały.
W dużym
garnku gotujemy wodę, solimy ją dobrze i na mocno wrzącą wrzucamy
partiami pierogi (po 15-20 sztuk na raz). Po wrzuceniu mieszamy je
ostrożnie, aby nie przyklejały się do dna garnka. Wystarczy
przemieszać dwa razy delikatnie, aby nie pokaleczyć pierogów,
najlepiej wypukłą stroną łyżki. Po wypłynięciu pierogów na
wierzch zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 1-2 minuty (zależnie
od wielkości pierogów i grubości ciasta) Ugotowane pierogi
wyławiamy łyżką cedzakową na talerze i okraszamy smażoną
śmietaną.
Pierogi
bieszczadzkie z ziemniakami gotowe!