Ciasto jogurtowy suflet
Bardzo smaczne, delikatne i lekkie jak
chmurka ciasto jogurtowe do upieczenia, którego potrzebujemy
zaledwie kilka składników. Jogurtowy suflet smakuje zarówno na
ciepło jak i na zimno. Ciasto jest wyjątkowe.
Składniki:
- 400 ml jogurtu waniliowego
- 4 jajka M
- 50 g skrobi kukurydzianej
- 2 g proszku do pieczenia
- 40 g cukru
- 8 g cukru wanilinowego
- szczypta soli
Sposób wykonania:
Tortownica 20 cm wyłożona na dnie i
na rancie papierem do pieczenia. Rant wykładamy papierem tak, aby
wystawał ponad niego ponieważ ciasto w trakcie pieczenia wyrasta
bardzo mocno.
Piekarnik nagrzany do 160 °C (góra-dół
bez termoobiegu).
Oddzielamy białka od żółtek.
Żółtka łączymy z jogurtem rózgą
(użyłyśmy skyr waniliowy, ale każdy inny jogurt byle nie pitny
będzie dobry) i skrobią kukurydzianą oraz proszkiem do pieczenia
(jest to składnik, który można pominąć, ale my chciałyśmy aby
ciasto wyrosło bardzo duże). Odkładamy na bok masę jogurtową i
przystępujemy do ubijania piany z białek.
Dajemy do piany szczyptę soli,
następnie ubijamy ją 2-3 minuty i powoli wsypujemy cukry. Pianę
ubijamy dalej jeszcze 5 minut, aż będzie lśniąca i sztywna.
Ubitą pianę łączymy z masą
jogurtową rózgą delikatnie, aby jej nie zniszczyć.
Gotowe ciasto przekładamy do foremki.
Bierzemy patyczek do szaszłyków i mieszamy ciasto delikatnie
spiralnym ruchem. Następnie stukamy blaszką o blat 2-3 razy. Tak
przygotowany suflet jogurtowy wkładamy do piekarnika.
Pieczemy ciasto w 160 °C 20 minut. Po
upływie 20 minut otwieramy piekarnik, wypuszczamy parę (odliczamy 5
sekund). Zamykamy piekarnik i pieczemy dalej ciasto w 120 °C 50-60
minut.
Po tym czasie wyjmujemy suflet od razu
z piekarnika. Lekko studzimy i przekładamy na paterę. Możemy
oprószyć go cukrem pudrem.
Ciasto jogurtowy suflet gotowe!