Zupa ogórkowa
Pożywna zupa z kiszonych ogórków. Jedna z najsmaczniejszych zup w kuchni polskiej. W naszym domu ogórkowa gości bardzo często.
Składniki:
- 5-6 skrzydełek z kurczaka
- włoszczyzna ( 2 średnie marchewki, 1 pietruszka, 1/2 selera dużego, cebula w łupinie)
- 2-3 liście laurowe
- 3-4 kulki ziela angielskiego
- pęczek koperku
- 2 ząbki czosnku
- 6 średnich kiszonych ogórków
- szklanka soku z ogórków
- 5-6 dużych ziemniaków
- szklanka kwaśnej śmietany 18%
- przyprawy: pieprz, sól, maggi
- czubata łyżka mąki
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki masła
Sposób przyrządzenia:
Obraną i umytą włoszczyznę oraz skrzydełka wrzucamy do garnka i zalewamy zimna wodą (2l). Dajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy wywar około 1 godziny. W trakcie gotowania lekko solimy wywar.
Następnie przecedzamy wywar do drugiego garnka, mięso obieramy z kości i rozdrabniamy. Marchewkę wyjętą z wywaru kroimy w kostkę, ziemniaki obieramy i również kroimy w kostkę. Wszystko wrzucamy na gotujący się wywar na ok. 15 min - do miękkich ziemniaków.
W międzyczasie przygotowujemy ogórki. Obieramy je i trzemy na tarce o grubych oczkach. Następnie podsmażamy na maśle. Tak przygotowane ogórki wrzucamy do zupy oraz wlewamy sok w ilości, która zapewni nam odpowiednią kwaśność zupy. Gotujemy jeszcze chwilkę. Na koniec wlewamy do zupy śmietanę połączoną z mąką. Zagęszczamy zupę. Śmietanę należy przed wlaniem do zupy zahartować odrobiną gorącego wywaru. Zdejmujemy garnek z ognia, doprawiamy zmiażdżonym czosnkiem, solą, cukrem, maggi, pieprzem do smaku i posypujemy obficie posiekanym koperkiem.
Zupa ogórkowa gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz