Łazanki
Najprostsze łazanki domowej roboty do zupy i innych dań.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/4 szklanki letniej wody
- 2 łyżki masła do okraszenia łazanek
Sposób wykonania:
Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy kopczyk, wbijamy jajko i dodajemy wodę( ciepłą - ciasto będzie miękkie i elastyczne, łazanki będą puszyste!). Wyrabiamy ciasto doskonale, jak na makaron i wałkujemy dosyć cienko. Ewentualnie, gdy jest potrzeba podsypujemy ciasto mąką. Ciasto na łazanki powinno być nieco twardsze jak na pierogi i nie tak twarde jak na makaron.
Kroimy rozwałkowane ciasto w paski ok. 1 cm, uprzednio dobrze przesypując mąką, aby paski się nie sklejały. Paski składamy jeden na drugi i kroimy kwadraciki. Pokrojone kwadraciki rozrzucamy na stolnicy.
Następnie wrzucamy na posolony wrzątek i gotujemy 3-4 minuty. Przecedzamy przez durszlak, przelewamy zimną wodą i wrzucamy na patelnię, na roztopione masło.
Takie łazanki dodaje się do różnych potraw typu kapusta z łazankami, makiełki wigilijne wielkopolskie lub pieczeń z sosem. Jeżeli chcemy użyć łazanek do zup (np. grzybowa, fasolowa po sandomiersku, zup - kremów z dyni czy pieczarek) możemy je gotować bezpośrednio w zupie, zarzucając zupę łazankami na koniec gotowania.
Zupa fasolowa sandomierska z łazankami!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz