MAKATKA

wtorek, 7 maja 2024

Domowy kompot z rabarbaru

Domowy kompot z rabarbaru

Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompot rabarbarowy, który smakuje cudownie zarówno na ciepło, jak i po schłodzeniu. 

Składniki:

  • 1 kg rabarbaru
  • 2 litry wody
  • 6-8 pełnych łyżek cukru
  • 2 goździki

Sposób wykonania:

Odcinamy obie końcówki łodygi. Łodyg nie obieramy. Dzięki temu kompot będzie miał piękny różowy kolor i więcej smaku. Każdą łodygę kroimy na małe kawałki. Łodygi mają się rozgotować, więc nie musimy ich kroić równiutko. Pokrojone łodygi dajemy do garnka o pojemności 3-4 l.



Zasypujemy cukrem i dorzucamy goździki. Zalewamy rabarbar wodą. Gotujemy na mocnym ogniu. Gdy tylko woda się zagotuje, zmniejszamy moc palnika do takiej, by kompot tylko lekko mrugał. Kompot z rabarbaru gotujemy 15 minut. 

Po tym czasie wyłączamy go i gdy lekko przestygnie przecedzamy przez duże, gęste metalowe sitko. Odstawiamy kompot do przestudzenia. W upalne dni możemy go schłodzić w lodówce i podawać z kostką lodu.



 

Rosół kolagenowy

Rosół kolagenowy

Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, najlepiej z kością oraz obowiązkowo kurze łapki.

Rosół kolagenowy ma właściwości prozdrowotne, szczególnie polecany jest dla osób z problemami trawiennymi. Z dobrodziejstw rosołu kolagenowego mogą korzystać również osoby zdrowe, jeśli chcą poprawić wygląd i sprężystość skóry, włosów i paznokci, potrzebują regeneracji po treningu lub innym intensywnym wysiłku fizycznym lub stawiają na naturalne sposoby wzmacniania odporności,

Jest też doskonałą bazą do zup i mięs duszonych. Ponieważ zrobienie takiego rosołu jest czasochłonne warto więc ugotować go więcej i zamrozić.

Składniki:

  • 1/2 kg kurzych łapek
  • 2 korpusy z kurczaka (porcje rosołowe)
  • 1 szyja z indyka
  • 1/2 kg żeberek
  • 2 duże marchewki
  • 1 duży seler
  • 4 gałązki selera naciowego
  • 5-6 liści laurowych
  • 10 ziarenek pieprzu ziołowego
  • duża cebula w łupinie
  • łyżeczka pieprzu mielonego
  • 2 płaskie łyżki soli

Sposób wykonania:

Bierzemy garnek 7-8 litrowy i wrzucamy do niego umyte mięsa, kurze łapki pozbawione pazurków oraz obrane warzywa w całości, cebulę w łupinach. Zalewamy zimną wodą całość tak, aby przykryła mięso i warzywa. Dodajemy liście laurowe, pieprz (może być w ziarenkach) i ziele angielskie. Wstawiamy na ogień. 



Garnek przykrywamy pokrywką. Ogień ma być umiarkowany, rosół powinien rozgrzewać się powoli i wolno gotować. Kiedy doprowadzimy go do wrzenia możemy go posolić.

Gotujemy rosół kolagenowy cztery godziny.



Po tym czasie przecedzamy go, studzimy i przelewamy do pojemników. Całkiem wystudzony wkładamy do zamrażarki. Rosół kolagenowy możemy przechowywać zamrożony do pół roku. Używamy go jako bazę do różnych potraw. Dla zdrowotności poleca się pić szklankę rosołu codziennie rano przez 3-4 miesiące. Taka kuracja zapewni nam energię do pracy, piękny wygląd skóry, włosów i paznokci, poprawi działanie układu pokarmowego.

 Może zamiast porannej kawy z mlekiem i cukrem rosołek, który czyni cuda!




 

niedziela, 5 maja 2024

Pałki z kurczaka w warzywach

Pałki z kurczaka w warzywach

Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą kapustą. Obiad, który sam się robi, wystarczy położyć mięso i warzywa na blaszce i upiec.

Składniki:

  • 8 pałek z kurczaka
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 10-12 ziemniaków
  • mały pęczek koperku
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki oleju
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • łyżeczka papryki czerwonej wędzonej
  • sól i pierz do smaku

Sposób wykonania:

W misce łączymy olej z przyprawami (sól, pieprz, pieprz ziołowy, paprykę wędzoną, sos sojowy i zmiażdżony czosnek). W tak przyrządzonej marynacie zanurzamy mięso. Pałki kurczaka marynujemy najmniej pół godziny przed pieczeniem.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C. Na blaszce piekarnikowej wykładamy folię do pieczenia.

Ziemniaki dokładnie szorujemy, przekrawamy na połówki. Kapustę kroimy w plastry grubości 1,5 do 2 cm.

Na blasze wyłożonej folią wykładamy na środku pałki z kurczaka. Z jednej strony układamy kapustę, którą lekko solimy. Układamy na niej kawałki masła.

Ziemniaki układamy wokół pałek kurczaka i polewamy marynatą. Również lekko solimy. Przykrywamy szczelnie wszystko folią i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Po dziesięciu minutach podlewamy blaszkę szklanką wody.

Po godzinie odkrywamy całość i dopiekamy do zrumienienia mięsa. U nas to trwało 20 minut, jeśli lubimy mocniej zrumienione mięso i warzywa możemy dopiekać je jeszcze 10 minut. Gotowe danie posypujemy posiekanym koperkiem.



Pałki z kurczaka pieczone w warzywach gotowe!



 

sobota, 4 maja 2024

Ciasto malinowa fantazja bez pieczenia

Ciasto malinowa fantazja bez pieczenia

Proste, pyszne ciasto budyniowe bez pieczenia, z malinami i galaretką wiśniową, w sam raz na majówkę. Ciasto idealne dla wielbicieli malin i budyniu!

Składniki:

30-40 dkg mrożonych lub świeżych malin

krem budyniowy:

  • 200 g masła 82%
  • 2 budynie bez cukru waniliowe
  • 0,6 l mleka owsianego
  • 6 łyżek cukru

dodatkowo:

  • 1 galaretka wiśniowa
  • 30 ciasteczek petit beurre

Sposób wykonania:

Najpierw robimy krem budyniowy.

Do rondelka o grubym dnie wlewamy mleko owsiane (1/2 szklanki mleka odlewamy do miseczki) i wstawiamy na umiarkowany ogień . Resztę mleka łączymy z budyniami i cukrem. Dobrze mieszamy.

Wrzące mleko zestawiamy z ognia, wlewamy do niego masę budyniową, mieszamy i wstawiamy ponownie na ogień. Stale mieszamy do zagotowania budyniu. W trakcie gotowania mogą powstawać grudki, nie przejmujemy się tym, jeśli będziemy energicznie mieszać, masa na koniec zrobi się gładka. W momencie, gdy na powierzchni budyniu powstaną pierwsze „wulkany” zestawiamy go z ognia i przelewamy do miski. Przykrywamy folią spożywczą „w kontakt”, aby nie tworzył się na powierzchni kożuch i odstawiamy do przestygnięcia do temperatury pokojowej. Masło również ma mieć temperaturę pokojową. Jest to ważne, ponieważ krem nam w trakcie łączenia obu mas się nie zwarzy, gdy jego składniki będą miały podobną temperaturę!



Teraz do misy miksera wrzucamy masło i rozbijamy je na puch. Następnie w 3-4 etapach dorzucamy masę budyniową. Mieszamy ją tylko do połączenia składników, nie za długo. Krem gotowy.

Przygotowujemy galaretkę według opisu na opakowaniu.

Na dnie blaszki (u nas kwadratowa o boku 20 cm) układamy warstwę ciastek, na niej 1/2 kremu, przy czym dwie łyżki kremu odkładamy na bok.



 Następnie układamy pozostałą warstwę kremu i ciasteczka. Teraz smarujemy ostatnią warstwę ciastek odłożonym kremem i na nim układamy maliny. Do czasu, aż galaretka będzie gotowa ciasto wstawiamy do lodówki. Całość zalewamy lekko tężejącą galaretką (inaczej galaretka spłynie nam na boki) i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Wyborna malinowa fantazja gotowa!



 

piątek, 3 maja 2024

Pasztet z fasoli

Pasztet z fasoli

Pasztet z fasoli i pieczarek-proste, przepyszne smarowidło upieczone w 30 minut.

Składniki:

  • 2 szklanki fasoli „piękny jaś”
  • 30 dkg pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz do smaku

keksówka 25x11cm wyłożona papierem do pieczenia

Sposób przyrządzenia:

Fasolę płuczemy, wsypujemy do garnka i zalewamy 2 l wody. Pozostawiamy na noc do napęcznienia.

Następnego dnia odcedzamy fasolę, wlewamy świeżą wodę i gotujemy do miękkości na małym ogniu. Przecedzamy, studzimy i miksujemy blenderem na gładką masę.

Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na szklisto na oleju. Do podsmażonej cebuli dodajemy pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Solimy całość i smażymy do momentu, aż płyn odparuje.

Fasolę łączymy z pieczarkami, jajkiem i bułką tartą. Przyprawiamy majerankiem, sosem sojowym, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.



Tak przygotowaną masę przekładamy do keksówki. Wstawiamy pasztet do piekarnika na grzanego do 180 °C na 30 minut. Upieczony pasztet studzimy i odkładamy do lodówki.

Pasztet warzywny z fasoli i pieczarek gotowy!

 


Sałatka ziemniaczana z ogórkami małosolnymi


 

Sałatka ziemniaczana z ogórkami małosolnymi

Sałatka z młodych ziemniaków, czerwonej cebuli, pora i ogórków małosolnych, polana sosem majonezowo-jogurtowym z odrobiną czosnku. Prosta, błyskawiczna i bardzo smaczna. Idealna do grillowanych mięs.

Składniki:

  • 1/2 kg młodych ziemniaków
  • 1 czerwona cebula
  • por- biała część ok. 15 cm
  • 3-4 ogórki małosolne
  • garść posiekanego koperku

sos:

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • łyżeczka czosnku granulowanego lub 2 ząbki świeżego zmiażdżonego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:

Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy do miękkości w łupinach ( do 15 min). Odcedzamy, studzimy i kroimy na połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości ziemniaków, ale niezbyt drobno. Por kroimy w półkrążki i przelewamy wrzątkiem. Następnie odciskamy z wody i dokładamy do pokrojonych ziemniaków. Ogórki kroimy w nieco drobniejszą kostkę, cebulę w kosteczkę. Wszystkie warzywa mieszamy i łączymy z sosem jogurtowo-majonezowym odpowiednio przyprawionym. Posypujemy posiekanym koperkiem i wkładamy do lodówki do schłodzenia.

Prosta sałatka ziemniaczana gotowa!



Polędwiczki z morszczuka w piwnym cieście

Polędwiczki z morszczuka w piwnym cieście

Obiad z rybą w roli głównej, czyli polędwiczki z morszczuka smażone w cieście naleśnikowym z dodatkiem piwa. Do nich surówka z kapusty kiszonej i ziemniaki. Szybko i smacznie.

Składniki:

  • 400 g polędwiczek z morszczuka
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól i pieprz do oprószenia ryby
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka przyprawy do ryb
  • 1/2 szklanki piwa
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • olej do smażenia ryby

Sposób wykonania:

Rybę myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Skrapiamy sokiem z cytryny, obtaczamy w soli, pieprzu, papryce i przyprawie do ryb.



Na patelni rozgrzewamy olej.

W głębokim talerzu roztrzepujemy jajko i łączymy je z piwem, mąką oraz szczyptą soli. Ciasto ma być dosyć gęste i jednolite, dlatego czasami trzeba dodać trochę mąki, jeśli jest zbyt rzadkie lub odrobinę piwa, gdy jest zbyt gęste. Teraz zanurzamy kawałki ryby i układamy na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Smażymy z obu stron na rumiano.



Morszczuk gotowy!



Nasze rady:

Jeśli mamy polędwiczki średniej grubości, zazwyczaj wystarczy 5 minut smażenia z każdej strony. Ważne, by nie przesuwać i nie przekręcać ryby zbyt wcześnie. Panierka musi się dobrze zrumienić, by ryba nie rozpadała się i zachowała w sobie więcej soków.

Rybę smażymy zawsze na odkrytej patelni i nie przykrywamy jej po usmażeniu. Tylko wtedy będzie odpowiednio chrupiąca.

Rybę smażymy w dużej ilości oleju.