MAKATKA

środa, 6 listopada 2024

Kapusta czerwona z boczkiem na ciepło

Kapusta czerwona z boczkiem na ciepło

Kapusta zasmażana z boczkiem i cebulą to pyszny dodatek do ziemniaków i kotleta. W Wielkopolsce jest to bardzo popularna jarzynka szczególnie serwowana do pieczonej kaczki, gęsi lub zrazów. W wersji świątecznej przyprawiamy ją cynamonem, goździkiem i dodajemy do niej suszoną żurawinę. Na co dzień wystarczy cebula i boczek wędzony.

Składniki:

  • 0,5 niedużej główki czerwonej kapusty
  • 1 szklanka wody lub bulionu + odrobina do podlania kapusty
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego + 1 czubata łyżka masła
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 30 dkg boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka octu lub 2 łyżki soku z cytryny

Sposób wykonania:

Kapustę szatkujemy i przekładamy do garnka. Wlewamy wodę i wsypujemy sól.

Garnek przykrywamy pokrywką, gotujemy kapustę pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości, około 25-30 minut. Kapusta ma być miękka, ale nie rozpadająca się.



W tym czasie przygotowujemy zasmażkę. Na dużej patelni podsmażamy na tłuszczu boczek wędzony pokrojony w drobną kostkę. Następnie dorzucamy do rumianego boczku cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy ją do zeszklenia.
Na patelnię z podsmażoną cebulą i boczkiem wsypujemy mąkę i dokładnie ją rozprowadzamy, aby nie było grudek. Wrzucamy zasmażkę do kapusty. Mieszamy kapustę z zasmażką dokładnie, gotujemy jeszcze chwilę i jeśli jest potrzeba dolewamy trochę wody. 



Na koniec przyprawiamy pieprzem, octem lub sokiem z cytryny i cukrem do smaku, ewentualnie odrobiną soli. Posypujemy kapustę posiekaną natkę.


Kapusta czerwona z boczkiem zasmażana gotowa!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz