Sałatka ziemniaczana pychotka
Bardzo lubimy serwować na kolację różne sałatki. Szczególnymi względami cieszą się u nas sałatki , w których główne skrzypce grają ziemniaki. Najczęściej gotujemy 2-3 ziemniaczki więcej na obiad, do nich dorzucamy kilka warzyw, polewamy majonezem i pyszna sałatka gotowa. Polecamy dzisiaj kolejną sałatkę doskonałą do grillowanych mięs lub do prostej kanapki z szynką.
Składniki:
- 3-4 średniej wielkości ugotowane ziemniaki
- mała puszka groszku konserwowego
- 2 ogórki kiszone lub konserwowe
- por- biała część 10 cm
- po 1/2 papryki czerwonej i żółtej
- puszka fasoli czerwonej
- pół pęczka drobnego szczypiorku
sos do sałatki:
- 2 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany kwaśnej, gęstej 18%
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Do małej miseczki dajemy jogurt, majonez, zmiażdżony czosnek, pół łyżeczki soli i odrobinę pieprzu. Całość mieszamy.
Ziemniaki kroimy w kostkę. Wrzucamy do dużej miski . Por kroimy w półplasterki, paprykę i ogórki w kostkę. Groszek i fasolę odsączamy z płynu, fasolę płuczemy w zimnej wodzie. Przygotowane warzywa dorzucamy do miski, w której mamy pokrojone ziemniaki. Całość mieszamy, łączymy z sosem, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i wkładamy do lodówki do schłodzenia.
Sałatka ziemniaczana gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz