Zupa pieczarkowa z makaronem
Zupa-krem z pieczarek, którą przygotujemy w kilka minut. Damy do niej trochę ulubionego makaronu i gotowe.
Składniki:
- 1/2 kg pieczarek
- 2 mniejsze lub jedna duża marchew
- 2 gałązki selera naciowego
- 1 duża cebula
- 1 l rosołu drobiowego
- 200 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki maggi
Sposób przyrządzenia:
Do garnka 2l wrzucamy 1 czubatą łyżkę masła i roztapiamy je. Kroimy drobno obraną z łupiny cebulę, podsmażamy ją na szklisto. Dodajemy do cebuli seler naciowy pokrojony w kostkę i obraną marchew, startą na tarce o grubych oczkach.
Osobno gotujemy makaron do zupy (u nas są to świderki) oraz podsmażamy na maśle, na rumiano odłożone pieczarki, uprzednio pokrojone w plasterki.
Wykładamy na talerze makaron, wlewamy zupę. Na wierzchu układamy po kilka plasterków rumianych pieczarek.
Zupa-krem pieczarkowa z makaronem gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz