MAKATKA

niedziela, 23 czerwca 2024

Biszkopt kawowy

Biszkopt kawowy

Prosty, szybki biszkopt o smaku kawowym -baza do ciast przekładanych kremami.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • szczypta soli
  • 250 ml wrzątku + łyżka kawy rozpuszczalnej do nasączenia biszkoptu

Sposób wykonania:

Forma prostokątna 28x18 cm wyłożona na dnie papierem do pieczenia.

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.

Piekarnik rozgrzany do temperatury 170 °C (góra-dół bez termoobiegu).

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej pozostałe suche składniki, czyli kakao, kawę i proszek do pieczenia. Dokładnie całość mieszamy i odstawiamy na bok.



Do misy miksera dajemy białka oddzielone od żółtek i ubijamy je ze szczyptą soli. Pomału wsypujemy cukier. Do doskonale ubitej piany z białek wrzucamy po jednym żółtku i nadal miksujemy mikserem, ale tylko do połączenia składników.




Na tym etapie odkładamy mikser i wtłaczamy delikatnie do masy jajecznej suche składniki, aż całość się połączy.



Tak przygotowany biszkopt wlewamy do formy. Pieczemy go 25-30 minut (do suchego patyczka). Wyjmujemy zaraz po upieczeniu.



Biszkopt kawowy gotowy!



Nasze rady:

Biszkopt trzeba nasączać ponieważ jest suchy tak jak każdy klasyczny biszkopt. My nasączałyśmy go wrzątkiem kawowym, ale smaczny będzie również nasączony mlekiem lub wodą z cukrem.

Kroimy biszkopt na blaty po całkowitym wystudzeniu lub jeszcze lepiej następnego dnia (przechowujemy biszkopt w lodówce zawinięty w folię spożywczą).

 

Sałatka hawajska z makaronem ryżowym

Sałatka hawajska z makaronem ryżowym

Prosta i łatwa sałatka z makaronem orzo, ananasem, ogórkiem i groszkiem. Sałatkę można podać do kolacji, sprawdzi się również na imprezie. Jest bardzo smaczna, delikatna i szykowna.

Składniki:

  • szklanka makaronu orzo
  • 2 ogórki gruntowe
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 15 dkg sera gouda w kawałku
  • mała puszka groszku
  • mała puszka ananasa w kawałkach
  • 3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Gotowy odcedzamy na sitku, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do całkowitego przestudzenia.

Groszek i ananasa dobrze osączamy z płynu. Przekładamy groszek i ananasa do dużej miski. Dorzucamy do nich makaron. Seler naciowy, jajka, ser gouda i obrane ogórki kroimy w drobną kostkę, dajemy do reszty składników. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy do sałatki majonez. Całość dokładnie mieszamy. Sałatkę wstawiamy do lodówki na 1/2 godziny, aby się schłodziła i nabrała „mocy”.

Wyśmienita sałatka hawajska z makaronem ryżowym gotowa!

 


Gulasz z mamałygą

Gulasz z mamałygą

Gulasz wieprzowy z kaszą kukurydzianą bardzo popularną na Bałkanach pod nazwą mamałyga. Kasza jest delikatna i pasuje do gulaszy, paprykarzy a także dań na słodko. My dzisiaj proponujemy mamałygę z polędwicą duszoną w wyśmienitym sosie.

Składniki:

mamałyga:

  • 1,5 szklanki wody
  • 1 szklanka mleka
  • 2/3 szklanki kaszki kukurydzianej
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki masła

gulasz wieprzowy:

  • 1,5 kg polędwicy wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego + 1 czubata łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia sosu
przyprawy:
  • łyżeczka czubata papryki słodkiej wędzonej
  • łyżeczka czubata pieprzu ziołowego
  • łyżeczka tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżki maggi
  • 1 łyżka sosu sojowego

Sposób wykonania:

Gulasz:

Polędwicę myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę 2-3 cm.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy pokrojone mięso. Obsmażamy je na rumiano.

Do podsmażonego mięsa dodajemy poszatkowaną cebulę i pokrojony w kostkę seler. Całość smażymy jeszcze 10 minut, aż cebula się zarumieni i dodajemy rozgnieciony czosnek.



 Teraz dorzucamy na patelnię przyprawy, sos sojowy i 3 szklanki gorącej wody. Przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy mięso pod przykryciem do miękkości około godziny.



Kiedy mięso będzie gotowe 2 łyżki mąki rozkłócamy z 1/2 szklanki wody i zagęszczamy sos. Przyprawiamy go na koniec odrobiną maggi i ewentualnie solą i pieprzem.

Jeśli w trakcie duszenia mięsa odparuje nam za dużo płynu możemy dolać odrobinę gorącej wody.



Mamałyga:

Wodę z mlekiem wstawiamy do rondelka o grubym dnie i doprowadzamy do wrzenia.

Do wrzącej wody wsypujemy kaszkę kukurydzianą stale mieszając, aby nie powstały grudki. Zmniejszamy ogień i solimy kaszkę. Gotujemy według zaleceń producenta. Musimy ją stale mieszać aby nie przywarła do dna garnka. Naszą kaszkę gotowałyśmy 10 minut. Na koniec dodajemy masło, dokładnie rozprowadzamy je w kaszce i gotową mamałygę wykładamy na talerze razem z gulaszem.

Gulasz z mamałygą gotowy!

 


sobota, 22 czerwca 2024

Dżem wieloowocowy do spiżarni

Dżem wieloowocowy do spiżarni

Błyskawiczny dżem z letnich owoców, słodki, bogaty w smaku. Wykonanie jego jest tak łatwe, że łatwiej się nie da!

Składniki:

  • 300 g czereśni
  • 200 g malin
  • 250 g borówek amerykańskich
  • 250 g czerwonej porzeczki
  • 500 g cukru żelującego 2:1
  • 4 słoiczki 300 ml lub 6 słoiczków 250 ml

Sposób przyrządzenia:

Owoce myjemy i osączamy na sitku.

Maliny i borówki przekładamy do garnka. Czereśnie drylujemy, porzeczki pozbawiamy gałązek i również wrzucamy do garnka. Zasypujemy je cukrem żelującym, mieszamy i wstawiamy na ogień.



Gotujemy dżem 5-6 minut, licząc od zagotowania. Mieszamy od czasu do czasu i zbieramy tworzącą się pianę.



Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy szczelnie i odkładamy na ściereczkę odwrócone do góry dnem.

Wystudzone słoiki z dżemem są gotowe do odłożenia do spiżarni!

 

Torcik ananasowy

Torcik ananasowy

Lekkie ciasto orzechowe z delikatną warstwą jogurtową i ananasem zatopionym w słodkiej galaretce. Niesamowicie pyszny i prosty w wykonaniu torcik o rozkosznym wyglądzie. W sam raz na imprezę - będzie ozdobą stołu.

Składniki:

Ciasto:

  • 2 jaja wielkość M
  • 8 g cukru waniliowego
  • 100 g cukru
  • 50 ml mleka
  • 50 ml oleju
  • 100 g mąki
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 50 g orzechów mielonych (włoskich lub laskowych)

Warstwa jogurtowa i ananasowa:

  • 250 ml jogurtu ananasowego
  • 200 ml wody
  • 40 g żelatyny
  • 2 puszki (po 560 g) ananasa w syropie
  • owoce granatu do dekoracji

Sposób wykonania:

Pieczemy biszkopt.

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.

Tortownica 20 cm.

Suche składniki (mąkę, orzechy mielone i proszek do pieczenia) wsypujemy do miski i mieszamy. Odstawiamy na bok. Do misy miksera wbijamy całe jaja, dajemy szczyptę soli i cukier waniliowy. Zaczynamy ubijać. W trakcie ubijania wsypujemy stopniowo cukier. Masę ubijamy 3-4 minuty, aż zbieleje i napuszy się. Teraz dodajemy mleko i olej. Krótko mieszamy do połączenia składników. Na koniec wsypujemy suche składniki i również mieszamy tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto przelewamy do formy o średnicy 20 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.



 Pieczemy biszkopt 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175 °C ( góra-dół bez termoobiegu). Upieczony biszkopt studzimy do temperatury pokojowej, wyjmujemy z formy i ścinamy wierzch ciasta, aby było równe. Następnie wkładamy z powrotem do formy i zapinamy obręcz.



Robimy warstwę jogurtową i ananasową.

Do miseczki wsypujemy żelatynę i zalewamy ją wodą. Mieszamy, odstawiamy do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę rozgrzewamy w kąpieli wodnej, aż się rozpuści. Ananasy odcedzamy, syrop odmierzamy do 500 ml i łączymy z rozpuszczoną żelatyną. Syrop i woda do żelatyny powinna mieć temperaturę pokojową.

Dwa plastry  ananasa kroimy drobno i dodajemy do masy jogurtowej.

Jogurt łączymy ze szklanką syropu żelatynowego, wylewamy na biszkopt i odstawiamy do lodówki na 1/2 godziny.



Następnie wyjmujemy torcik z lodówki i układamy na wierzchu pokrojonego w kostkę ananasa. Zalewamy go resztą syropu żelatynowego. Kładziemy na wierzch kilka owoców granatu. Torcik odstawiamy do lodówki na dwie godziny co najmniej.

Efektowny i smaczny torcik ananasowy gotowy!

 

piątek, 21 czerwca 2024

Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana

Sałatka wykonana na życzenie rodziny, z ulubionych składników. Zestaw warzyw okazał się bardzo smaczny! Sałatka na pewno zagości jeszcze nie raz na naszym stole.

Składniki:

  • 8-10 małych ziemniaków młodych, ugotowanych
  • 5-6 rzodkiewek
  • 2 gałązki selera naciowego
  • mała puszka groszku
  • mała puszka kukurydzy
  • garść posiekanego koperku

sos:

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 czubate łyżki śmietany 18%
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:

Do małej miseczki dajemy jogurt, majonez, zmiażdżony czosnek, pół łyżeczki soli i odrobinę pieprzu. Całość mieszamy. Odstawiamy na bok.

Ziemniaki kroimy na połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości, ale niezbyt drobno.

Rzodkiewkę kroimy w półplasterki, seler w drobną kostkę. Kukurydzę i groszek dobrze odsączamy z płynu.



Wszystkie warzywa oraz posiekany koperek przekładamy do miski i łączymy z sosem jogurtowo -majonezowym. Wkładamy do lodówki do schłodzenia.

Prosta sałatka ziemniaczana gotowa!   



 

Polenta

Polenta

Prosta, wiejska potrawa znana we Włoszech już w średniowieczu. Jest też popularna na Bałkanach (narodowe danie Rumunii) czy w Ukrainie pod nazwą mamałyga lub banusz. Możemy ją jeść bez dodatków lub na przykład z gulaszem, okrasą z boczku wędzonego. Nasza polenta będzie przyprawiona tyko solą i odrobiną sera gouda.

Składniki:

  • 2,5 szklanki wody
  • 2/3 szklanki kaszki kukurydzianej
  • pół łyżeczki soli
  • 15 dkg sera gouda
  • 2 łyżki masła klarowanego

Sposób wykonania:

Wodę wstawiamy do rondelka z grubym dnem i doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie ser trzemy na tarce o drobnych oczkach. Dwie łyżki startego sera odkładamy na bok.

Do wrzącej wody wsypujemy kaszkę kukurydzianą stale mieszając, aby nie powstały grudki. Zmniejszamy ogień i solimy kaszkę. Gotujemy według zaleceń producenta. Naszą kaszkę gotowałyśmy 10 minut. Na koniec dodajemy ser, dokładnie rozprowadzamy go w kaszce i gotową polentę wylewamy na półmisek. Wygładzamy wierzch. Polenta ma mieć wysokość do 2 cm. Tak przygotowaną polentę odstawiamy do przestudzenia i zgęstnienia, aby można było ją kroić.



Na dużej patelni rozgrzewamy masło klarowane. Kaszkę kroimy w kwadraty i podsmażamy z obu stron na rumiano na maśle. Wykładamy na talerze i posypujemy odłożonym, startym serem.

Polenta gotowa!



Nasza rada:

Polentę możemy serwować z różnymi mięsami, sosami lub sałatkami warzywnymi. Bardzo smaczna będzie z dodatkiem parmezanu.