Jabłecznik lukrowany
Jesienią najsmaczniejsze ciasta to te ze świeżymi owocami, takimi prosto z drzewa. Dawniej u naszej babci Zosi we wrześniu i październiku królowały na stole drożdżowce ze śliwkami i kruche ciasta z jabłkami. Czasami jednak babci nie starczało czasu na wyrabianie pracochłonnych ciast drożdżowych i oczekiwanie na ich wyrośnięcie. Kręciła więc proste i szybkie ciasto babkowe z jabłkami mocno polukrowane. Nam ono bardzo smakowało. W całej kuchni pachniało zaprawianymi jabłkami i cynamonem. Ciasto znikało jeszcze ciepłe.
Składniki:
- 1,5 kg jabłek
- 4-5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 2 łyżki kaszki manny
- 1 kisiel cytrynowy
- 160 g mąki pszennej tortowej
- 130 g mąki ziemniaczanej
- 180 g cukru
- 1 duży cukier wanilinowy 16 g
- 250 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 jajek M
- 1 białko
- 100-150 g cukru pudru
Masa jabłkowa:
Ciasto:
Lukier:
Sposób przygotowania:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach . Przekładamy do garnka i dusimy razem z cukrem i cynamonem przez 15 minut. Musimy odparować jak najwięcej soku. Wyłączamy ogień i dodajemy do jabłek kaszkę mannę oraz kisiel rozpuszczony w 1/2 szklanki wody. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.
Blaszkę prostokątną 18 cm x 28 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy do 180 °C ( góra-dół bez termoobiegu).
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Odkładamy na bok.
Miękkie masło przekładamy do misy miksera, dodajemy cukier i cukier wanilinowy, ucieramy.
Dodajemy po jednym żółtku i ucieramy dalej, aż składniki się połączą.
W międzyczasie mąkę tortową i ziemniaczaną przesiewamy do osobnej miski i łączymy z proszkiem do pieczenia.
Następnie do ciasta dosypujemy obie mąki i proszek do pieczenia. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Na koniec dajemy pianę z białek i delikatnie łyżką wtłaczamy ją do ciasta.
2/3 ciasta wykładamy do przygotowanej blaszki. Delikatnie układamy na nim jabłka. Następnie na jabłka wykładamy drugą część ciasta. Wyrównujemy wierzch.
Ciasto pieczemy w piekarniku na drugim poziomie od dołu przez 45-50 minut.
Po upieczeniu ciasto od razu wyjmujemy z piekarnika i chwilę studzimy. Następnie wierzch polewamy lukrem.
Lukier:
Białko ucieramy z cukrem pudrem w miseczce na gładką masę. Lukier ma być gęsty i lać się jak miód. Jeśli jest zbyt rzadki dodajemy trochę cukru pudru. Jeśli za gęsty odrobinę wody.
Prosty jabłecznik na cieście babkowym gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz