Placki ziemniaczane
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku plendze serwujemy z kwaśną, gęstą śmietaną i cukrem. Plendze są chrupiące, rumiane i słodkie. Chociaż czasami mamy apetyt na placki wytrawne, na przykład po węgiersku lub z sosem grzybowym, te ze śmietaną są i tak najczęściej przez nas smażone. Placki ziemniaczane to po prostu tani i szybki pomysł na obiad.
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 1 jajko wielkość M
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- szczypta soli
- olej rzepakowy do smażenia
- 200-300 ml kwaśnej śmietany 18%
- cukier do posypywania placków
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach.
Do startych ziemniaków dodajemy jajka, mąkę i sól. Mieszamy do połączenia składników.
Na dużą patelnię wlewamy sporą porcję oleju, podgrzewamy go mocno. Nakładamy porcje (1 pełna łyżka) na rozgrzany olej i rozprowadzamy ją na dość cienki placek. Smażymy na dużym ogniu przez ok. 2 – 3 minuty na złoty kolor. Przewracamy placek na drugą stronę i rumienimy go tak samo. Usmażone placki osączamy trochę z tłuszczu, wykładamy na talerze. Posypujemy cukrem, nakładamy kleks śmietany na każdy placek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz