MAKATKA

niedziela, 18 lutego 2024

Zupa fasolowa sandomierska

Zupa fasolowa sandomierska

Treściwa zupa na golonce i koniecznie z dodatkiem łazanek lub zacierek. Tak gotowała zupę fasolową nasza babcia, która mieszkała przed wojną w Sandomierzu. Do zupy chleb i najemy się do syta!

Składniki:

  • jedna nieduża golonka
  • 1 i 1/2 szkl. drobnej białej fasoli
  • 3l wody
  • 2 duże marchewki
  • 1/2 selera
  • nieduży por
  • 6 średnich ziemniaków
  • garść majeranku
  • 2 liście laurowe, 3 kulki ziela ang.
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki maggi
  • łazanki 1 szklanka

    Sposób przyrządzenia:

  Fasolę dzień wcześniej myjemy i zamaczamy w zimnej wodzie. Należy tak zalać fasolę , aby wody było dużo więcej, fasola ją zabierze i mocno napęcznieje. 
  Do garnka wrzucamy umytą golonkę wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok.1 godziny.



 Po tym czasie dodajemy do wywaru fasolę i warzywa (oprócz ziemniaków). Solimy zupę czubatą łyżeczką soli. Kiedy składniki zupy będą już miękkie, wyciągamy golonkę, marchew, seler i por.
Golonkę oddzielamy od kości, samo mięso, bez skóry i tłuszczu, kroimy drobno i wrzucamy z powrotem do zupy.


Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w drobną kostkę i wraz z ziemniakami również pokrojonymi dodajemy do zupy. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.

  Teraz zupę przyprawiamy majerankiem, pieprzem i jeśli jest potrzeba solą, ewentualnie dodajemy maggi( dla zwolenników naturalnych przypraw- 2 gałązki lubczyku na etapie gotowania warzyw ).
  Na koniec wrzucamy do zupy łazanki lub zacierki, które ją zagęszczą i nadadzą niepowtarzalnego smaku. 



   Taką fasolową- po sandomiersku gotowała babcia Ksenia. Koniecznie z łazankami! Nigdzie indziej nie spotkałam się z taką wersją zupy fasolowej.

Fasolowa sandomierska gotowa!

Nasze rady:

Łazanki można kupić gotowe, kwadraciki ok.1 cm, nie większe. Tej wielkości były łazanki babci. Zacierki zaś wielkości paznokcia kciuka.
  Fasolę można ugotować osobno, wtedy golonkę gotować w 2l wody, a fasolę z wodą, w której się gotowała wlać do zupy.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz