MAKATKA

sobota, 28 września 2024

Jabłecznik lukrowany

Jabłecznik lukrowany

Jesienią najsmaczniejsze ciasta to te ze świeżymi owocami, takimi prosto z drzewa. Dawniej u naszej babci Zosi we wrześniu i październiku królowały na stole drożdżowce ze śliwkami i kruche ciasta z jabłkami. Czasami jednak babci nie starczało czasu na wyrabianie pracochłonnych ciast drożdżowych i oczekiwanie na ich wyrośnięcie. Kręciła więc proste i szybkie ciasto babkowe z jabłkami mocno polukrowane. Nam ono bardzo smakowało. W całej kuchni pachniało zaprawianymi jabłkami i cynamonem. Ciasto znikało jeszcze ciepłe.

Składniki:

    Masa jabłkowa:

  • 1,5 kg jabłek
  • 4-5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżki kaszki manny
  • 1 kisiel cytrynowy
  • Ciasto:

  • 160 g mąki pszennej tortowej
  • 130 g mąki ziemniaczanej
  • 180 g cukru
  • 1 duży cukier wanilinowy 16 g
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 jajek M
  • Lukier:

  • 1 białko
  • 100-150 g cukru pudru
  • Sposób przygotowania:

    Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach . Przekładamy do garnka i dusimy razem z cukrem i cynamonem przez 15 minut. Musimy odparować jak najwięcej soku. Wyłączamy ogień i dodajemy do jabłek kaszkę mannę oraz kisiel rozpuszczony w 1/2 szklanki wody. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.



    Blaszkę prostokątną 18 cm x 28 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy do 180 °C ( góra-dół bez termoobiegu).

    Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Odkładamy na bok.

    Miękkie masło przekładamy do misy miksera, dodajemy cukier i cukier wanilinowy, ucieramy. 

    Dodajemy po jednym żółtku i ucieramy dalej, aż składniki się połączą.

    W międzyczasie mąkę tortową i ziemniaczaną przesiewamy do osobnej miski i łączymy z proszkiem do pieczenia.



    Następnie do ciasta dosypujemy obie mąki i proszek do pieczenia. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Na koniec dajemy pianę z białek i delikatnie łyżką wtłaczamy ją do ciasta.



    2/3 ciasta wykładamy do przygotowanej blaszki. Delikatnie układamy na nim jabłka. Następnie na jabłka wykładamy drugą część ciasta. Wyrównujemy wierzch.



    Ciasto pieczemy w piekarniku na drugim poziomie od dołu przez 45-50 minut.

    Po upieczeniu ciasto od razu wyjmujemy z piekarnika i chwilę studzimy. Następnie wierzch polewamy lukrem.



    Lukier:

    Białko ucieramy z cukrem pudrem w miseczce na gładką masę. Lukier ma być gęsty i lać się jak miód. Jeśli jest zbyt rzadki dodajemy trochę cukru pudru. Jeśli za gęsty odrobinę wody.



    Prosty jabłecznik na cieście babkowym gotowy!

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz