MAKATKA

poniedziałek, 19 lutego 2024

Zupa pieczarkowa z makaronem

Zupa pieczarkowa z makaronem

Zupa-krem z pieczarek, którą przygotujemy w kilka minut. Damy do niej trochę ulubionego makaronu i gotowe.

Składniki:

  • 1/2 kg pieczarek
  • 2 mniejsze lub jedna duża marchew
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1 duża cebula
  • 1 l rosołu drobiowego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki maggi

Sposób przyrządzenia:

Do garnka 2l wrzucamy 1 czubatą łyżkę masła i roztapiamy je. Kroimy drobno obraną z łupiny cebulę, podsmażamy ją na szklisto. Dodajemy do cebuli seler naciowy pokrojony w kostkę i obraną marchew, startą na tarce o grubych oczkach.


Całość dusimy 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

Następnie dorzucamy do warzyw pieczarki pokrojone w plasterki (odkładamy 4-5 pieczarek na bok).



 Dusimy całość jeszcze kilka minut, mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. W momencie, gdy woda z pieczarek odparuje, wlewamy rosół i śmietankę. Doprowadzamy do wrzenia.
 Blendujemy zupę na krem. Doprawiamy ewentualnie do smaku maggi, pieprzem i solą.

Osobno gotujemy makaron do zupy (u nas są to świderki) oraz podsmażamy na maśle, na rumiano odłożone pieczarki, uprzednio pokrojone w plasterki.

Wykładamy na talerze makaron, wlewamy zupę. Na wierzchu układamy po kilka plasterków rumianych pieczarek.

Zupa-krem pieczarkowa z makaronem gotowa!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz