Danie jednogarnkowe, proste i szybkie - trochę ziemniaków, polędwica wieprzowa, kabanosy i ogórek kiszony. Uczta rycerska gwarantowana!
Składniki:
- 1 duża czerwona cebula
- 20 dkg kabanosów
- 30 dkg polędwicy wieprzowej
- 2 łyżki smalcu lub masła klarowanego
- przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, rozmaryn i pieprz ziołowy
- 4 duże ziemniaki
- 1 papryka czerwona
- 2 ogórki kiszone
- 10-15 dkg żółtego sera
beszamel:
- czubata łyżka masła
- czubata łyżka mąki pszennej
- 300 ml mleka
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Przygotowujemy beszamel.
W rondelku rozgrzewamy masło. Dodajemy do niego mąkę, energicznie mieszamy i podgrzewamy chwilę. Następnie wlewamy mleko i dobrze rozprowadzamy je w zasmażce, aby nie było grudek. Jeśli sos bardzo gęstnieje dodajemy jeszcze trochę mleka. Beszamel ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Gotujemy go ok. 2 minuty stale mieszając i wyłączamy. Przyprawiamy solą, pieprzem. Dorzucamy majonez oraz sok z cytryny. Beszamel gotowy.
Ziemniaki obieramy, kroimy w półcentymetrowe plastry i podgotowujemy w osolonej wodzie 5-6 minut. Odcedzamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego . Pokrywamy warstwą beszamelu (1/3 sosu).
Polędwicę myjemy, osuszamy, kroimy w paski i obtaczamy w przyprawach. Smażymy na tłuszczu do zrumienienia. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, kabanosy pokrojone w centymetrowe kawałki i paprykę pokrojoną w kostkę. Całość podsmażamy kilka minut i na koniec dodajemy na patelnię ogórki kiszone pokrojone w paseczki. Dusimy wszystko 2-3 minuty i przekładamy do naczynia żaroodpornego, na ziemniaki.
Pokrywamy mięso i warzywa resztą beszamelu. Posypujemy startym żółtym serem. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 °C na 20 minut. Po tym czasie odkrywamy zapiekankę i pieczemy jeszcze 10-15 minut, aż ser się roztopi i przyrumieni.
Wyśmienita zapiekanka rycerska gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz