Pasztet z kaczki z warzywami
Najczęściej mięso z rosołu wykorzystujemy jako farsz do pierogów lub dajemy je do potrawki, ale również robimy z niego pasztety. Dzisiaj gotowałyśmy rosół na porcjach rosołowych z kaczki i indyka. Z mięsa i warzyw z naszego rosołu upieczemy prosty, bardzo delikatny, aromatyczny i smaczny pasztet.
Składniki:
- 60 dkg mięsa z rosołu razem ze skórką+1 marchew i 1/4 selera z rosołu
- 2 jaja L lub 3 M
- 2 ząbki czosnku
- 2 duże cebule
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- po jednej łyżeczce pieprzu ziołowego i czerwonej papryki
- 1 bułka namoczona w szklance mleka
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 1/2 szklanki przestudzonego rosołu z kaczki
Sposób wykonania:
Bułkę zamaczamy w zimnym mleku, aby całkowicie rozmiękła.
Wystudzone mięso, warzywa (marchew, seler) i rozmoczoną bułkę, lekko odciśniętą przepuszczamy przez maszynkę do mielenia trzy razy. Można zmielić wszystko również w malakserze.
Do tak przygotowanej masy dajemy żółtka, startą na drobnych oczkach cebulę i czosnek oraz przyprawy. Wyrabiamy dokładnie masę i jeśli jest zbyt zwarta dodajemy trochę odłożonego rosołu. My dodałyśmy 1/4 szklanki i dwie łyżki bułki tartej. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i łączymy z pasztetem. Przekładamy gotową masę do foremki o wymiarach 25x12 cm. Wygładzamy wierzch zwilżoną dłonią. Robimy widelcem ozdobne rowki i posypujemy wierzch pasztetu resztą bułki tartej, wstawiamy do gorącego piekarnika.
Pasztet pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Upieczony wyjmujemy i odkładamy do całkowitego przestudzenia, następnie do lodówki do stężenia.
Pasztet z kaczki z warzywami gotowy!
Mięso do pasztetu i warzywa zostały użyte z rosołu z przepisu znajdującego się na naszym blogu: Zupy. Rosół z kaczki z makaronem.
Wygląd apetycznie muszę go spróbować. Dziękuję!
OdpowiedzUsuń