poniedziałek, 19 lutego 2024

Sałatka dla zabieganych

Sałatka dla zabieganych

Prosta i błyskawiczna sałatka dla zapracowanych. Pokroimy ją w 15-20 minut. Jest bardzo smaczna, możemy ją serwować i na imprezach i na święta, a także na szybką kolację.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 por- biała część ok 15 cm
  • 4 ogórki konserwowe
  • 150 g szynki konserwowej
  • 100 g sera żółtego
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:

Jajka gotujemy na twardo. Pora kroimy w półplasterki, wrzucamy do miski, lekko solimy i wyciskamy rękoma, aby puścił sok i zmiękł. Do pora dokładamy odsączoną kukurydzę, żółty ser starty na tarce o grubych oczkach. Szynkę kroimy w drobną kostkę, ogórka konserwowego w nieco grubszą kostkę. Ugotowane i obrane jajka również kroimy w kostkę.

Wszystkie składniki umieszczamy w misce z porem i kukurydzą, lekko solimy i pieprzymy. Dodajemy majonez, jogurt, musztardę i mieszamy sałatkę. Wkładamy ją do lodówki na 1/2 godziny, będzie smaczniejsza jak składniki trochę się „przegryzą”.

Prosta sałatka dla zabieganych gotowa!



 

niedziela, 18 lutego 2024

Placki ziemniaczane


 Placki ziemniaczane

Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku plendze serwujemy z kwaśną, gęstą śmietaną i cukrem. Plendze są chrupiące, rumiane i słodkie. Chociaż czasami mamy apetyt na placki wytrawne, na przykład po węgiersku lub z sosem grzybowym, te ze śmietaną są i tak najczęściej przez nas smażone. Placki ziemniaczane to  po prostu tani i szybki pomysł na obiad. 

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 1 jajko wielkość M
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 200-300 ml kwaśnej śmietany 18%
  • cukier do posypywania placków

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach.



Do startych ziemniaków dodajemy jajka, mąkę i sól. Mieszamy do połączenia składników.



Na dużą patelnię wlewamy sporą porcję oleju, podgrzewamy go mocno. Nakładamy porcje (1 pełna łyżka) na rozgrzany olej i rozprowadzamy ją na dość cienki placek. Smażymy na dużym ogniu przez ok. 2 – 3 minuty na złoty kolor. Przewracamy placek na drugą stronę i rumienimy go tak samo. Usmażone placki osączamy trochę z tłuszczu, wykładamy na talerze. Posypujemy cukrem, nakładamy kleks śmietany na każdy placek.

Placki ziemniaczane gotowe!



Kaszka manna z frużeliną


 

Kaszka manna z frużeliną wiśniową

Proste śniadanie - kaszka manna gotowana na mleku owsianym, z dodatkiem świeżych owoców sezonowych.

Składniki:

  • 1/2 l mleka owsianego (można użyć mleka krowiego lub ryżowego w takich samych proporcjach)
  • 5 łyżek kaszki manny błyskawicznej
  • szczypta soli do smaku

frużelina:

  • 20 dkg wydrylowanych wiśni
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżki cukru
  • odrobina soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Sposób wykonania:

Do rondelka z grubym dnem wlewamy zimne mleko, wsypujemy kaszkę mannę i wstawiamy na ogień. Kaszkę doprowadzamy do wrzenia, stale mieszając, aby nie powstały grudki. Pod gotującą się kaszką zmniejszamy ogień i gotujemy ją jeszcze 3 minuty. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. W tym czasie robimy frużelinę. Wydrylowane wiśnie przekładamy do garnuszka, zalewamy wodą, dodajemy cukier i sok z cytryny. Gotujemy wiśnie 5 minut. Po tym czasie zagęszczamy je skrobią ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie wody. Dobrze mieszamy i gotujemy całość jeszcze minutę.

Kaszkę mannę wykładamy na talerze i polewamy frużeliną wiśniową.

Smaczne śniadanie gotowe!



Łazanki


 

Łazanki 

Najprostsze łazanki domowej roboty do zupy i innych dań.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki letniej wody
  • 2 łyżki masła do okraszenia łazanek

Sposób wykonania:

Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy kopczyk, wbijamy jajko i dodajemy wodę( ciepłą - ciasto będzie miękkie i elastyczne, łazanki będą puszyste!). Wyrabiamy ciasto doskonale, jak na makaron i wałkujemy dosyć cienko. Ewentualnie, gdy jest potrzeba podsypujemy ciasto mąką. Ciasto na łazanki powinno być nieco twardsze jak na pierogi i nie tak twarde jak na makaron.



Kroimy rozwałkowane ciasto w paski ok. 1 cm, uprzednio dobrze przesypując mąką, aby paski się nie sklejały. Paski składamy jeden na drugi i kroimy kwadraciki. Pokrojone kwadraciki rozrzucamy na stolnicy.



 Następnie wrzucamy na posolony wrzątek i gotujemy 3-4 minuty. Przecedzamy przez durszlak, przelewamy zimną wodą i wrzucamy na patelnię, na roztopione masło.

Takie łazanki dodaje się do różnych potraw typu kapusta z łazankami, makiełki wigilijne wielkopolskie lub pieczeń z sosem. Jeżeli chcemy użyć łazanek do zup (np. grzybowa, fasolowa po sandomiersku, zup - kremów z dyni czy pieczarek) możemy je gotować bezpośrednio w zupie, zarzucając zupę łazankami na koniec gotowania.


Zupa fasolowa sandomierska z łazankami!

Zupa fasolowa sandomierska

Zupa fasolowa sandomierska

Treściwa zupa na golonce i koniecznie z dodatkiem łazanek lub zacierek. Tak gotowała zupę fasolową nasza babcia, która mieszkała przed wojną w Sandomierzu. Do zupy chleb i najemy się do syta!

Składniki:

  • jedna nieduża golonka
  • 1 i 1/2 szkl. drobnej białej fasoli
  • 3l wody
  • 2 duże marchewki
  • 1/2 selera
  • nieduży por
  • 6 średnich ziemniaków
  • garść majeranku
  • 2 liście laurowe, 3 kulki ziela ang.
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki maggi
  • łazanki 1 szklanka

    Sposób przyrządzenia:

  Fasolę dzień wcześniej myjemy i zamaczamy w zimnej wodzie. Należy tak zalać fasolę , aby wody było dużo więcej, fasola ją zabierze i mocno napęcznieje. 
  Do garnka wrzucamy umytą golonkę wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok.1 godziny.



 Po tym czasie dodajemy do wywaru fasolę i warzywa (oprócz ziemniaków). Solimy zupę czubatą łyżeczką soli. Kiedy składniki zupy będą już miękkie, wyciągamy golonkę, marchew, seler i por.
Golonkę oddzielamy od kości, samo mięso, bez skóry i tłuszczu, kroimy drobno i wrzucamy z powrotem do zupy.


Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w drobną kostkę i wraz z ziemniakami również pokrojonymi dodajemy do zupy. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.

  Teraz zupę przyprawiamy majerankiem, pieprzem i jeśli jest potrzeba solą, ewentualnie dodajemy maggi( dla zwolenników naturalnych przypraw- 2 gałązki lubczyku na etapie gotowania warzyw ).
  Na koniec wrzucamy do zupy łazanki lub zacierki, które ją zagęszczą i nadadzą niepowtarzalnego smaku. 



   Taką fasolową- po sandomiersku gotowała babcia Ksenia. Koniecznie z łazankami! Nigdzie indziej nie spotkałam się z taką wersją zupy fasolowej.

Fasolowa sandomierska gotowa!

Nasze rady:

Łazanki można kupić gotowe, kwadraciki ok.1 cm, nie większe. Tej wielkości były łazanki babci. Zacierki zaś wielkości paznokcia kciuka.
  Fasolę można ugotować osobno, wtedy golonkę gotować w 2l wody, a fasolę z wodą, w której się gotowała wlać do zupy.

 

Jabłecznik na cieście ucieranym


 Jabłecznik na cieście ucieranym

Jesienią najsmaczniejsze ciasta to te ze świeżymi owocami, takimi prosto z drzewa. Dawniej u naszej babci Zosi we wrześniu i październiku królowały na stole drożdżowce ze śliwkami i kruche ciasta z jabłkami. Czasami jednak babci nie starczało czasu na wyrabianie pracochłonnych ciast drożdżowych i oczekiwanie na ich wyrośnięcie. Kręciła więc proste i szybkie ciasto babkowe z jabłkami. Nam ono bardzo smakowało. W całej kuchni pachniało zaprawianymi jabłkami i cynamonem. Ciasto znikało jeszcze ciepłe.

Składniki:

Masa jabłkowa:

  • 1,5 kg jabłek 
  • 1/2szklanki cukru
  •  1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki kaszki manny
  •  2 łyżki soku z cytryny

Ciasto:

  • 160 g mąki pszennej tortowej
  • 130 g mąki ziemniaczanej
  •  180 g cukru
  •  1 duży cukier wanilinowy
  •  250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  6 jajek M
Sposób wykonania:

    Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Przekładamy do garnka, skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie dusimy razem z cukrem i cynamonem przez 15 minut. Wyłączamy ogień i dodajemy do jabłek kaszkę mannę. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.



    Blaszkę prostokątną 20 cm x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy do 180 °C (góra-dół, bez termoobiegu).

    Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Odkładamy na bok.



    Masło przekładamy do misy miksera, dodajemy cukier i cukier wanilinowy, ucieramy. 

    Dodajemy po jednym żółtku i ucieramy dalej, aż składniki się połączą.

    W międzyczasie mąkę tortową i ziemniaczaną przesiewamy do osobnej miski i łączymy z proszkiem do pieczenia.

    Następnie do ciasta dosypujemy obie mąki i proszek do pieczenia. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Na koniec dajemy pianę z białek i delikatnie łyżką wtłaczamy ją do ciasta. Ciasto jest gęste.

    Większą część ciasta wykładamy do przygotowanej blaszki. Delikatnie układamy na nim jabłka.



    Następnie na jabłka wykładamy drugą część ciasta. Wyrównujemy wierzch.



    Ciasto pieczemy w piekarniku na drugim poziomie od dołu w 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) przez 45-50 minut.



    Po upieczeniu ciasto od razu wyjmujemy z piekarnika i chwilę studzimy. Następnie wierzch posypujemy cukrem pudrem.

    Prosty jabłecznik na cieście babkowym gotowy!




sobota, 17 lutego 2024

Biszkopt kakaowy dla początkujących


 Biszkopt kakaowy dla początkujących

Biszkopt jest prosty w wykonaniu, poradzi sobie z nim nawet nowicjusz, ale trzeba trzymać się jednej prostej zasady. Należy doskonale ubić jajka z cukrem i skrobią. Ciasto wyrośnie wysoko i równo. Tort będzie okazały.

Składniki:

forma okrągła 20 cm

  • 4 duże jajka L lub 5 mniejszych M
  • 120 g cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 10 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 100 g mąki tortowej
  • 20 g kakao

Sposób wykonania:

Do misy miksera wbijamy całe jaja, dodajemy cukier wanilinowy i zaczynamy ubijać jajka na wolnych obrotach. Dosypujemy całą skrobię od razu i cukier. Teraz zwiększamy obroty do maksimum. Masę ubijamy 10-12 minut. Musi znacznie zwiększyć objętość i gęstość.



Do tak ubitych jaj dodajemy po łyżce suche składniki uprzednio odważone, zmieszane i dokładnie połączone rózgą. Czynność tą wykonujemy przy najmniejszych obrotach miksera. Na koniec, gdy masa biszkoptowa będzie gotowa, przemieszajmy ją jeszcze łopatką silikonową 2-3 razy.

Teraz wylewamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dnie. Patyczkiem do szaszłyków robimy w cieście kilka kolistych ruchów, aby usunąć nadmiar powietrza.



Biszkopt wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 °C na funkcji góra-dół bez termoobiegu i pieczemy 35 minut (do suchego patyczka).



Gotowe ciasto wykładamy na kratkę i czekamy, aż trochę przestygnie. Następnie wyjmujemy je ostrożnie (nożem delikatnie odsuwamy brzeg od formy i zdejmujemy papier ze spodu) z formy i układamy spodem do góry na kratce. Po całkowitym przestudzeniu owijamy biszkopt w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie dopiero możemy biszkopt kroić na blaty.



Biszkopt ten ma wiele zalet: jest bardzo tani, nie musimy przy ubijaniu go rozdzielać jajek, nie używamy do niego proszku do pieczenia, wyrasta wysoki i równy na około 6 cm, po ustabilizowaniu go w chłodnym miejscu doskonale się kroi na blaty, jest bardzo smaczny, wilgotny i lekki, szczególnie dedykowany do kremów delikatnych, np. z bitej śmietany i mascarpone.

Najważniejsze, aby doskonale ubić jajka z cukrem i skrobią, która stabilizuje jego strukturę oraz zaraz po upieczeniu, kiedy tylko można, wyjąć go z formy. Będzie wtedy równy i wysoki.

Pierogi bieszczadzkie


 

Pierogi bieszczadzkie z ziemniakami

Pierogi z ziemniakami i boczkiem, polane smażoną śmietaną to rarytas, z którym spotkałyśmy się po raz pierwszy w Bieszczadach, w małej wsi Klimkówka. To piękna wieś, gdzie mieszały się przez wieki różne kultury i tradycje - polska, ukraińska i łemkowska. Efektem tej mieszanki są wspaniałe potrawy, między innymi te pyszne pierogi okraszone, kwaskową, wysmażoną na złocisto dobrą, wiejską śmietaną.

Składniki:

ciasto:

porcja na 40-50 pierogów

  • 3 szklanki mąki typ 450 lub 500
  • szklanka wrzątku
  • 2 łyżki miękkiego lub roztopionego masła
  • łyżeczka soli

farsz:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 20 dkg tłustego boczku
  • 20 dkg kiełbasy wędzonej np. śląska lub chłopska
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku

okrasa:

  • 500 ml gęstej , tłustej śmietany, może być kremówka 30%

Sposób wykonania:

Ciasto:

Do wrzątku dodajemy sól, dokładnie mieszamy, aż sól się rozpuści. Następnie do dużej miski przesiewamy mąkę i wlewamy roztopione masło. Mieszamy wszystko i pomału wlewamy wrzątek. Mieszamy dalej, kiedy składniki wstępnie się połączą zaczynamy ciasto wyrabiać ręcznie do momentu, aż będzie odchodziło od ręki i będzie gładkie. Oprószamy ciasto mąką, zostawiamy w misce przykryte ściereczką na ok. 1/2 godziny, aby ” odpoczęło”.



Farsz:

Ugotowane w mundurkach ziemniaki obieramy i jeszcze ciepłe mielimy w maszynce do mięsa. Na patelni wytapiamy boczek, dodajemy do niego kiełbasę i cebulę. Wszystko pokrojone w drobną kostkę. 


Zmielone ziemniaki łączymy z całym dobrem z patelni, przyprawiamy solą i pieprzem.


Okrasa:

Śmietanę wlewamy na patelnię i smażymy ją na małym ogniu, stale mieszając, ponieważ ma tendencje do przywierania, zwłaszcza w końcowym etapie podsmażania, kiedy zmienia kolor z białego na złocisty. Wysmażanie śmietany trwa około 15-20 minut. Na koniec możemy ją lekko posolić.

Lepimy i gotujemy pierogi:

Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną odkładamy pod przykrycie, drugą wałkujemy cienko (ok 2 mm) i szklanką wyciskamy kółka. Na środek każdego kółka nakładamy czubatą łyżeczkę farszu. Składamy krążek na pół i zlepiamy dokładnie brzegi uważając, aby nadzienie nie wchodziło w zlepiany brzeg, bo pierogi będą się rozklejać podczas gotowania. Pierogi ulepione układamy na blacie podsypanym mąką i przykrywamy ściereczką, aby nie obsychały.



W dużym garnku gotujemy wodę, solimy ją dobrze i na mocno wrzącą wrzucamy partiami pierogi (po 15-20 sztuk na raz). Po wrzuceniu mieszamy je ostrożnie, aby nie przyklejały się do dna garnka. Wystarczy przemieszać dwa razy delikatnie, aby nie pokaleczyć pierogów, najlepiej wypukłą stroną łyżki. Po wypłynięciu pierogów na wierzch zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 1-2 minuty (zależnie od wielkości pierogów i grubości ciasta) Ugotowane pierogi wyławiamy łyżką cedzakową na talerze i okraszamy smażoną śmietaną.

Pierogi bieszczadzkie z ziemniakami gotowe!



Zapiekanka rycerska


 Zapiekanka rycerska

Danie jednogarnkowe, proste i szybkie - trochę ziemniaków, polędwica wieprzowa, kabanosy i ogórek kiszony. Uczta rycerska gwarantowana!

Składniki:

  • 1 duża czerwona cebula
  • 20 dkg kabanosów
  • 30 dkg polędwicy wieprzowej
  • 2 łyżki smalcu lub masła klarowanego
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, rozmaryn i pieprz ziołowy
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 papryka czerwona
  • 2 ogórki kiszone
  • 10-15 dkg żółtego sera

beszamel:

  • czubata łyżka masła
  • czubata łyżka mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Przygotowujemy beszamel.

W rondelku rozgrzewamy masło. Dodajemy do niego mąkę, energicznie mieszamy i podgrzewamy chwilę. Następnie wlewamy mleko i dobrze rozprowadzamy je w zasmażce, aby nie było grudek. Jeśli sos bardzo gęstnieje dodajemy jeszcze trochę mleka. Beszamel ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Gotujemy go ok. 2 minuty stale mieszając i wyłączamy. Przyprawiamy solą, pieprzem. Dorzucamy majonez oraz sok z cytryny. Beszamel gotowy.



Ziemniaki obieramy, kroimy w półcentymetrowe plastry i podgotowujemy w osolonej wodzie 5-6 minut. Odcedzamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego . Pokrywamy warstwą beszamelu (1/3 sosu).



Polędwicę myjemy, osuszamy, kroimy w paski i obtaczamy w przyprawach. Smażymy na tłuszczu do zrumienienia. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, kabanosy pokrojone w centymetrowe kawałki i paprykę pokrojoną w kostkę. Całość podsmażamy kilka minut i na koniec dodajemy na patelnię ogórki kiszone pokrojone w paseczki. Dusimy wszystko 2-3 minuty i przekładamy do naczynia żaroodpornego, na ziemniaki.



Pokrywamy mięso i warzywa resztą beszamelu. Posypujemy startym żółtym serem. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 °C na 20 minut. Po tym czasie odkrywamy zapiekankę i pieczemy jeszcze 10-15 minut, aż ser się roztopi i przyrumieni.



Wyśmienita zapiekanka rycerska gotowa!



Pasta z tuńczyka do chleba

 

Pasta z tuńczyka do chleba

Pyszne smarowidło do chleba z tuńczyka z puszki z dodatkiem sera, ogórka kiszonego, papryki, cebulki i kukurydzy. Całość połączona łyżką majonezu.

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w oleju-150 g
  • 10 dkg żółtego sera
  • 1 nieduży ogórek kiszony
  • 1/2 cebuli
  • mała puszka kukurydzy
  • 1/4 papryki czerwonej
  • sól i pieprz do smaku
  • czubata łyżka majonezu

Sposób wykonania:

Tuńczyka wykładamy z puszki do miseczki razem z olejem. Rozdrabniamy go widelcem. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dokładamy do tuńczyka. Kukurydzę osączamy z płynu i dodajemy do ryby. Warzywa kroimy w drobną kosteczkę. Łączymy z tuńczykiem. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Dodajemy czubatą łyżkę majonezu. Mieszamy składniki pasty do połączenia i wstawiamy do lodówki na 1/2 godziny.




Pasta z tuńczyka gotowa!



Zupa ogórkowa





Zupa ogórkowa
 
Pożywna zupa z kiszonych ogórków. Jedna z najsmaczniejszych zup w kuchni polskiej. W naszym domu ogórkowa gości bardzo często.

Składniki:
  • 5-6 skrzydełek z kurczaka
  • włoszczyzna ( 2 średnie marchewki, 1 pietruszka, 1/2 selera dużego, cebula w łupinie)
  • 2-3 liście laurowe
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 średnich kiszonych ogórków
  • szklanka soku z ogórków
  • 5-6 dużych ziemniaków
  • szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • przyprawy: pieprz, sól, maggi
  • czubata łyżka mąki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki masła

Sposób przyrządzenia:

Obraną i umytą włoszczyznę oraz skrzydełka wrzucamy do garnka i zalewamy zimna wodą (2l). Dajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy wywar około 1 godziny. W trakcie gotowania lekko solimy wywar.


Następnie przecedzamy wywar do drugiego garnka, mięso obieramy z kości i rozdrabniamy. Marchewkę wyjętą z wywaru kroimy w kostkę, ziemniaki obieramy i również kroimy w kostkę. Wszystko wrzucamy na gotujący się wywar na ok. 15 min - do miękkich ziemniaków.



 W międzyczasie przygotowujemy ogórki. Obieramy je i trzemy na tarce o grubych oczkach. Następnie podsmażamy na maśle. Tak przygotowane ogórki wrzucamy do zupy oraz wlewamy sok w ilości, która zapewni nam odpowiednią kwaśność zupy. Gotujemy jeszcze chwilkę. Na koniec wlewamy do zupy śmietanę połączoną z mąką. Zagęszczamy zupę. Śmietanę należy przed wlaniem do zupy zahartować odrobiną gorącego wywaru. Zdejmujemy garnek z ognia, doprawiamy zmiażdżonym czosnkiem, solą, cukrem, maggi, pieprzem do smaku i posypujemy obficie posiekanym koperkiem.

Zupa ogórkowa gotowa!



Sałatka z czerwonej fasoli

Sałatka z czerwonej fasoli

Prosta sałatka z kilku warzyw z sosem majonezowo -jogurtowym, gotowa w 15 minut. Urozmaici kolację.

Składniki:

  • 150 g żółtego sera w kawałku
  • 3 ogórki gruntowe
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 gałązki selera naciowego
  • puszka czerwonej fasoli
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu

Sposób przygotowania:

Fasolę przekładamy na sito, płuczemy pod bieżącą wodą i osączamy.

Ser kroimy w kostkę wielkości fasoli. Tak samo kroimy ogórki i seler naciowy. Ogórki mogą być ze skórką. Cebulę i paprykę kroimy w nieco drobniejszą kostkę. Wszystkie warzywa i ser przekładamy do miski. 



Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy majonez, jogurt i czosnek. Mieszamy.

Sałatka gotowa!