Biszkopt kawowy
Prosty, szybki biszkopt o smaku kawowym -baza do ciast przekładanych kremami.
Składniki:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- szczypta soli
- 250 ml wrzątku + łyżka kawy rozpuszczalnej do nasączenia biszkoptu
Sposób wykonania:
Forma prostokątna 28x18 cm wyłożona na dnie papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
Piekarnik rozgrzany do temperatury 170 °C (góra-dół bez termoobiegu).
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej pozostałe suche składniki, czyli kakao, kawę i proszek do pieczenia. Dokładnie całość mieszamy i odstawiamy na bok.
Do misy miksera dajemy białka oddzielone od żółtek i ubijamy je ze szczyptą soli. Pomału wsypujemy cukier. Do doskonale ubitej piany z białek wrzucamy po jednym żółtku i nadal miksujemy mikserem, ale tylko do połączenia składników.
Na tym etapie odkładamy mikser i wtłaczamy delikatnie do masy jajecznej suche składniki, aż całość się połączy.
Tak przygotowany biszkopt wlewamy do formy. Pieczemy go 25-30 minut (do suchego patyczka). Wyjmujemy zaraz po upieczeniu.
Biszkopt kawowy gotowy!
Nasze rady:
Biszkopt trzeba nasączać ponieważ jest suchy tak jak każdy klasyczny biszkopt. My nasączałyśmy go wrzątkiem kawowym, ale smaczny będzie również nasączony mlekiem lub wodą z cukrem.
Kroimy biszkopt na blaty po całkowitym wystudzeniu lub jeszcze lepiej następnego dnia (przechowujemy biszkopt w lodówce zawinięty w folię spożywczą).