MAKATKA

niedziela, 18 lutego 2024

Placki ziemniaczane


 Placki ziemniaczane

Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku plendze serwujemy z kwaśną, gęstą śmietaną i cukrem. Plendze są chrupiące, rumiane i słodkie. Chociaż czasami mamy apetyt na placki wytrawne, na przykład po węgiersku lub z sosem grzybowym, te ze śmietaną są i tak najczęściej przez nas smażone. Placki ziemniaczane to  po prostu tani i szybki pomysł na obiad. 

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 1 jajko wielkość M
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 200-300 ml kwaśnej śmietany 18%
  • cukier do posypywania placków

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach.



Do startych ziemniaków dodajemy jajka, mąkę i sól. Mieszamy do połączenia składników.



Na dużą patelnię wlewamy sporą porcję oleju, podgrzewamy go mocno. Nakładamy porcje (1 pełna łyżka) na rozgrzany olej i rozprowadzamy ją na dość cienki placek. Smażymy na dużym ogniu przez ok. 2 – 3 minuty na złoty kolor. Przewracamy placek na drugą stronę i rumienimy go tak samo. Usmażone placki osączamy trochę z tłuszczu, wykładamy na talerze. Posypujemy cukrem, nakładamy kleks śmietany na każdy placek.

Placki ziemniaczane gotowe!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz