MAKATKA

piątek, 27 września 2024

Pasztet z kaczki z warzywami

Pasztet z kaczki z warzywami

Najczęściej mięso z rosołu wykorzystujemy jako farsz do pierogów lub dajemy je do potrawki, ale również robimy z niego pasztety. Dzisiaj gotowałyśmy rosół na porcjach rosołowych z kaczki i indyka. Z mięsa i warzyw z naszego rosołu upieczemy prosty, bardzo delikatny, aromatyczny i smaczny pasztet.

Składniki:

  • 60 dkg mięsa z rosołu razem ze skórką+1 marchew i 1/4 selera z rosołu
  • 2 jaja L lub 3 M
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • po jednej łyżeczce pieprzu ziołowego i czerwonej papryki
  • 1 bułka namoczona w szklance mleka
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 1/2 szklanki przestudzonego rosołu z kaczki

Sposób wykonania:

Bułkę zamaczamy w zimnym mleku, aby całkowicie rozmiękła.



Wystudzone mięso, warzywa (marchew, seler) i rozmoczoną bułkę, lekko odciśniętą przepuszczamy przez maszynkę do mielenia trzy razy. Można zmielić wszystko również w malakserze.



Do tak przygotowanej masy dajemy żółtka, startą na drobnych oczkach cebulę i czosnek oraz przyprawy. Wyrabiamy dokładnie masę i jeśli jest zbyt zwarta dodajemy trochę odłożonego rosołu. My dodałyśmy 1/4 szklanki i dwie łyżki bułki tartej. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i łączymy z pasztetem. Przekładamy gotową masę do foremki o wymiarach 25x12 cm. Wygładzamy wierzch zwilżoną dłonią. Robimy widelcem ozdobne rowki i posypujemy wierzch pasztetu resztą bułki tartej, wstawiamy do gorącego piekarnika.



Pasztet pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Upieczony wyjmujemy i odkładamy do całkowitego przestudzenia, następnie do lodówki do stężenia.

Pasztet z kaczki z warzywami gotowy!



Mięso do pasztetu i warzywa zostały użyte z rosołu z przepisu znajdującego się na naszym blogu:  Zupy. Rosół z kaczki z makaronem. 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz