MAKATKA

niedziela, 18 lutego 2024

Jabłecznik na cieście ucieranym


 Jabłecznik na cieście ucieranym

Jesienią najsmaczniejsze ciasta to te ze świeżymi owocami, takimi prosto z drzewa. Dawniej u naszej babci Zosi we wrześniu i październiku królowały na stole drożdżowce ze śliwkami i kruche ciasta z jabłkami. Czasami jednak babci nie starczało czasu na wyrabianie pracochłonnych ciast drożdżowych i oczekiwanie na ich wyrośnięcie. Kręciła więc proste i szybkie ciasto babkowe z jabłkami. Nam ono bardzo smakowało. W całej kuchni pachniało zaprawianymi jabłkami i cynamonem. Ciasto znikało jeszcze ciepłe.

Składniki:

Masa jabłkowa:

  • 1,5 kg jabłek 
  • 1/2szklanki cukru
  •  1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki kaszki manny
  •  2 łyżki soku z cytryny

Ciasto:

  • 160 g mąki pszennej tortowej
  • 130 g mąki ziemniaczanej
  •  180 g cukru
  •  1 duży cukier wanilinowy
  •  250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  6 jajek M
Sposób wykonania:

    Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Przekładamy do garnka, skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie dusimy razem z cukrem i cynamonem przez 15 minut. Wyłączamy ogień i dodajemy do jabłek kaszkę mannę. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.



    Blaszkę prostokątną 20 cm x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy do 180 °C (góra-dół, bez termoobiegu).

    Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Odkładamy na bok.



    Masło przekładamy do misy miksera, dodajemy cukier i cukier wanilinowy, ucieramy. 

    Dodajemy po jednym żółtku i ucieramy dalej, aż składniki się połączą.

    W międzyczasie mąkę tortową i ziemniaczaną przesiewamy do osobnej miski i łączymy z proszkiem do pieczenia.

    Następnie do ciasta dosypujemy obie mąki i proszek do pieczenia. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Na koniec dajemy pianę z białek i delikatnie łyżką wtłaczamy ją do ciasta. Ciasto jest gęste.

    Większą część ciasta wykładamy do przygotowanej blaszki. Delikatnie układamy na nim jabłka.



    Następnie na jabłka wykładamy drugą część ciasta. Wyrównujemy wierzch.



    Ciasto pieczemy w piekarniku na drugim poziomie od dołu w 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) przez 45-50 minut.



    Po upieczeniu ciasto od razu wyjmujemy z piekarnika i chwilę studzimy. Następnie wierzch posypujemy cukrem pudrem.

    Prosty jabłecznik na cieście babkowym gotowy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz